Kontakt

Rönö församling Besöks- och postadress: Runtuna Klockargård, 61193 Nyköping Telefon: +46(155)241016 E-post till Rönö församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Rönö församling

Välkommen till Rönö församlings hemsida!

Inbjudan till samtal: ”Det gäller livet ……”

Livet – det sköna men ack så sköra föder många tankar. I alla tider har människan funderat kring det och kring vår stund på jorden. Filosofier och religioner av skilda slag har uppstått, för att om möjligt ge svar på livets frågor. För Livets skull finns Kyrkan, inte som museum, moraltant eller producent av andliga varor och tjänster, utan som livsgemenskap och en plats där vi, tillsammans med varandra och i gemenskap med dem som gått före, funderar vidare. Det gäller faktiskt livet ……..

Därför - Välkommen till spännande samtal om Livet, Gud och allt mellan himmel och jord!

Samtalsserien avslutas med en gemensam resa till Nora – Bergslagens pärla, preliminärt den 13/4, där vi delar en dag med studiebesök, guidade visningar, samtal, god mat och en avslutande andakt i Nora vackra kyrka.

Vi träffas följande tisdagar kl. 19: 8/1, 29/1, 19/2 & 12/3

Första gången träffas vi i Ludgo Klockargård och den 29/1 blir träffen i Lids Bygdegård. Sedan bestämmer vi inom gruppen var vi träffas de andra gångerna.

Du är med så många gånger du kan och vill.

nora Bild: Mikael Hirsch

Samtals- och reseledare är prästen Mikael Hirsch.

Samling 1: Ursprunget och fortsättningen – livet – det gåtfulla och sårbara -att Du är du – slumpens spel – arternas utveckling och/eller ett verk av Gud – Den längtande människan. Det gäller livet…..

Samling 2: Den längtande Guden – Den där Jesus – hade han rosor på kinden och solsken i blick, eller? Vi möter Honom som genom sitt liv, sin död och uppståndelse visar oss Guds vilja och som ger oss livets mönster. Det gäller livet…..

Samling 3: Efter förvirringen – hur de 11 förlorarna blev ett vinnande lag – Kyrkan – Guds verkstad för att hela hela livet. Det gäller livet…..

Samling 4: Nu då? – Det gäller livet….. vårt och församlingens…...

Du behöver inte föranmäla dig, det är bara att komma!

Samling 5, resan till Nora, tar vi upp anmälan till senare.

Välkommen!

Mikael Hirsch omh.mikael@gmail.com 070-752 43 43

Eftersom det var så stort intresse för samtalsgruppen blir det fler tillfällen:

Torsdag 31/1 kl. 13-15 i Råby-Rönö Församlingshem, tema ”Låt mig få tända ett ljus!”

Torsdag 21/2 kl, 13-15 i Råby-Rönö Församlingshem, tema ”Håll fastan!”

”1718 - Karl XII:s död och stormaktsväldets fall”

Vi har i Ludgo kyrka den karolineruniform som bars av löjtnant Drakenhielm, från Öster Malma i Ludgo socken. Drakenhielm var löjtnant i Södermanlands ordinarie infanteriregemente, och stupade vid Halden i Norge 1718, endast 19 år gammal.  Kung Karl XII stupade dagen efter Drakenhielm, i löpgravarna utanför Fredrikstens fästning.

Dessa händelser, som inträffade för 300 år sedan, har vi uppmärksammat i Ludgo kyrka:

Dick Harrisson

Domssöndagen den 25/11 kl.16 med mässa i kyrkan. Karolinerklädda ungdomar medverkade och uniformen visades. Det var öppet hus i Klockargården från kl. 14, med fika och filmvisning.

Onsdagen den 28/11 kl. 19. Kvällen inleddes med en andakt, med den bön som Karl XII själv skrivit. Rönökören medverkade, under ledning av John Rosenqvist Lidström, med tre sånger. Karolineruniformen visades och ungdomar klädda i karolineruniform medverkade. Tio personer från Smålandskarolinerna deltog. Carl von Döbeln berättade historein om Drakenhielm och den unika uniformen, som är en av endast tre bevarade. Därefter gästföreläste Dick Harrisson, författare och professor i historia, för de ca 200 närvarande besökarna, om händelserna för 300 år sedan.

Ett samarrangemang med Ludgo-Spelvik Hembygdsförening och Sensus.