Vändningen

Nyhet Publicerad

Annika Almström, kyrkoherde, skriver om hur det ibland behöver bli värre innan det kan bli bättre.

Har ni sett alla byggnadsställningar som nu är resta runt Maria Magdalena kyrka? Sedan arbetet började för ganska precis ett år sedan har det, utifrån, sett bara sett värre och värre ut. Det rivs och det grävs, putsen bilas bort från väggarna både på utsidan och insidan. Just nu ser det kanske som värst ut utifrån. Men, på insidan har det vänt, där börjar kyrkan sakta återfå sin forna glans. Putsen lyser vit och fin, guldet blänker, tavlor, dopfunt och mycket mer tvättas rena från lager av smuts. På utsidan är det kaos men på insidan är ordningen och skönheten, sakta, på väg tillbaka.

I människors liv kan botten finnas på många olika håll, plötsligt en dag är det bara dags att förändra något som länge pågått och liksom tärt på krafter eller annat.

En klok person har sagt att det är när det blir värre som det blir bättre och så kan det vara, både när det gäller byggen och våra egna liv, det är när det blev värre som det så småningom kunde bli bättre.

Någonstans finns det ett kaos som kan utgöra en vändpunkt, när det gäller kyrkobygget så uppstår den kanske när all puts är borta och kyrkan står naken och ful. I människors liv kan botten finnas på många olika håll, plötsligt en dag är det bara dags att förändra något som länge pågått och liksom tärt på krafter eller annat.

Jesus möter ofta människor som står inför den där vändningen, Sackaios var t.ex. en man som länge arbetat som tullindrivare vid portarna in till Jerusalem, ofta tog han ut lite extra för att stoppa i egen ficka. Han blev illa sedd av sina medmänniskor men kanske tröstade han sig med sitt ekonomiska överskott. Så kommer dagen när det vänder, när livet varit för oärligt, för länge, ensamheten blivit för stor. Den dagen kommer Jesus och gästar hans hus och livet vänder så småningom. Det blir bättre när det blir värre.

Kyrkan hösten 2016 Foto: Björn Wänn

Trots byggnadsställningar och kaos ser vi fram emot hösten och allt som väntar, församlingssalarna öppnar, verksamheter startar och förhoppningsvis kan vi snart slå upp kyrkportarna igen och kliva in i ett väntande kyrkorum.

Läs gärna berättelsen om Sackaios i Lukas-evangeliet kapitel 19, vers 1 -16