S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka i Malmö ligger i stadsdelen Annelund i direkt anslutning till parken Enskifteshagen. Arkitekten Sten Samuelson har inspirerats av detta och låtit träden symboliskt fortsätta in i kyrkan som invigdes 1983. Söndagens gudstjänst är i centrum och fortsätter i måltidens gemenskap, barnens vandring med Kristus och andlig fördjupning ut till alla verksamheter som finns här. S:t Matteus kyrka tillhör S:t Johannes församling. Övriga kyrkor som ingår i S:t Johannes församling är S:t Johannes kyrka, S:t Pauli kyrka och S:ta Maria kyrka.

Följ med på församlingsdag till Höllviksstrand lördagen den 30 september

Följ med på S:t Matteus kyrkas församlingsdag till Höllviksstrand lördagen 30 september.

Följ med på familjeläger till Höllviksstrand 30 september-1 oktober 2023

Följ med på S:t Matteus kyrkas familjeläger för familjer med barn i alla åldrar till Höllviksstrand 30 september-1 oktober 2023

Skogsglädjeturer till Skrylle och Törringelund

Anmäl dig till någon av höstens två Skogsglädjeturer som äger rum fredag 29 september och fredag 27 oktober. Första tillfället går bussen till naturreservatet Skrylle och andra tillfället går bussen till skogsreservatet Törringelund. Enklare fika och lunch ingår i de kostnadsfria turerna. Anmälan öppnar 18 september.

Fyra vuxna och två barn sitter runt ett köksbord.

Dagligt böneliv som berikar - Lilla kommuniteten fyller fem år

Under flyktingkrisen 2015 växte en längtan fram efter en klostergemenskap inspirerad av den franska förebilden i Taizé. 23 september firar Lilla kommuniteten fem år i Malmö. Mitt i stadens brus finns rum för ett liv i enkelhet och bön.

Lovsångsgudstjänst kl. 18 och tacobuffé kl. 17 den 6 oktober i S:t Matteus kyrka

Gudstjänsten är i ekumenisk anda och för alla åldrar. Tacobuffé i församlingssalen kl. 17, innan vi går in i kyrkan för att fira gudstjänst kl. 18. Hoppas att vi ses!

Konsert Barn & Brass med barnkörer och Göteborgs Brasskvintett 14 oktober kl. 17 i S:t Pauli kyrka

En konsert för hela familjen då församlingens barnkörer bjuder på sånger ur Majas Alfabet, där vi får lära oss om växtriket och om brassfamiljen, i nya, spännande arrangemang av och tillsammans med Göteborgs Brasskvintett. Fri entré.

Engagerade och glada körsångare från 25 år och uppåt. Skärpan ligger i mitten på en ung kvinna med blont hår. Hon tittar glatt snett upp till vänster och håller ut en lång ton.

Sjung i kör

I S:t Matteus kyrka finns körer för både små och stora som gillar att sjunga. För barnen finns olika barnkörer från förskoleklass och och uppåt. För vuxna finns det tre vuxenkörer; S:t Matteus Gospel, Matteuskören och S:t Matteus Vokalensemble.

Familjerytmik 2-4 år i S:t Matteus kyrka

För föräldrar med barn som är 2-4 år. Småsyskon är också välkomna. Vi dansar, sjunger och upplever musiken med hela kroppen. Onsdagar kl. 15.30 i S:t Matteus kyrka. OBS! Anmälan är fortfarande öppen!

Fasadrenovering av S:t Matteus församlingshem

Församlingshemmet kommer att genomgå en stor renovering under hösten och i början på nästa år. Hela fasaden ska bytas ut och även många av fönsterpartierna. Arbetet är beräknat att pågå från augusti till februari.

Nyhetsbrev för september 2023 från S:t Matteus kyrka

Här kommer nyheter från S:t Matteus kyrka om det som sker närmast nu i höst. Läs om församlingsdag och familjeläger, söndagsorgel, fasadrenovering på församlingshuset, körer och mycket annat. Även något om hur sommaren har varit med sommar i Matteusparken och härlig konfirmation i S:t Johannes kyrka då 26 unga konfirmerades. Skön och fin höst!

Fira gudstjänst i S:t Matteus

Vardag och söndag möts människor till gemensam bön och lovsång i vackra S:t Matteus kyrka i Malmö i morgonbön, laudes, onsdagsmässa, taizéinspirerad bön och högmässa. I alla livets skiften öppnar gudstjänsten sin famn och omsluter både vana och ovana. Gudstjänstgemenskapen är något att växa in i och ger efterhand livet ett större sammanhang.

Musik, kör och kultur

I S:t Matteus kyrka är gudstjänsten och det levande församlingslivet i centrum och i allt det finns uttrycken som musik, ord, berättelser, bilder - allt som är till hjälp för att tolka livet och andligheten i en kyrka för och med barn, unga och vuxna. Här finns det körer för barn, unga och vuxna, för såväl nybörjare som vana.

Barn och familj

Upplev livet i S:t Matteus kyrka i Malmö genom babykafé, Legoklubben, barn- och ungdomskörer, babyrytmik, familjerytmik, barnkyrka, Upptäckarna och gudstjänster.

Ungdom

Få spännande upplevelser och nya perspektiv i S:t Matteus kyrka i Malmö som konfirmand, bli en av våra unga ledare, var med i ungdomsgruppen WWJD, sjung i Matteus ungdomskör.

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning

Gud är oändlig. Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. S:t Matteus kyrka i Malmö erbjuder dig möjlighet att utforska kristen tro genom bibelgrupper, katekumenatet, rum för samtal, bön och meditation, enneagrammet, retreat och andlig fördjupning och vägledning. I S:t Matteus kyrka finns även Lilla kommuniteten, som stöd till församlingens arbete på olika sätt.

Telefonikon, kartikon och e-postikon

Kontakta S:t Matteus kyrka

Du når expeditionen på 040-27 92 43. Bokning av dop, bröllop och begravning görs på 040-27 90 01 vardagar kl. 9-15, lunchstängt kl. 12-12.30. Kyrkogårdsförvaltningen når du på 040-27 92 00.

En kvinna med grön diakonskjorta ler mot någon vid bordet som skyms bakom en kvinna i grön stickad tröja. En äldre man i ljusbrun stickad tröja och rutig skjorta sitter bredvid och lyssnar intresserat på samtalet.

Få stöd av kyrkan

Den diakonala verksamheten, som bland annat innebär att på olika sätt få stöd av kyrkan i Möllevången och Sofielund, är geografiskt främst knuten till S:ta Maria kyrka på Möllevången i Malmö.

Ett järnvägsspår som vid en växel blir två.

Så leds S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka tillhör S:t Johannes församling som i sin tur är en av sex församlingar i det som kallas Malmö pastorat. Kyrkan leds av folkvalda förtroendevalda i kyrkofullmäktige, kyrkoråd och församlingsråd.

Några grässtrån på en klippa vid vattnet.

Konfirmation i S:t Matteus kyrka 2023-2024

Vi åker på sommarläger på västkusten med salta bad, sol, värme och härlig  gemenskap. Genom samtal, kreativa aktiviteter, gudstjänst och andakt utforskar vi livets stora frågor och centrala teman i den kristna tron. Dessutom träffas vi vid några tillfällen under höst och vårterminen för att lära känna varandra innan sommarlägret börjar. 

Boka dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. Dopet är en gåva och ett löfte om att Gud alltid har omsorg om dig. Det är en fest för att välkomna livet. Här kan du boka dop i Svenska kyrkan Malmö via webbokningen.

Prenumerera på S:t Matteus kyrkas nyhetsbrev

Få senaste nytt om vad som är på gång i S:t Matteus kyrka. Här hittar du även det senaste och tidigare nyhetsbrev.

Svenska och finska flaggan bredvid varandra.

Sverigefinskt församlingsarbete

Sverigefinskt församlingsarbete, Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö är Svenska kyrkans egen verksamhet. Den bedrivs huvudsakligen på finska men delvis även tvåspråkigt. Arbetet syftar till att främja kristen tro och församlingsliv hos människor med finsk bakgrund eller anknytning. I Malmö är verksamheten centrerad till Kirsebergskyrkan.

Texten Prata hjälper mot gul bakgrund och närbild på medelålders man med skägg och mustach

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem
Man med gitarr och kvinna vid piano.

Nykomponerad musik lyfter Psaltarens texter

Hösten 2021 var det premiär för albumet Allt är NÅD, som består av nykomponerad musik till ett urval av psaltarens texter. Musiken är skriven av David Ivarsson, präst i S:t Matteus kyrka i Malmö, och arrangerad för kör och instrument av Jenny Bergner, organist i Lackalänga-Stävie församling. Musiken premiärspelades den 17 oktober 2021 i S:t Matteus kyrka.

Barnkyrkan Musik i S:t Matteus kyrka

Ny musik från Barnkyrkan i S:t Matteus 2022

Ny bok av diakon Marie Bernéli: Den inkarnerade kärleken. Tankar om diakoni.

Trettio års erfarenhet har nu blivit en bok av Marie Bernéli, som är diakon i S:t Matteus kyrka här i Malmö.

Aktuellt från S:t Matteus kyrka

Följ med på församlingsdag till Höllviksstrand lördagen den 30 september

Publicerad:

Följ med på S:t Matteus kyrkas församlingsdag till Höllviksstrand lördagen 30 september.

Följ med på familjeläger till Höllviksstrand 30 september-1 oktober 2023

Publicerad:

Följ med på S:t Matteus kyrkas familjeläger för familjer med barn i alla åldrar till Höllviksstrand 30 september-1 oktober 2023

S:t Matteus kyrka på instagram

Logotyp för instagram

Följ S:t Matteus kyrka på instagram; www.instagram.com/st.matteus.malmo