En liten pojke i vit skjorta och prickig fluga doppar sina fingrar i dopfuntens vatten.

Dop

När du vill låta döpa ditt barn eller själv önskar bli döpt kontaktar du pastorsexpeditionen i Svenska kyrkan Malmö på telefon 040-27 90 01. På den här sidan kan du också se alla lediga doptider, preliminärboka en tid, se datum för drop-in-dop, titta på dopklänningar som finns att låna och få praktiska tips kring dopet.

Dopet är en fest - en fest för livet

Dop är tro, tradition och en fest för att fira att den som döps blir en del i Guds stora familj.

Storslaget, enkelt, många eller få gäster, utomhus eller inomhus

Dopet kan hållas enkelt eller storslaget, med få eller med många gäster, i kyrkan eller utomhus i någon av kyrkans trädgårdar.

Dop utomhus erbjuds i

• Heliga Trefaldighetskyrkans trädgård
  • Prästgårdsparken vid Fosie kyrka
  • Trädgården, Oxie församlingshem
  • Trädgården, Husie församlingshem
  • Husie kyrkas trädgård
  • S:t Mikaels kyrkas trädgård
  • Parken, S:t Matteus kyrka
  • Innergården,  S:t Johannes församlingshem
  • Limhamns kyrka – här finns möjlighet till friluftsdop vid till exempel strandängarna mot havet.
    Kontakta Limhamns kyrka för mer information.

När du önskar boka dop i någon av trädgårdarna ovan gör du en bokning för aktuell kyrka och skriver i noteringsfältet att du önskar utomhusdop i trädgården.

Boka dop, bröllop och begravning

Dop och vigsel i Malmös kyrkor bokas via pastorsexpeditionen. Begravning bokas oftast via en begravningsbyrå, men det går även bra att kontakta Svenska kyrkan Malmö direkt.

Dop kan också preliminärbokas via vår webbtjänst Boka dop på nätet

Lokaluthyrning i samband med dop eller begravning öppnar upp så smått. För mer information, kontakta aktuell kyrka.

Telefon

040-27 90 01. Pastorsexpeditionen har telefontid helgfria vardagar kl. 9–15, lunchstängt kl. 12–12.30.

pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkan, Box 346, 201 23 Malmö

Man scrollar på mobiltelefon

Boka dop på nätet

Se alla lediga doptider i Malmös kyrkor och preliminärboka en tid när det passar dig.

Dopklänningar som hänger på galgar.

Drop-in-dop

Ett drop-in-dop behöver du inte planera för eller boka i förväg. Det kan göras lika personligt som ett bokat dop och det passar för dop i alla åldrar. På denna sida hittar du datum för drop-in-dop i Malmös kyrkor och praktisk information om vad du ska tänka på.

Dopklänningar på galgar

Dopklänningar

Varje kyrka har sina egna dopklänningar som de lånar ut vid bokning av dop i den aktuella kyrkan. Här hittar du en presentation av varje kyrkas dopklänningar. Observera att sidan är under uppbyggnad.

Om dopet

En bebis i famnen på en vuxen och bebisens storasyskon som tittar ner i dopfunten medan vattnet hälls i.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dop

I Sverige är det vanligast att man döps som barn, men det finns ingen åldersgräns för dop. Många döps också som unga i samband med konfirmation eller i vuxen ålder.

En gång döpt, alltid döpt

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du vill kan du be om en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

Frågor kring att döpas som vuxen

För mer information om att döpas som vuxen, kontakta Svenska kyrkan Malmös växel 040-27 90 00 och be att få prata med en präst.