En stickad halsduk placerad på en bänk inuti en busskur.
Foto: Pierre Mitran

En varmare stad

En kall tisdagsmorgon i januari fick flera uddevallabor att en varm överraskning när de väntade på bussen. På flera hållplatser låg handstickade halsdukar och filtar – kvarlämnade, men inte borttappade. Den som hittade ett stickat plagg uppmanades att ta med det hem. Bakom initiativet ligger Svenska kyrkan.

– Det är människor i en av våra sykretsar som har stickat, säger Gertrud Malmberg, kyrkoherde i Uddevalla pastorat. Vi tycker att de här stickade plaggen är en kul idé som vi hoppas ska skänka uddevallaborna glädje och värme i vintermörkret. Kanske får det oss också att tänka till kring vad vi kan göra för att ta hand om varandra.

Den här vintern har varit extra kall och mörk i Uddevalla. Men vi har också fått se ljusglimtar när människor gått samman, ställt upp, och visat på en stor värme. Svenska kyrkan vill se de stickade plaggen som en symbol för den värmen, och att vi alla kan bidra till en varmare och mer medmänsklig stad.

Under hösten har hundratals personer engagerat sig runt om i landet, efter en idé från en församling i Luleå förra hösten. En del har virkat mössor, andra stickat halsdukar och en och annan vante eller raggsocka. Att sticka eller virka ett värmande plagg som läggs till skänks på hållplatser är en rikstäckande ”kupp” som Svenska kyrkan står bakom, där ca 60 församlingar och pastorat medverkar. Kampanjen går under namnet #envarmarestad. 

Medverkande församlingar och pastorat i Göteborg och Västra Götaland:
Lundby församling, Backa pastorat, Carl Johans pastorat, Falköpings pastorat, Mölndals pastorat, Nylöse pastorat, Tölö-Älvsåkers pastorat, Uddevalla pastorat, Västra Frölunda pastorat, Öckerö församling och Örgryte pastorat.

… och ytterligare drygt 50 församlingar runt om i Sverige – från Sjöbo i söder till Piteå i norr.

Du behövs

Det finns många möjligheter för den som vill engagera sig. Ge en gåva eller arbeta som volontär i din församling. Behovet av volontärer är stort och i våra församlingar kan du ge av din tid genom att finnas med i olika typer av social verksamhet.