Foto: Kerstin Mundt

Vandring från Uppsala till Skederid

En vandring i ett sommarvackert Uppland och Roslagen i juli 2024, med invigning av nya pilgrimsleder.

Vandring från Uppsala domkyrka till Skederids kyrka, med invigning av nya pilgrimsleder.

Med anledning av heliga Birgittafirandet i Finsta, 17–23 juli, gjordes en pilgrimsvandring från Uppsala Domkyrka till Finsta gård och Skederids kyrka.

Då Birgittas far var lagman besökte han ofta Uppsala. Därför vill vi kalla denna nya led för ”Lagmansleden”. Därmed skapas ännu ett minne av både honom och hans dotter heliga Brigitta. Vi vandrade genom ett historiskt och sommarvackert Uppland och Roslagen.
Under vandringen besökte vi flera kyrkor. Vandringen gick till stora delar längs den gamla ”Långhundraleden” och sjuhundraleden.

Tillsammans med pilgrimspräst Lars-Åke Johansson vandrade vi i 5 dagar, och på den sjätte dagen blev det en invigning av ”Lagmansleden” och den nya ”Birgitta barndomsled”, som går från Grisslehamn till Stockholms domkyrka, via Finsta.

Vandringens första dag startade vid Uppsala domkyrka och avslutades i Danmarks kyrka, där vi övernattade i församlingshemmet.
Dagen därpå vandrade vi via Linnés Hammarby, Lagga kyrka till Husby-Långhundra kyrka och övernattade i Karlhällsstugan. 
Dagens tredje dag vandrade vi via Skeppstuna kyrka till Närtuna kyrka och övernattade i Närtuna församlingshem.
Näst sista dagen vandrade vi till Rimbo kyrka och övernattade i Rimbo församlingshem.
Den sista vandringsdagen anslöt Vandringsföreningen KSO (Kursverksamheten S:t Olav) och vi vandrade till Finsta gård, där Birger bodde och sedan vidare till Skederids kyrka där vandringen avslutades.
I Skederid erbjöds vi guidning i Skederids kyrka och olika föredrag med bl.a.  biskop em Martin Lind, rosenkransvandring med Birgittatexter och en katolsk mässa i Skederids kyrka med Fader Anders Ekenberg.
Den sista dagen tillsammans var det är den heliga Birgittas himmelska födelsedag (hon dog denna dag för 650 år sedan) och vi firade pilgrimsmässa, för att sedan vandra till Birgittas bönegrotta
Där invigde biskop em Martin Lind en del av Birgittas barndomsvandringsled och Lagmansleden. Vi bjöds på musik av spelemän, tal av inbjudna gäster mm.

Heliga Birgitta 650-årsjubileum och Birgittaveckan sker i samverkan mellan Finstastiftelsen, Föreningen för Finstas forntid och framtid, Norrtälje kommun, Pilgrim Roslagen, Roslagens västra pastorat, studieförbundet Sensus, Vandringsföreningen KSO och Visit Roslagen.