Svenska kyrkans forskningsenhet

Välkommen till Svenska kyrkans forskningsenhet. Enheten arbetar i nära samverkan med universitet och högskolor i Sverige och internationellt. Vi ger ett underlag till Svenska kyrkan när den reflekterar teologiskt och strategiskt över sin identitet och omvärld.

SVENSKA KYRKANS FORSKNINGSENHET PÅ FACEBOOK

På Facebook kan du följa med och delta i diskussionerna om forskning inom en mängd olika områden. Gruppen är öppen för alla intresserade. Välkommen!

Det samhällsteologiska perspektivet på forskningsenhetens arbete resulterar varje år i ett antal olika publikationer. Här kan du läsa vad forskarna kommit fram till.

Publikationer inom Svenska kyrkans forskning

CSRS is a peer reviewed research series issued under the auspices of the Church of Sweden Research Department. The books presents theological and human right reflections from primarily the Nordic country's (perspectives).

Church of Sweden Research Series

Aktuella forskningsprojekt:

Våra aktuella forskningsprojekt behandlar allt från barn och teologi, bibelsyn och könsrollsfrågor till religionsmöten och ateism. Under varje projekt hittar du också kontaktuppgifter till forskarna.

Svenska kyrkan är en plats där människor reflekterar över sin kristna tro och på olika sätt försöker gestalta den i sina liv. Vi forskar kring kyrkans arbete, reflektion och organisation.

Svenska kyrkan, tro och liv

Framtiden skapas alltid av minnen från det förgångna. Minnen skapar nya möjligheter. Hur detta går, och har gått till inom Svenska kyrkan, är fortfarande ett relativt outforskat område.

Minne och möjlighet

Trots den stora tidsskillnaden och ett annat språk och världsbild har Luther och reformationens tankar och teologi betydelse också idag.

Reformation, identitet och kyrka

Vi lever i en värld som präglas av kulturell och religiös mångfald. Inte minst innebär migration - påtvingad eller självvald - att samhällen inklusive religiösa samfund ställs inför delvis nya frågor och utmaningar.

Mångkultur, migration och kyrka

Det talas allt oftare om kyrkan som en välfärdsaktör. Politiska och sociala förändringar tvingar kyrkan att reflektera över sitt uppdrag och sin identitet. Vilka roller kan och bör kyrkan ha?

Välfärd och kyrka

Hur agerar världens kyrkor i frågor om fred och krig? Hur diskuteras och omsätts mänskliga rättigheter, såsom religionsfrihet, i olika nationella kontexter?

Kyrka, mänskliga rättigheter och fred

Om forskning i Svenska kyrkan

Här berättar vi mer om vår forskning och presenterar våra forskare och deras forskningsområden.

Varje år doktorerar flera forskare inom det kyrkovetenskapliga området runtom i landet. Här listar vi avhandlingar som är kyrkorelevanta.

Samverkan inom forskning