Lyssna

Annika leder vandring för livsmod i oroliga tider

Annika Spalde är diakonen och fredsaktivisten som suttit i brittiskt fängelse för civil olydnad. Hon är också författare och har gett ut en lång rad böcker där flera kretsar kring hållbara förhållningssätt till andra människor, oss själva och till skapelsen.

Inför FN:s klimatmöte i Glasgow 2021 ledde Annika en grupp pilgrimer som vandrade från Vadstena till den skottska storstaden. Vandringen blev starten på nordens största pilgrimsrörelse för klimatet: Pilgrim’s Walk for Future. I sommar gör rörelsen flera vandringar, bland annat i samband med att Hoppets katedral besöker Sverige. Men redan i maj finns chansen att vandra tillsammans med Annika. Under rubriken ”Livsmod i en orolig tid” arrangeras en pilgrimsvandring från Dingle via Munkedal till Uddevalla, en sträcka på cirka 3 mil.  
 
Vad är grejen med pilgrimsvandring? 
– "Grejen" för mig är kombinationen av gemenskap och delande, tystnad och kontakt med naturen, rörelse och frihetskänsla. Allt tillsammans skapar en miljö där jag lättare kan lyssna till min egen själ, andra, Gud och skapelsen. Många vittnar om att reflektionen kan djupna under en vandring, man upplever en större lyhördhet och klarhet i tanken. I vår tid, när vi som mänsklighet står inför så väldigt stora utmaningar, tänker jag att vandringar är ett värdefullt redskap. De kan ge oss utrymme att våga möta de svåra frågorna om hur vi lever och vart vår livsstil har fört oss. 
 
Vad är det för skillnad mot en vanlig promenad? 
– Det beror på vem du frågar, men kanske att du ger dig ut som en sökare, att du strävar efter en öppenhet i sinne och hjärta. Många går med en fråga, något de behöver svar på. Andra vill "bara" få mer tid med sig själva och Gud. Om man deltar i en organiserad vandring tillsammans med andra finns det oftast ett tema och ledaren har förberett reflektioner och frågor utifrån det. När vi vandrar inom rörelsen Pilgrim's Walk for Future går vi med frågor kring klimat, miljö och omställning. Vi delar tankar med varandra och med människor som vi möter efter vägen. På fredagar brukar vi stanna till på något torg och ha en stilla manifestation, i solidaritet med de unga inom Fridays for Future.  

Många förknippar kanske pilgrimsvandring med speciella leder utomlands. Går det lika bra att vandra här hemma? 
– Absolut! Man behöver inte resa någonstans. Vandringsleder finns oftast i ens närhet, eller en bussresa bort. Det som kräver lite mer planering när man vandrar i Sverige är övernattningarna, det är inte som i Spanien utmed Caminon att det finns pilgrimshärbärgen i varje by. Men det brukar gå bra att få sova på golvet i församlingshem, om man ringer i förväg och frågar. Och vandringar över dagen kan förstås också vara mycket värdefulla.  
 
På vilket sätt kan pilgrimsvandringen ge ”livsmod i en orolig tid”? 
– Vi behöver lyssna till varandras oro och rädslor, ge tid till det. Vi använder oss mycket av ”rundan”, där man talar en i taget och blir lyssnad till. Det kan låta dystert men är förlösande att få vara ärlig med andra. Då kan också andra känslor avtäckas som ilska över orättvisor, glädje över naturens skönhet och engagemang för en jord som vi ju älskar.   

Vi behöver lyssna till varandras oro och rädslor, ge tid till det.

Hoppets katedral

I sommar kommer Håpets katedral flytande, bogserad från Norge. Denna flotte och kyrka har blivit ett tecken på hopp och samlar människor med olika bakgrunder. Nu kommer den till Uddevalla! 6-10 aug 2025, Badhuskajen Uddevalla.