Närbild på en vitsippa.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Svenska kyrkan Skellefteå

Livet är enklare tillsammans. Därför vill Svenska kyrkan i Skellefteå vara en mötesplats för tro, gemenskap, tvivel, glädje, tröst, trygghet och någon att prata med om det som är viktigt i ditt liv. Just där du bor. Just där du är. Just nu.

Närbild på en handplockad blombukett.

Härliga midsommar!

Midsommar står för dörren. Välkommen att fira tillsammans! Mer info inom kort!

Kyrkhelgen 2024

Fredag 28 juni - söndag 30 juni i Bonnstan. En helg fylld av folkmusikkonserter och berättande. Besök också gudstjänster och den uppskattade hantverksmarknaden!

Kalender

Det händer saker varje dag! Här kan du hitta aktiviteter i hela Svenska kyrkan Skellefteå, skräddarsy din egen kalender, läsa och beställa hem ett månadsblad och ladda hem appen Kyrkguiden.

Helgmålsbön från Anderstorpskyrkan

Anderstorpskyrkan står vackert beläget vid Skellefteälvens södra strand, här får vi följa med på Funkisgruppens terminsavslutning. Tage Andersson leder andakt med hjälp från deltagarna.

Sommarmusik 2024

Under sommaren duggar musiktillfällena tätt i våra kyrkor. Här sammanfattas sommarens musik i Svenska kyrkan Skellefteå.

Sommarskoj på Kyrkholmen

I sommar kommer det finnas något extra att göra för alla barn som kommer till Kyrkholmen. Mellan kl 12 och 16 kan man t ex gå en tipsrunda, bli extra tjusig med ansiktsmålning, bli blöt som en fisk i vattenlek mm!

temabild

MR-dagarna 2024

Läs mer om MR-dagarna 14-15 november 2024, "Rättigheter i omställningens tid".

Sommaräng med lavendel.

Utflyktsmål i Skellefteå med omnejd

Oavsett om du planerar din hemester eller om du besöker Skellefteområdet för första gången, så hittar du tips på utflyktsmål här!

Predikotur på nytt sätt

Var sak har sin tid... Med början under sista helgen i mars 2024 påbörjas en förändring av den veckovisa programannonseringen i Svenska kyrkan Skellefteå.

Kvar i stan

Sankt Olovs församling bjuder in till två utflykter med buss i sommar.

Närbild på en snödroppe.

Månadsblad

Här hittar du månadsprogram för våra fem församlingar och för hela Svenska kyrkan Skellefteå.

Kyrkbuss till Tuvagården

Söndag 14, 21 och 28 juli samt 4 och 11 augusti kan du åka gratis kyrkbuss till gudstjänsten på Tuvagården.

Magasinet Liv

Välkommen till Livs hem på nätet! Här kan du hitta fördjupande reportage från pappersupplagan, film och mer relaterat till respektive nummer. Du kan självklart också läsa magasinet i digitalt format.

Kyrkor och församlingar

Oavsett var i skelleftebygden du bor, finns Svenska kyrkan nära dig.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Veckans annonssida

Fram till slutet av mars 2024 publiceras varje fredag (med vissa undantag för storhelger) kommande veckas gudstjänster och möten på en helsida i Norran.

Kontakta oss

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, eller har du fått brev från kyrkogårdsförvaltningen? Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.

Lediga tjänster

Här hittar du alla lediga tjänster och information om dessa i Svenska kyrkan i Skellefteå. Saknas dokument så finns det inga lediga tjänster här för tillfället, men du är alltid välkommen att höra av dig med en intresseanmälan.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

In english

Svenska kyrkans flagga vajar mot en blå himmel.

About us

Welcome to Church of Sweden in Skellefteå! Here you can find general information in English about the Parish of Skellefteå.

En målning av en Maria och jesusbarnet i en kyrka.

Worship in English

A very warm welcome to all who would like to come and worship together in English.

Services in English

Take part in digital devotionals and services with English as the main language.

Nyheter i korthet

Tre korsordsvinnare

Publicerad:

Över 200 läsare av magasinet Liv har skickat in lösningen på korsordet i nummer 1-2 2024.

Vi söker arbetsledande pedagog till Skellefteå landsförsamling

Publicerad:

Är du den som kan fånga barns uppmärksamhet snabbare än en TikTok-video och få föräldrar att känna sig som superhjältar? Nej, inte vi heller, men vi strävar däråt! Och nu letar vi en pedagog med fokus barn (0-14 år) och deras familjer, som vill göra en verklig skillnad. Ansök senast 1 augusti 2024

Cafékväll med Ekbergs sångskatt

Publicerad:

Allsång till Einar Ekbergs sångskatt. Det blir det på Strandudden kl 19.00 onsdag den 3 juli.

Sommarskoj på Kyrkholmen

Publicerad:

I sommar kommer det finnas något extra att göra för alla barn som kommer till Kyrkholmen. Mellan kl 12 och 16 kan man t ex gå en tipsrunda, bli extra tjusig med ansiktsmålning, bli blöt som en fisk i vattenlek mm!

Barnens dag!

Publicerad:

Boka in Lördag 17 augusti kl. 11-15 för en dag fullspäckad av aktiviteter! Runt Församlingsgården (Brännavägen) och på Kyrkholmen kommer det att krylla av skojiga aktiviteter för barn!

Vår verksamhet

En liten tjej hoppar hage.

Barn och familj

Familjen - hur den än ser ut - är viktig för ditt barns trygghet. Välkommen till olika mötesplatser där vi får dela erfarenheter och mötas i livets glädjeämnen och utmaningar.

Tonåring och uppåt

Vill du hänga med kompisar, spela i band, lära dig mer om tro, sjunga eller behöver du någon att prata med? Här hittar du just sådana saker.

Mötas och umgås

Det finns något för alla i kyrkan. För dig som är dagledig finns till exempel flera caféer och lunchträffar. När livspusslet är svårt att lägga, kan en Middagspaus vara räddningen. 

Kör och musik

Musik har varit ett självklart inslag i kyrkan under flera hundra år och har en given plats inom Svenska kyrkan.

Altare Sjukhuskyrkan Skellefteå lasarett

Sjukhuskyrkan

Här hittar du kontaktuppgifter till Sjukhuskyrkan

Media

Ta del av våra församlingars digitala material i form av bland annat film och närradio.

En man håller fram en vit knapp med texten Störst av allt är kärleken.

En kyrka för alla

Svenska kyrkan arbetar aktivt för att alla ska känna sig välkomna och omslutna av Guds kärlek. En annan del kan vara känslan att bli sedd och bekräftad för den man är.

Skolkyrkan

Skolkyrkan i Skellefteå är Svenska kyrkans resurs för skolelever och skolpersonal

Begravning

Mitt i sorgen efter en anhörig, kan det vara mycket att tänka på. Inte minst det praktiska kring begravningen.

Välkommen in

Våra digitala rum.

För dig som av olika anledningar inte kan besöka en kyrka, våra verksamheter - eller helt enkelt vill ha lite av varje - finns våra digitala rum. Här hittar du helgmålsböner, musik och annat som fastnat på film.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen och skrattar. En manlig präst håller barnets hand.

Dop

Dopet - Livets första fest! ... eller största? Spädbarn, ung eller vuxen – åldern på den som döps spelar ingen roll. Dopet är både en fin tradition och ett särskilt tillfälle då Gud lovar oss sin omsorg.

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen! Här börjar din resa mot konfirmationen...

Vän i Skellefteå

Nya vänner väntar närmare än du tror! Hoppas ni längtar tillbaka till mötesplatsen Vän i Skellefteå. Torsdagar klockan 16-19 på S:t Olovsgården som vanligt. Välkommen!

Hjälp att hjälpa

En person står framför Sveriges flagga och EU-flaggan hållandes en text

Sveriges biståndspolitik

Sveriges biståndspolitik spelar roll för världen. Act Svenska kyrkan arbetar för att biståndet ska bli så bra som möjligt för de som ska gynnas av biståndet: människor som lever i fattigdom och förtryck.

Lastbil full med förnödenheter.

Stöd Act:s insatser i Ukraina. 

Kriget i Ukraina har gjort många till flyktingar i sitt eget land. Det nätverk av kyrkor som Act Svenska kyrkan är en del av gör att det finns goda möjligheter att vara med och hjälpa på plats.