Foto: Simeon Olander

Albert Amundsson

Arkitekt som var med och byggde Sverige. 1840-1920

Albert Amundsson från Tossene, Sotenäs, tillhör generationen fortifikationsofficerare som byggde Sverige under 1800-talet. Han arbetade dels på Statens Järnvägar med både anläggningsarbeten på stambanan, dels med att rita stationer och lokstallar. Han var senare projektledare på Saltsjöbadsbanan och deltog även vid bygget av Riksdags-huset. Amundssons namn ska alltså nämnas vid sidan om Adolf Edelsvärd och Nils Ericson som en av 1800-talets främsta svenska arkitekter av främst offentliga byggnader och infrastruktur-investeringar.

Ett par av hans söner skulle också komma att ta plats i historieböckerna. Ene sonen Karl Byron var ballongflygare och senare svensk flygvapenchef. Den andre sonen Torsten var läkare och epok-görande forskare kring homosexualitet. Hans tes var att homosexualiteten var omgiven av mängder av fördomar och felaktigheter. Han instiftade en fond för fortsatt forskning som Vetenskapsstiftelsen förvaltade till andra områden än det angivna fram till 1990-talet.

Vem vilar här?

Upptäck spännande människoöden och känn historiens vingslag! Gå en vandring på Norra kyrkogården och läs om några av dem som fått sin sista vila här. Här hittar du fler intressanta gravar att läsa om.