Backen Gospel

Torsdagar kl 18.30-20 i paviljongen vid Backens prästgård. En härlig gospelkör med mycket värme som gärna provar på lite olika genrer. Kören deltar i olika körevenemang, t.ex. Stockholm Gospelfestival, allt utifrån tid, ekonomi och intresse. Vårterminen pågår: 12/1–1/6. Anmälan.

Kören startade i början av 2000-talet. Vi har exempelvis sjungit folkmusik med Sarek på folkmusikfestivalen, bluesgospel med Johan Eliasson, finstämda texter med Py Bäckman och samarbete pågår med VA Big Band!

Ordförande i föreningen Backen gospel
Shannon Moore
cykelshan@gmail.com 
Tel: 070-263 35 38

Körledare:
Gustaf Lundell
gustaf.lundell@svenskakyrkan.se

Dirigent:
Andrea Granstig
070-307 06 27 (sms)

Kontakta oss om du vill ha mer information om kören!

När du blivit medlem i föreningen får du tillgång till medlemssidorna där vi har texter, stäminspelningar, foton och en blogg med matnyttig information. Texter och stämmor hittar du under rubriken Musik.

Tag kontakt med föreningens ordförande för att få lösenord till hemsidan och lämna då också din e-postadress för att komma med på maillistan. Maillistan används endast för att informera körmedlemmarna om körens aktiviteter.

Backen gospel finns som offentlig grupp på Facebook. Kom med oss där också!

Backen gospel är en ideell förening. Medlemsavgiften är 300 kronor och om du börjar i kören vid höstterminen betalar du 150 kronor.
Beslut om ändring av avgiftens storlek tas på årsmötet. Betala medlemsavgiften senast en månad efter årsmötet till bankgiro 5795-2780.

Om du vill ta en paus eller sluta sjunga i kören meddelar du körledaren. Frånvaro ska inte meddelas i Backen gospels offentliga grupp på Facebook.

Det förekommer att bilder, filmer och ljud från framföranden eller övningar läggs upp på hemsidan, Facebook och används i marknadsföring av kören.

”Herrens vägar äro outgrundliga”, som en kollega till mig uttryckte det när han hörde att jag fastnat för gospel. Jag var inte alls förtjust i gospel, men blev nyfiken på musiken då jag märkte att flera frågade efter en sådan kör.

I början på 2000-talet var jag så på min första gospelfortbildning i Stockholm. Där stod jag stel som en pinne och kunde inte förstå hur folk kunde vara så lyriska. Efter lite funderingar och en rejäl puff från en av församlingens präster, Inger Lohmander drog så gospelkören igång.

15 augusti 2001 gjordes en skrivelse till kyrkorådet om att få starta en gospelkör i Umeå landsförsamling. Det var en nätt liten skara som samlades i Backens kyrka och när valven fylldes av Amazing grace fick jag en känsla av att detta var något speciellt. Det började trevande och jag visste inte mycket om musikstilen men jag hade en i kören som kunde mer än jag och hjälpte till med bland annat fraseringarna. Sedan dess har lärt mig mer och mer om gospel och tillsammans med kören fortsätter vi att utvecklas.

Backen Gospel firade 10 år hösten 2011. Under åren har vi fått uppleva väldigt mycket och övningarna i sig har varit rena vitaminpiller.  Vi har sjungit tillsammans med andra körer: Great Joy, Rejoice, Seaside, True Gospel m.fl. Tillsammans med prästen Lars Segerstedt myntades begreppet ”Bluesspel” och vi har haft många fina blues/gospel-upplevelser med honom och Östersunds bluesman Johan Eliasson.  

Det har blivit en hel del olika stilar för kören. Latinamerikanskt i Mångfaldsmässan, Bluegrass i TemaGudstjänsten ”O brother where art Thou”. I samband med det uppträdde vi på Gumboda hed vid countrygalan. Folkpop för hela slanten blev det med Sarek under kulturnatta på IDUN. Vi har tryckt ihop oss i Glashuset och varit med i Körslaget på Rådhustorget . Många kompetenta musiker och artister har vi samarbetat med bl.a. Cyndee Peters , Genneth Vikström, Per-Erik Hallin …   
                                                                            
I kören har även många fina solister fått växa fram.  Vi har sjungit i större sammanhang som storsjung på Cirkus och den återkommande Gospelkörfestivalen i Stockholm i 1000-mannakör där vi har fått lära oss många nya sånger och samtidigt fått en glimt av gospelkulturen genom gästerna från USA.

Efter några års prat om att vi borde göra en föreställning så tog den äntligen form... vår alldeles egna föreställning: Gospel Footprints. En av körmedlemmarna, Tiina Ranta gjorde ett gediget arbete med manus och regi och resultatet blev succé. För kören var detta en utmaning att jobba så mycket med det sceniska språket.
  
En av körens medlemmar, Andrea Granstig har tagit ett steg fram och under senaste året provat på att leda kören vid flera tillfällen. Hennes kärlek till gospelmusiken och varma engagemang för kören har bidragit till många goda idéer och är en ovärdelig hjälp för mig.

När jag tänker på Backen Gospel är det med tacksamhet över alla underbara människor i kören som bidrar till att skapa en trivsam atmosfär. Samtidigt har jag verkligen lärt mig att uppskatta gospelmusiken och den innerlighet och glädje som finns där.   

Jenny Lindberg
Musiker i Umeå landsförsamling och tidigare ledare för Backen Gospel

Backen gospel finns på Facebook

Här hittar du vår sida

    För mer information och anmälan, kontakta:

  • Gustaf Lundell

    Gustaf Lundell

    Svenska kyrkan i Umeå

    Gospelkörledare, Backens kyrka, Ålidhemskyrkan

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas information om kyrkan.

Kyrkguiden

Hitta till Svenska kyrkan med hjälp av appen Kyrkguiden, se vad som händer och planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Fira gudstjänst

Varje vecka firas gudstjänster runt om i Umeås kyrkor. Du är alltid välkommen! Under året infaller också många viktiga högtider i kyrkan.