Dop

När du vill låta döpa ditt barn eller själv önskar bli döpt kontaktar du pastorsexpeditionen i Svenska kyrkan Malmö på telefon 040-27 90 01. På den här sidan kan du också se alla lediga doptider, preliminärboka en tid, se datum för drop-in-dop, titta på dopklänningar som finns att låna och få praktiska tips kring dopet.

Dopet är en fest - en fest för livet

Dop är tro, tradition och en fest för att fira att den som döps blir en del i Guds stora familj.

Storslaget, enkelt, många eller få gäster, utomhus eller inomhus

Dopet kan hållas enkelt eller storslaget, med få eller med många gäster, i kyrkan eller utomhus i någon av kyrkans trädgårdar.

Dop utomhus erbjuds i

• Heliga Trefaldighetskyrkans trädgård
  • Prästgårdsparken vid Fosie kyrka
  • Trädgården, Oxie församlingshem
  • Trädgården, Husie församlingshem
  • Husie kyrkas trädgård
  • S:t Mikaels kyrkas trädgård
  • Parken, S:t Matteus kyrka
  • Innergården,  S:t Johannes församlingshem
  • Limhamns kyrka – här finns möjlighet till friluftsdop vid till exempel strandängarna mot havet.
    Kontakta Limhamns kyrka för mer information.

När du önskar boka dop i någon av trädgårdarna ovan gör du en bokning för aktuell kyrka och skriver i noteringsfältet att du önskar utomhusdop i trädgården.

Vid dop i någon av Malmös kyrkor eller trädgårdar är det kyrkans  respektive trädgårdens storlek som anger hur många som får samlas. Uppgifter för vad som gäller för varje kyrka hittar du i anslutning till varje publicerad doptid under Boka dop på nätet nedan. Du får fram informationen genom att klicka på ”Mer info om kyrkan” .

Boka dop, bröllop och begravning

Dop och vigsel i Malmös kyrkor bokas via pastorsexpeditionen. Begravning bokas oftast via en begravningsbyrå, men det går även bra att kontakta Svenska kyrkan Malmö direkt.

Dop kan också preliminärbokas via vår webbtjänst Boka dop på nätet

Lokaluthyrning i samband med dop eller begravning öppnar upp så smått. För mer information, kontakta aktuell kyrka.

Telefon

040-27 90 01. Pastorsexpeditionen har telefontid helgfria vardagar kl. 9–15, lunchstängt kl. 12–12.30.

pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkan, Box 346, 201 23 Malmö

OM DOPET

Döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dop

I Sverige är det vanligast att man döps som barn, men det finns ingen åldersgräns för dop. Många döps också som unga i samband med konfirmation eller i vuxen ålder.

En gång döpt, alltid döpt

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du vill kan du be om en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

Frågor kring att döpas som vuxen

För mer information om att döpas som vuxen, kontakta Svenska kyrkan Malmös växel 040-27 90 00 och be att få prata med en präst.