En blå bil med en skylt med texten Just married i framrutan.
Foto: Magnus Aronson/IKON

Vigsel - Bröllop

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Att gifta sig är att säga ja till ett liv tillsammans. Framför allt är vigseln en gudomlig gåva, även om den ger juridiska rättigheter och skyldigheter. Ett bröllop rymmer makarnas personliga och ömsesidiga löften, de församlades förböner för de nygifta och Guds välsignelse.

Det flera olika möjligheter för dem som önskar att vigseln får en personlig prägel  genom att välja psalmer, musik och texter. En gudstjänstordningen är grunden och många uppskattar att det finns något att utgå ifrån som fungerar.

Gå vidare till en sida som presenterar vigselgudstjänsten och där det finns förslag på psalmer och andra sånger.

Inför vigseln har de som ska gifta sig ett samtal med prästen, för att komma överens om vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. 

Det finns tre kyrkorum att välja mellan för dem som vill gifta sig i Strängnäs: Aspö kyrka, Sankt Petri kapell och Strängnäs domkyrka. Församlingen har brudkronor att låna ut. Två av dem på bild längre ner på den här sidan. 

Den som är medlem i Svenska kyrkan behöver inte betala för en vigselgudstjänst. Det räcker att en av de båda som ska gifta sig är medlem. Och om paret väljer en kyrka i en annan församling än sin egen, då sköter de båda inblandade församlingen clearingen av kostnaden mellan sig. 

Beställ ett intyg om hindersprövning från Skatteverket i god tid före vigseln. Intyget visar att några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år eller redan gift.

Läs mer om vigsel och bröllop i Svenska kyrkan. Om att gifta sig på en annan plats än i en kyrka, om att välja präst och att gifta sig utomlands. 

Domkyrkoförsamlingen har brudkronor för utlåning i samband med vigsel i någon av våra kyrkor. Här är brudkronan från Aspö kyrka. Foto: Magnus Aronson

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

1 Kor 13:6
Domkyrkoförsamlingen har brudkronor för utlåning i samband med vigsel i någon av våra kyrkor. Här är domkyrkans brudkrona. Foto: Magnus Aronson

Om vigsel och bröllop på teckenspråk