Två studenter, en tjej och en kille står med ryggen mot kameran och pratar med en pastor.
Foto: Universitetskyrkan

Universitetskyrkan

I Universitetskyrkan vid Malmö universitet arbetar en präst från Svenska kyrkan Malmö och en pastor från Equmeniakyrkan. Båda finns tillgängliga för samtal för dig som är student eller anställd vid universitetet, oberoende av din tro, kön eller sexuell läggning.

Samtal med präst eller pastor 

Universitetskyrkan vid Malmö universitet erbjuder både studenter och anställda vid Malmö universitet samtalsstöd. Här jobbar en präst från Svenska kyrkan och en pastor från Equmeniakyrkan i Malmö. 

Studietiden kan vara en kamp på grund av saker som sker i tillvaron. En människas liv består av relationer som ständigt är i rörelse. Många gånger behöver vi någon att anförtro oss åt och att tala med. Både universitetsprästen och pastorn har många års erfarenhet av samtal med människor i olika skeden av livet, om allt som rör livet och att vara människa. Det behöver inte handla om religion och tro.  Du kan t.ex. prata om sorg, livskriser, relationsproblem eller existentiella frågor. Ett samtal kan vara första steget mot en förändrad livssituation. Du kan komma en enstaka gång eller under en längre period, beroende på vad du vill och behöver.

Tveka inte att höra av dig och boka ett samtal. Det råder absolut tystnadsplikt och inga anteckningar eller journaler förs.

Boka samtal 

Mejla till universitetskyrkanmalmo@gmail.com för att få en telefontid. Föredrar du att prata via Facetime, Skype eller Messenger går det också att lösa.

Prata med andra om sorg

Ingen människa kan leva utan att förr eller senare uppleva sorg och förlust. Döden är en del av livet. Inte desto mindre gör sorgen ont och tar mycket tid och kraft. Vi sörjer ofta på olika sätt. Det finns ingen mall, inget rätt eller fel. Sorgen bara är. Samtidigt finns det vissa saker som vi kan känna igen i mötet med varandra. Därför är det ofta bra att samtala om sorg i en grupp.

Universitetskyrkan kan starta grupper för dig som sörjer. Gruppen träffas vid sex tillfällen, ungefär varannan vecka. Det går också bra att kontakta universitetsprästen eller pastorn för individuell sorgebearbetning. Även i soregesamtal råder absolut tystnadsplikt. 

För mer information, kontakta Universitetskyrkan på universitetskyrkanmalmo@gmail.com

Morgonbön på tisdagar

Tisdagar kl. 10  är det morgonbön i det stilla rummet i Orkanens universitetsbibliotek för en kort morgonbön. Då ber vi för vad som känns aktuellt, och vad som står i bönboken. Du är varmt välkommen att vara med.

Hämta andan i de stilla rummen 

På Malmö universitet finns tre stilla rum där studenter och anställda ges möjlighet till kontemplation och egen andakt. Ett finns i Orkanens universitetsbibliotek, ett på Tandvårdshögskolan och ett på institutionen för Hälsa och Samhälle.

Rum för alla, oavsett tro, kön eller sexuell läggning

Rummen är öppna för alla, oavsett religiös tillhörighet, kön eller sexuell läggning. Rummen är inte konfessionella vilket innebär att inventarier och utsmyckning inte speglar en specifik religion.

Det går inte att boka de stilla rummen utan användandet sker spontant och med respekt för olika religiösa uttryck och inriktningar.

 

 

Universitetskyrkan

Boka samtal

universitetskyrkanmalmo@gmail.com

 

Besöksadress

Universitetskyrkan finns i Studentcentrum Nereus 

Neptuniplan 7, 211 18 Malmö (länk till Google Maps)

Universitetskyrkans stilla rum finns på