Rönö församling

Välkommen till Rönö församlings hemsida!

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti hålls kyrkorna öppna dagligen mellan ca kl. 9 och 18, tack vare frivilliga, ideella församlingsbor!

Varmt välkommen att besöka våra sex kyrkor i Runtuna, Lid, Råby-Rönö, Ripsa,  Ludgo och Spelvik!

”1718 - Karl XII:s död och stormaktsväldets fall”

Vi har i Ludgo kyrka den karolineruniform som bars av löjtnant Drakenhielm, från Öster Malma i Ludgo socken. Drakenhielm var löjtnant i Södermanlands ordinarie infanteriregemente, och stupade vid Halden i Norge 1718, endast 19 år gammal.  Kung Karl XII stupade dagen efter Drakenhielm, i löpgravarna utanför Fredrikstens fästning.

Dessa händelser, som inträffade för 300 år sedan, har vi uppmärksammat i Ludgo kyrka:

Dick Harrisson

Domssöndagen den 25/11 kl.16 med mässa i kyrkan. Karolinerklädda ungdomar medverkade och uniformen visades. Det var öppet hus i Klockargården från kl. 14, med fika och filmvisning.

Onsdagen den 28/11 kl. 19. Kvällen inleddes med en andakt, med den bön som Karl XII själv skrivit. Rönökören medverkade, under ledning av John Rosenqvist Lidström, med tre sånger. Karolineruniformen visades och ungdomar klädda i karolineruniform medverkade. Tio personer från Smålandskarolinerna deltog. Carl von Döbeln berättade historein om Drakenhielm och den unika uniformen, som är en av endast tre bevarade. Därefter gästföreläste Dick Harrisson, författare och professor i historia, för de ca 200 närvarande besökarna, om händelserna för 300 år sedan.

Ett samarrangemang med Ludgo-Spelvik Hembygdsförening och Sensus.