S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka i Malmö ligger i stadsdelen Annelund i direkt anslutning till parken Enskifteshagen. Arkitekten Sten Samuelson har inspirerats av detta och låtit träden symboliskt fortsätta in i kyrkan som invigdes 1983. Söndagens gudstjänst är i centrum och fortsätter i måltidens gemenskap, barnens vandring med Kristus och andlig fördjupning ut till alla verksamheter som finns här.

Dela lika under samma himmel

* 110 kronor räcker till exempel till en matkasse för en familj på Filippinerna i en vecka.

Läs mer och ge en gåva
Kvinnlig präst på strand med barn i bakgrunden.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.

En hög med knäckebröd. I bakgrunden anas en semla.

Fastan

Den kristna fastan pågår i 40 dagar, mellan askonsdagen och stilla veckan. 2023 innebär det perioden 22.e februari till påskafton 8 april. Under fastan tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

Solnedgång vid vattnet. Skog i bakgrunden.

Röster i fastan

Här har vi samlat några tankar som du kan bära med dig under fastan. Prova att ta med dig ett av dessa citat varje dag och se hur det kan påverka din vardag.

En bibel med turkost omslag ligger på ett bord med några kaffekoppar. Människor sitter runt bordet.

Bibelsamtal i S:t Matteus kyrka

Vi möts och samtalar om kyrkoårets texter och teman tisdagar kl. 10 i Sankt Matteus kyrka, biblioteket

Befriande bibelsamtal

Genom samtal och övningar i grupp i S:t Matteus kyrka 27 mars, 24 april och 29 maj kl. 18.00-19.30 tolkar vi tillsammans texterna utifrån våra egna livserfarenheter och det samhälle vi lever i.

En krans av taggiga kvistar.

Långfredag i stillhet och tystnad den 7 april i S:t Matteus kyrka

Lev med i påskens drama från död till liv under en dag i S:t Matteus kyrka.

Emmausvandring 10 april - möte med den uppståndne

Vi startar kl. 10.00 från S:t Matteus kyrka.

Söndagsskola för vuxna - anspråkslösa samtal om kristen tro i S:t Matteus kyrka

Sista söndagen i månaden träffas vi efter gudstjänsten och samtalar kring ett tema.

På orgelns ovansida står orgelpipor på längden med olika antal och storlekar inom sex olika ramar på höjden. I orgelfasadens mitt står orgelpiporna rakt ut.

Söndagsorgel i Sankt Matteus kyrka

Välkommen till fyra fina tillfällen i vår att lyssna på orgeln i S:t Matteus kyrka av Mårtenssons Orgelfabrik i Lund , invigd 1983, med 26 stämmor, som klingar ”fransk” katedral-klang!

Nyhetsbrev februari och mars 2023 från S:t Matteus kyrka

Här kommer nu nyhetsbrevet för februari och mars med det senaste från vad som är på gång i S:t Matteus kyrka, men även något om 40-årsjubiléet den 5 februari.

Telefonikon, kartikon och e-postikon

Kontakta S:t Matteus kyrka

Du når expeditionen på 040-27 92 43. Bokning av dop, bröllop och begravning görs på 040-27 90 01 vardagar kl. 9-15, lunchstängt kl. 12-12.30. Kyrkogårdsförvaltningen når du på 040-27 92 00.

En kvinna med grön diakonskjorta ler mot någon vid bordet som skyms bakom en kvinna i grön stickad tröja. En äldre man i ljusbrun stickad tröja och rutig skjorta sitter bredvid och lyssnar intresserat på samtalet.

Få stöd av kyrkan

Den diakonala verksamheten, som bland annat innebär att på olika sätt få stöd av kyrkan i Möllevången och Sofielund, är geografiskt främst knuten till S:ta Maria kyrka på Möllevången i Malmö.

Barn och familj

Upplev livet i S:t Matteus kyrka i Malmö genom babykafé, Legoklubben, barn- och ungdomskörer, babyrytmik, familjerytmik, barnkyrka, Upptäckarna och gudstjänster.

Fira gudstjänst i S:t Matteus

Vardag och söndag möts människor till gemensam bön och lovsång i vackra S:t Matteus kyrka i Malmö i morgonbön, laudes, onsdagsmässa, taizéinspirerad bön och högmässa. I alla livets skiften öppnar gudstjänsten sin famn och omsluter både vana och ovana. Gudstjänstgemenskapen är något att växa in i och ger efterhand livet ett större sammanhang.

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning

Gud är oändlig. Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. S:t Matteus kyrka i Malmö erbjuder dig möjlighet att utforska kristen tro genom bibelgrupper, katekumenatet, rum för samtal, bön och meditation, enneagrammet, retreat och andlig fördjupning och vägledning. I S:t Matteus kyrka finns även Lilla kommuniteten, som stöd till församlingens arbete på olika sätt.

Musik, kör och kultur

I S:t Matteus kyrka är gudstjänsten och det levande församlingslivet i centrum och i allt det finns uttrycken som musik, ord, berättelser, bilder - allt som är till hjälp för att tolka livet och andligheten i en kyrka för och med barn, unga och vuxna. Här finns det körer för barn, unga och vuxna, för såväl nybörjare som vana.

Man scrollar på mobiltelefon

Boka dop på nätet

Se alla lediga doptider i Malmös kyrkor och preliminärboka en tid när det passar dig.

Prenumerera på S:t Matteus kyrkas nyhetsbrev

Få senaste nytt om vad som är på gång i S:t Matteus kyrka. Här hittar du även det senaste och tidigare nyhetsbrev.

Svenska och finska flaggan bredvid varandra.

Sverigefinskt församlingsarbete

Sverigefinskt församlingsarbete, Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö är Svenska kyrkans egen verksamhet. Den bedrivs huvudsakligen på finska men delvis även tvåspråkigt. Arbetet syftar till att främja kristen tro och församlingsliv hos människor med finsk bakgrund eller anknytning. I Malmö är verksamheten centrerad till Kirsebergskyrkan.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem
Man med gitarr och kvinna vid piano.

Nykomponerad musik lyfter Psaltarens texter

Hösten 2021 var det premiär för albumet Allt är NÅD, som består av nykomponerad musik till ett urval av psaltarens texter. Musiken är skriven av David Ivarsson, präst i S:t Matteus kyrka i Malmö, och arrangerad för kör och instrument av Jenny Bergner, organist i Lackalänga-Stävie församling. Musiken premiärspelades den 17 oktober 2021 i S:t Matteus kyrka.

Barnkyrkan Musik i S:t Matteus kyrka

Ny musik från Barnkyrkan i S:t Matteus 2022

Ny bok av diakon Marie Bernéli: Den inkarnerade kärleken. Tankar om diakoni.

Trettio års erfarenhet har nu blivit en bok av Marie Bernéli, som är diakon i S:t Matteus kyrka här i Malmö.

Aktuellt från S:t Matteus kyrka

Emmausvandring 10 april - möte med den uppståndne

Publicerad:

Vi startar kl. 10.00 från S:t Matteus kyrka.

Långfredag i stillhet och tystnad den 7 april i S:t Matteus kyrka

Publicerad:

Lev med i påskens drama från död till liv under en dag i S:t Matteus kyrka.