Foto: Karolina Johansson

Få stöd av kyrkan

Genom diakoni, Svenska kyrkans sociala arbete, kan du få stöd av kyrkan i form av samtal och i kontakten med myndigheter. Kyrkan driver också många mötesplatser där du kan träffa och umgås med andra.

Ung kvinna blundar med ett nöjt ansiktsuttryck. Text Prata hjälper.

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

Diakonen har fokus på sin medmänniska

Diakonen har ansvaret för kyrkans omsorgsarbete. Det kan handla om att samtala med och ge stöd till människor, uppmärksamma brister i samhället och bedriva ett påverkansarbete. Till uppgifterna hör att leda ideella eller andra grupper i församlingen, ordna hembesök eller sjukbesök, arbeta med barn och unga, personer med missbruksproblem eller asylsökande. Det handlar också om att föra de utsattas talan.

Diakon i samtal med en kvinna i cafémiljö

Boka samtal med diakon eller präst

Boka samtal med en präst eller diakon genom att ringa 040-27 90 00. Samtalen är kostnadsfria och både präster och diakoner har tystnadsplikt.

Två kvinnor i samtal i ett vardagsrum

Boka hembesök

Det kan finnas olika skäl till varför man önskar besök från kyrkan. Det kan vara så enkelt som att man känner sig ensam. Diakonen eller prästen kan besöka dig i ditt hem, när du ligger på sjukhus, på ditt vårdhem, korttidsboende eller var du så önskar.

Svenska sedlar

Stiftelser och fonder

Svenska kyrkan i Malmö förfogar över en rad olika stiftelser och fonder från vilka du kan söka ekonomiska bidrag.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.