Foto: Simeon Olander

Lotten Rönquist

Kvinnlig konstnärspionjär som smyckat Grand Hotel. 1864-1912

Stenen är tyvärr borttagen, men här invid trädet vilar konstnären Lotten Rönquist i den Rönquistska familjegraven. Fadern var läkare på Uddevallas lasarett och sannolikt en av den lilla stadens mera betydelsefulla personer. Lotten tillhörde själv den första generationen av kvinnor som gjorde en självständig karriär inom konsten och kulturen. Hon studerade på Konstakademin i Stockholm, tillsammans med bland annat Hilma af Klint och dessa två kvinnor kom även att dela ateljé. Senare kom Lotten att tillbringa ett tiotal år utomlands, bland annat i den berömda konstnärskolonin i Gréz sur Loing söder om Paris. I sitt måleri så låg Lotten väl förankrad i tidens franskinspirerade friluftsmåleri och när man ser hennes tavlor så går tankarna snart till den jämnårige prins Eugen. 

Väl hemma i Sverige så blev Lotten även ofta anlitad när det gällde monumentalmålningar i offentliga miljöer som slott, kyrkor och hotell. Mest känt är kanske hennes väggmålningar i Grand Hotels vinterträdgård i Stockholm. 

Vem vilar här?

Upptäck spännande människoöden och känn historiens vingslag! Gå en vandring på Norra kyrkogården och läs om några av dem som fått sin sista vila här. Här hittar du fler intressanta gravar att läsa om.