Foto: Anneli Ek

Pilgrim Roslagen

Är du intresserad av att pilgrimsvandra? Eller söker du en möjlighet till vila och återhämtning, så som en retreat? Pilgrim Roslagen anordnar vandringar och retreater - både i egen regi och i samverkan med andra. Alla är välkomna att delta!

Vårens söndagsvandringar 

Välkommen på pilgrimsvandring med Pilgrim Roslagen och Norrtälje-Malsta församling en söndag i månaden, som under våren 2024 kommer utgå från Markuskyrkan. I samarbete med Sensus.

Kl 10.00 Vi inleder med enklare pilgrimsmässa i Markuskyrkan.
Kl. 10.30 Vi fikar (kaffe/te, smörgås och kaka) och för samtal om vad pilgrimsvandring kan innebära. Sedan vandrar vi tillsammans i lugn takt med tid för både reflektion, tystnad och andrum.
Kl 13.00 Vandringen avslutas gemensamt vid Markuskyrkan. 

Datum: 
11 februari
10 mars 
7 april
5 maj

Var: Markuskyrkan, Grindvägen 9, Norrtälje

Pilgrimsledare: Anna Humlesjö Marklund 

Stigfinnare: Per Zethelius

Vårens vandringar är en del av Pilgrims walk for future för klimatet.
Inga förkunskaper behövs, vi anpassar vandringstempot till gruppens behov. 
Ingen föranmälan, alla välkomna!

(Pilgrimsvandringen utgår från pilgrimsmässan kl.10 men alla välkomna till samling i Markuskyrkan kl. 10.30 oavsett deltagande i pilgrimsmässan eller ej.)

______________________________________________________________________

Tema för vandringarna är de ekologiska nyckelorden från Pilgrims Walk for future: 
frihet och mångfald 
enkelhet och ansvarighet 
tystnad och öppenhet 
bekymmerslöshet och tillit 
långsamhet och hållbarhet 
andlighet och förundran 
delande och inkludering 

Ett urval av bilder

Bilder och reflektioner från våra vandringar och retreater.

Pilgrimsvandring är något som ligger i tiden. Något har hänt under de sista 20–30 åren? Det formligen vimlar av pilgrimsvandrare och pilgrimsleder runt om i Sverige, Norden och Europa. Pilgrimsleder har återupptäckts och upprustats och nya har skapats. Kulturorganisationer, turistföreningar, näringsliv, skolor, ideella föreningar, hembygdsrörelser, arbetar tillsammans med kyrkorna i vårt land för att utveckla pilgrimstanken. Det är något som är på gång.

Ordet ”pilgrim” kommer från latinets ”pelegrinus” och betyder främling. Det indikerar att pilgrimsvandring inte endast är en naturvandring, historievandring, kulturvandring etc, utan även har bäring mot de existentiella och andliga sidorna i människans väsen.
Det finns de som menar att det stora intresset för pilgrimsrörelsen och allt den för med sig, är tecken på att en begynnande samhällsförändring är på gång. Pendeln tycks ha svängt så och att människor idag söker sig tillbaka till någon form av andlighet och religiositet.
Kanske kan det ha att göra med att människor känner en större ensamhet och alienation i tillvaron, känner sig rastlösa och splittrade, eller kanske känner sig som främlingar i tillvaron.
Då kan naturen, långsamheten, tystnaden, enkelheten och andligheten bli en väg för att söka finna ett sammanhang, sitt ursprung, en relation –  både till själv, sina medmänniskor och sin omgivning .

Människor verkar idag söka det heliga, det som är bortom och större än människan. Pilgrimsvandring kan, för somliga, föra med sig att de existentiella frågorna kommer till ytan, blir tydligare och viktigare.
Samtidigt får vi också möjlighet att bearbeta och samtala kring dem.
Andra följder av att pilgrimsvandra kan vara att tron fördjupas och blir mer förankrad i kroppen, livet och tillvaron. Det är inte heller ovanligt att en pilgrimsvandring kan bli början på en ny fas eller inriktning i livet. Kort sagt det händer något med oss när vi vandrar.

Pilgrimsvandring har blivit en viktig gren av kyrkans sätt att verka i vår tid, där naturen, kroppen, själen och det inre, andliga livet bildar en helhet – där Gud utgör tillvarons centrum som ett subjekt.

Vi kan sammanfatta pilgrimsvandring med att det handlar om att söka och älska Gud, att söka och älska sig själv, att uppsöka och älska sina medvandrare, samt att älska och vårda allt levande i tillvaron.

Lars-Åke Johansson, präst

Vi lever i en tid där tempot är högt och vi ständigt utsätts för nya intryck som vi inte hinner bearbeta. Vi slits med krav från oss själva, från familj och från andra människor. Sällan får vi tid att stanna upp, sortera och känna efter vilka vi är eller vart vi är på väg.
Kanske det inte är tiden som är problemet, utan svårigheten ligger i att ta sig tid och att prioritera.
Ty eftersom det är så mycket vi upplever som viktigt, är det nästan omöjligt att prioritera.
Därför kan det vara viktigt att ibland bestämma sig för att nu tar jag mig tid och åker på en retreat.

De allra flesta som varit på en retreat tycker att det är fantastiskt skönt att få stanna upp och kunna släppa vardagens alla plikter, krav och yttre intryck. Batterierna laddas och vi får ny kraft och energi. Men kanske det viktigaste är att du kan känner dig helare som människa, ty kroppen och själen ges möjlighet till att interagera och finna varandra.

Retreat kommer av ordet reträtt och betyder att för en tid dra sig tillbaka i stillhet.

Du kan vara på en retreat en dag, flera dagar eller ännu längre tid. Det speciella med en retreat är att miljön är utformad för att så långt som möjligt skapa lugn och ro, så som levande ljus, ibland klassisk musik i bakgrunden och att vi är tystnad under hela dagen. Den enda röst som du hör är retreatledarens. 

En typisk dag vid en endagretreat

  • Dagen kan börja runt 08.30 och avslutas runt 16.00 - 16.30. Den inramas av morgonbön, middagsbön och en avslutande mässa (nattvard) eller andakt.
  • Efter morgonbönen går deltagarna in i tystnaden. Under förmiddagen och eftermiddagen håller retreatedaren en reflektion eller meditation som underlag till egen eftertanke.
  • Lunchen som kommer efter middagsbönen intas under tystnad, ofta med klassisk musik som bakgrund.
  • Möjlighet till ett personligt samtal brukar ges.
  • De fasta punkterna ovan är ganska korta, så det finns bra med tid till att stanna upp och vara med sig själv så att kropp och själ ges möjlighet att komma till tals. Kanske hittar man någon bok man vill läsa, eller man vill skriva eller måla eller ta en skön promenad.

I Roslagens östra pastorat har vi oftast endagsretreater, men det finns planer på att kunna ge retreater med en eller två övernattningar.

Lars-Åke Johansson, präst

Följ Pilgrim Roslagen på Facebook!

Pilgrim's bike for future

Pilgrimsvandring – fast på en cykelsadel! Den 12-17 juni 2021 pilgrimscyklade vi mellan altare i Roslagens östra pastorat. Läs mer om hur idén föddes och följ resan vi gjorde.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Vandra i Sverige – gå en pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Pilgrim Roslagen

– hur allt startade!


Roslagens östra pastorats kyrkoherde Mika Wallander startade Pilgrim Roslagen i syfte att bjuda in till vandringar mellan de 19 kyrkor som finns i pastoratet.

Foto: Ill. Lena Stennemark

Första vandringen ägde rum våren 2019, vi vandrade under 2020 och i november 2021 genomfördes den sista vandringen i projektet. 

Men vandringar i Pilgrim Roslagens regi fortsätter i församlingarna.

Övrig aktuell information finns på Pilgrim Roslagens Facebook-sida:
https://www.facebook.com/pilgrimroslagen/