Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon: +46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Webbplats

Begravning

När en anhörig eller vän går bort blir livet sig aldrig likt. Många och svåra tankar väcks till liv. De seder och bruk vi människor har i samband med en begravning hjälper oss att bearbeta sorgen, se sammanhang och ge trygghet.

Idag finns det ett antal olika möjligheter i valet av begravning. Den enskilde avgör själv efter tro och övertygelse ceremonins utformning. Sker begravningsgudstjänsten enligt Svenska kyrkans ordning kommer officianten, dvs. prästen, och de efterlevande överens om hur akten utformas, vilken musik som ska spelas och vilka psalmer som ska sjungas.

Ska begravningsgudstjänsten ske i annat trossamfunds ordning kommer de anhöriga överens med det trossamfundets officiant om hur akten ska genomföras. Är den avlidne inte med i något trossamfund kan de efterlevande välja en borgerlig begravning. Begravningsbyråerna kan upplysa om borgerliga begravningsförrättare.

Boka begravning
Antingen kan du boka begravning genom en begravningsbyrå eller genom att ringa oss på 0152-245 00.

Begravning i kapell
Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö tillhandahåller S:t Petri kapell för begravningsakten. För invånare i församlingen får kapellet användas utan avgift. Kapellet är kan användas av alla trosriktningar och för borgerliga begravningar.

Begravning i kyrka
Begravningar i Svenska kyrkans ordning kan också ske i någon av församlingens kyrkor. Efter begravningsgudstjänsten finns det möjlighet att ha minnesstund/begravningskaffe i Domherren – Kyrkans Hus.

För bokning och information ring 0152-245 00.

Prislista och information om begravningskaffe: Prislista

Församlingens bårtäcken: Bårtäcken

Läs mer om begravning på Svenska kyrkans hemsida.
Förslag på
psalmer och bibeltexter

Mer om begravningsverksamhet

På Svenska kyrkans arbetsorganisations hemsida kan du läsa mer om begravningsverksamhet: Information om begravningsverksamhet

MINA ÖNSKEMÅL - TILL DEN SOM ORDNAR MED MIN BEGRAVNING
Mina önskemål - till den som ordnar med min begravning, som ifyllbar blankett. En möjlighet att berätta för efterlevande hur man tänker sig sin egen begravning. Länken leder till en wordfil som du kan spara ner på din egen dator, fylla i och skriva ut.

På teckenspråk: