S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka i Malmö ligger i stadsdelen Annelund i direkt anslutning till parken Enskifteshagen. Arkitekten Sten Samuelson har inspirerats av detta och låtit träden symboliskt fortsätta in i kyrkan som invigdes 1983. Söndagens gudstjänst är i centrum och fortsätter i måltidens gemenskap, barnens vandring med Kristus och andlig fördjupning ut till alla verksamheter som finns här. S:t Matteus kyrka tillhör S:t Johannes församling. Övriga kyrkor som ingår i S:t Johannes församling är S:t Johannes kyrka, S:t Pauli kyrka och S:ta Maria kyrka.

Bön om fred till Malmös synagogor och judiska församlingar

Svenska kyrkan Malmö fördömer krig och terror och tar givetvis tydligt avstånd från alla handlingar som uttrycker hat, våld och syftar till att skapa splittring. Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Svenska kyrkan Malmö uttrycker omtanke och medkänsla efter vad som nu sker i världen och i Israel och Palestina.

Släck hatet – sprid kärlek!

Släck hatet – sprid kärlek! Det är budskapet Svenska kyrkan Malmö vill lyfta fram efter den senaste tidens hatkampanjer, med koranbränningar och skändningar.

Stilla dag i slutet av kyrkoåret 25 november kl. 10-16 i S:t Matteus kyrka

Lördagen den 25 november 2023 kl. 10-16 är det en dag för tystnad, stillhet och bön tillsammans med andra i S:t Matteus kyrka på Lantmannagatan 8, Malmö.

Julgospel med S:t Matteus Gospelkör 2 december kl. 16 i S:t Matteus kyrka

tillsammans med Helene Nordkvist, Antti Lähdesmäki, Stefan Blomdahl, Katrin Altréus och David Ivarsson. Fri entré.

Lovsångsgudstjänst julspecial med tacobuffé 8 december kl. 18 i S:t Matteus kyrka

Tacobuffé i församlingssalen kl. 17 innan vi går in i kyrkan för att fira lovsångsgudstjänst kl. 18.

Fasadrenovering av S:t Matteus församlingshem

Församlingshemmet kommer att genomgå en stor renovering under hösten och i början på nästa år. Hela fasaden ska bytas ut och även många av fönsterpartierna. Arbetet är beräknat att pågå från augusti till februari.

Fyra vuxna och två barn sitter runt ett köksbord.

Dagligt böneliv som berikar - Lilla kommuniteten fyller fem år

Under flyktingkrisen 2015 växte en längtan fram efter en klostergemenskap inspirerad av den franska förebilden i Taizé. 23 september firar Lilla kommuniteten fem år i Malmö. Mitt i stadens brus finns rum för ett liv i enkelhet och bön.

Nyhetsbrev för oktober och november S:t Matteus kyrka

Då är vi framme vid oktober månad och som vanligt händer det en del. Läs bland annat om 5-årsjubiléet med Lilla kommuniteten, familjekonserten Barn & Brass den 14 oktober, Gisela Pernrup och Matteus. Vi tar även med om vad som äger rum i allhelgona. Läs månadens nyhetsbrev och passa på att prenumerera på det så att du inte missar nästa nyhetsbrev.

Fira gudstjänst i S:t Matteus

Vardag och söndag möts människor till gemensam bön och lovsång i vackra S:t Matteus kyrka i Malmö i morgonbön, laudes, onsdagsmässa, taizéinspirerad bön och högmässa. I alla livets skiften öppnar gudstjänsten sin famn och omsluter både vana och ovana. Gudstjänstgemenskapen är något att växa in i och ger efterhand livet ett större sammanhang.

Musik, kör och kultur

I S:t Matteus kyrka är gudstjänsten och det levande församlingslivet i centrum och i allt det finns uttrycken som musik, ord, berättelser, bilder - allt som är till hjälp för att tolka livet och andligheten i en kyrka för och med barn, unga och vuxna. Här finns det körer för barn, unga och vuxna, för såväl nybörjare som vana.

Barn och familj

Upplev livet i S:t Matteus kyrka i Malmö genom babykafé, Legoklubben, barn- och ungdomskörer, babyrytmik, familjerytmik, barnkyrka, Upptäckarna och gudstjänster.

Ungdom

Få spännande upplevelser och nya perspektiv i S:t Matteus kyrka i Malmö som konfirmand, bli en av våra unga ledare, var med i ungdomsgruppen WWJD, sjung i Matteus ungdomskör.

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning

Gud är oändlig. Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. S:t Matteus kyrka i Malmö erbjuder dig möjlighet att utforska kristen tro genom bibelgrupper, katekumenatet, rum för samtal, bön och meditation, enneagrammet, retreat och andlig fördjupning och vägledning. I S:t Matteus kyrka finns även Lilla kommuniteten, som stöd till församlingens arbete på olika sätt.

Telefonikon, kartikon och e-postikon

Kontakta S:t Matteus kyrka

Du når expeditionen på 040-27 92 43. Bokning av dop, bröllop och begravning görs på 040-27 90 01 vardagar kl. 9-15, lunchstängt kl. 12-12.30. Kyrkogårdsförvaltningen når du på 040-27 92 00.

En kvinna med grön diakonskjorta ler mot någon vid bordet som skyms bakom en kvinna i grön stickad tröja. En äldre man i ljusbrun stickad tröja och rutig skjorta sitter bredvid och lyssnar intresserat på samtalet.

Få stöd av kyrkan

Den diakonala verksamheten, som bland annat innebär att på olika sätt få stöd av kyrkan i Möllevången och Sofielund, är geografiskt främst knuten till S:ta Maria kyrka på Möllevången i Malmö.

Ett järnvägsspår som vid en växel blir två.

Så leds S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka tillhör S:t Johannes församling som i sin tur är en av sex församlingar i det som kallas Malmö pastorat. Kyrkan leds av folkvalda förtroendevalda i kyrkofullmäktige, kyrkoråd och församlingsråd.

Vandra in hösten med Pilgrim Malmö i Pildammsparken

Från tisdag 5 september - 28 november håller Pilgrim Malmö i pilgrimsvandring varannan tisdag (jämna veckor) i Pildammsparken. Samling kl. 10.50 utanför S:t Johannes kyrka. Ingen anmälan.

Boka dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. Dopet är en gåva och ett löfte om att Gud alltid har omsorg om dig. Det är en fest för att välkomna livet. Här kan du boka dop i Svenska kyrkan Malmö via webbokningen.

En kvinnlig diakon sitter och pratar med ett gäng ungdomar.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Skicka din intresseanmälan via formuläret så tar vi kontakt med dig.

Svenska och finska flaggan bredvid varandra.

Sverigefinskt församlingsarbete

Sverigefinskt församlingsarbete, Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö är Svenska kyrkans egen verksamhet. Den bedrivs huvudsakligen på finska men delvis även tvåspråkigt. Arbetet syftar till att främja kristen tro och församlingsliv hos människor med finsk bakgrund eller anknytning. I Malmö är verksamheten centrerad till Kirsebergskyrkan.

Texten Prata hjälper mot gul bakgrund och närbild på medelålders man med skägg och mustach

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Stöd när livet måste fortsätta

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för barn, ungdomar och vuxna. Du är inte ensam i sorgen.

Leva-vidare-grupper i S:t Johannes församling

Ett par gånger per år startar vi leva-vidare-grupper i S:t Johannes församling. Det är samtalsgrupper där man pratar om sorgen och saknaden efter någon som man har förlorat och om hur livet förändras. Grupperna träffas vid sju tillfällen, kvällstid, och det är kostnadsfritt att vara med .

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem
Man med gitarr och kvinna vid piano.

Nykomponerad musik lyfter Psaltarens texter

Hösten 2021 var det premiär för albumet Allt är NÅD, som består av nykomponerad musik till ett urval av psaltarens texter. Musiken är skriven av David Ivarsson, präst i S:t Matteus kyrka i Malmö, och arrangerad för kör och instrument av Jenny Bergner, organist i Lackalänga-Stävie församling. Musiken premiärspelades den 17 oktober 2021 i S:t Matteus kyrka.

Barnkyrkan Musik i S:t Matteus kyrka

Ny musik från Barnkyrkan i S:t Matteus 2022

Ny bok av diakon Marie Bernéli: Den inkarnerade kärleken. Tankar om diakoni.

Trettio års erfarenhet har nu blivit en bok av Marie Bernéli, som är diakon i S:t Matteus kyrka här i Malmö.

Aktuellt från S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka på instagram

Logotyp för instagram

Följ S:t Matteus kyrka på instagram; www.instagram.com/st.matteus.malmo