Foto: Simeon Olander

Oscar Andersson och Esther Roeck Hansen

Med idrott och teater som passion och livsgärning. 1872-1953 och 1897-1987

I den här familjegraven på den södra, äldre, avdelningen hittar vi två kända Uddevallaprofiler. Dels fadern Oscar Andersson och dels dottern Esther Roeck Hansen. Oscar var till yrket maskinist och föreståndare på Uddevalla teater, belägen nere i den södra hamnen. Det var en elegant byggnad ifrån 1862, påminnande om Stora teatern i Göteborg. Oscar med familj bodde även i teaterns lilla personalvåning. Men det som för evigt skrivit in Oscar i historieböckerna är hans gärning inom idrotten. Han drev fram ett bygge av Rimners-vallen 1923. Han var ordförande för IFK Uddevalla som gjorde ett par säsonger i Allsvenskan under 1920-talet. Dessutom var han under många år ledamot i det svenska fotbollsförbundet. Nämnvärt är även att löparstjärnan Arne Andersson, vars karriär delvis startade i Uddevalla, var Oscars brorson.

Dottern Esther växte upp på teatern och skulle sedan fortsätta på den banan. Hon började både på scen och på den vita duken i komedier, men kom senare att bredda sin repertoar och filmade med både Hasse Ekman och Arne Mattsson. Hon spelade Ibsen, Strindberg och Shaw på teatern och tillhörde i flera decennier Blancheteaterns fasta ensemble i Stockholm. Esther var gift två gånger men hade inga barn och valde att begravas i familjegraven i Uddevalla. Hennes efternamn kom från den förste maken Harry Roeck Hansen.

Vem vilar här?

Upptäck spännande människoöden och känn historiens vingslag! Gå en vandring på Norra kyrkogården och läs om några av dem som fått sin sista vila här. Här hittar du fler intressanta gravar att läsa om.