Kristina S Furberg diakon i Svenska kyrkan i Norge
Foto: Karolina Johansson

Få stöd av kyrkan

Genom diakoni, Svenska kyrkans sociala arbete, kan du få stöd av kyrkan i form av samtal och i kontakten med myndigheter. Kyrkan driver också många mötesplatser där du kan träffa och umgås med andra.

Diakonernas samtalslinje 040-27 92 48

När du akut behöver prata med någon är du välkommen att ringa till diakonernas samtalslinje. Telefonlinjen är öppen vardagar kl. 10–12 och kl. 13–15 samt helger kl. 13–15. När det inte är akut eller om du har frågor som rör ekonomiskt stöd ska du vända dig till diakonen i den församling du tillhör. Se vilken församling du tillhör.

Diakonen har fokus på sin medmänniska

Diakonen har ansvaret för kyrkans omsorgsarbete. Det kan handla om att samtala med och ge stöd till människor, uppmärksamma brister i samhället och bedriva ett påverkansarbete. Till uppgifterna hör att leda ideella eller andra grupper i församlingen, ordna hembesök eller sjukbesök, arbeta med barn och unga, personer med missbruksproblem eller asylsökande. Det handlar också om att föra de utsattas talan.

Diakon i samtal med en kvinna i cafémiljö

Boka samtal med präst eller diakon

Boka samtal med en präst eller diakon genom att ringa 040-27 90 00. Samtalen är kostnadsfria och både präster och diakoner har tystnadsplikt.

Två kvinnor i samtal i ett vardagsrum

Boka hembesök

Det kan finnas olika skäl till varför man önskar besök från kyrkan. Det kan vara så enkelt som att man känner sig ensam. Diakonen eller prästen kan besöka dig i ditt hem, när du ligger på sjukhus, på ditt vårdhem, korttidsboende eller var du så önskar.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet leva-vidare-grupper, det vill säga sorgegrupper, för vuxna, barn och ungdomar.

Ljusbäraren i Svenska kyrkan i Wien

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.