Foto: Elīna Arāja PEXELS

Svenska kyrkan Skellefteå

Livet är enklare tillsammans. Därför vill Svenska kyrkan i Skellefteå vara en mötesplats för tro, gemenskap, tvivel, glädje, tröst, trygghet och någon att prata med om det som är viktigt i ditt liv. Just där du bor. Just där du är. Just nu.

Lär dig mer!

Nya tider och nygamla verktyg! Under februari bjuder vi in till träffar i våra församlingar där du får lära dig mer om våra digitala verktyg appen Kyrkguiden och vår webbkalender.

Kalender

Det händer saker varje dag! Här kan du hitta aktiviteter i hela Svenska kyrkan Skellefteå, skräddarsy din egen kalender, läsa och beställa hem ett månadsblad och ladda hem appen Kyrkguiden.

Vi vill vara med och skapa något nytt på jorden!

Barnkörer med ledare från flertalet församlingar i norra Västerbotten samlas för en gemensam kördag lördag 24/2 i Sankt Mikaels kyrka. Dagen avslutas med en sånggudstjänst i kyrkan kl 16.00.

Besök från Tanzania

Sarah Ngonzi Hamza och Alistides Rweyemamu Samsom från vänförsamlingarna i Tanzania besökte Sankt Olovsgården i Skellefteå under onsdagen och Moröbacke kyrka i torsdags.

Rofyllt i Kåge kyrka

Kom som du är, tänd ett ljus och sätt dig i bänken. Låt tankar och känslor strömma fritt till tonerna av stilla orgelmusik. Torsdagar jämna veckor kl 18.00 i Kåge kyrka.

En liten växt sticker upp ur snön.

Retreat våren 2024

Dagar i stillhet och tystnad

VOCES8 besöker Skellefteå

Den brittiska vokalensemblen VOCES8, som nominerades till en Grammy 2023, bjuder in till en stämningsfull a cappella-konsert – STARDUST – fredag den 12 april kl 19.00 i Landskyrkan i Skellefteå.

Helgmålsbön Från Moröbacke kyrka inför andra söndagen i fastan.

Den kristna fastetiden är förberedelsetiden för påsken. Under fastetiden följer vi vägen Jesus går, genom lidandet, döden, mot uppståndelse och nytt liv. Söndagens tema är "Den kämpande tron" och Jörgen Klingstedt delar tankar och bön med oss.

Musikcafé med barnkörer

Barnkörerna från IES (Internationella Engelska skolan) svarar för underhållningen på musikcaféet söndag den 25 februari i Församlingsgården.

För livets skull

Nu är det dags att uppdatera vår gemensamma församlingsinstruktion och dina synpunkter är viktiga!

Kyrkor och församlingar

Oavsett var i skelleftebygden du bor, finns Svenska kyrkan nära dig.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Veckans annonssida

Fram till slutet av mars 2024 publiceras varje fredag (med vissa undantag för storhelger) kommande veckas gudstjänster och möten på en helsida i Norran.

Predikotur på nytt sätt

Var sak har sin tid... Med början under sista helgen i mars 2024 påbörjas en förändring av den veckovisa programannonseringen i Svenska kyrkan Skellefteå.

Kontakta oss

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, eller har du fått brev från kyrkogårdsförvaltningen? Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.

Lediga tjänster

Här hittar du alla lediga tjänster och information om dessa i Svenska kyrkan i Skellefteå. Saknas dokument så finns det inga lediga tjänster här för tillfället, men du är alltid välkommen att höra av dig med en intresseanmälan.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

In english

Svenska kyrkans flagga vajar mot en blå himmel.

About us

Welcome to Church of Sweden in Skellefteå! Here you can find general information in English about the Parish of Skellefteå.

Services in English

Take part in digital devotionals and services with English as the main language.

Nyheter i korthet

Besök från Tanzania

Publicerad:

Sarah Ngonzi Hamza och Alistides Rweyemamu Samsom från vänförsamlingarna i Tanzania besökte Sankt Olovsgården i Skellefteå under onsdagen och Moröbacke kyrka i torsdags.

Vi söker kyrkogårdsföreståndare

Publicerad:

Till Alhems kyrkogård och krematorium i Skellefteå.

Besök från Tanzania

Publicerad:

Två gäster från vänförsamlingarna i Tanzania besöker Luleå stift och Svenska kyrkan Skellefteå mellan 15 och 24 februari.

Sommarjobba på sommarcafé

Publicerad:

Vad ska du göra i sommar?  Tycker du om att träffa många olika människor? Är du bra på service och sugen på att få lite nyttig erfarenhet för framtiden? Då ska du söka sommarjobb i något av Svenska kyrkans sommarcaféer!

Mötesplatser i fastetid

Publicerad:

Personalen i Jörn-Bolidens församling bjuder in till ett antal samtal om tro och liv utifrån årets fastebok Livets vatten.

Vår verksamhet

En liten tjej hoppar hage.

Barn och familj

Familjen - hur den än ser ut - är viktig för ditt barns trygghet. Välkommen till olika mötesplatser där vi får dela erfarenheter och mötas i livets glädjeämnen och utmaningar.

Tonåring och uppåt

Vill du hänga med kompisar, spela i band, lära dig mer om tro, sjunga eller behöver du någon att prata med? Här hittar du just sådana saker.

Mötas och umgås

Det finns något för alla i kyrkan. För dig som är dagledig finns till exempel flera caféer och lunchträffar. När livspusslet är svårt att lägga, kan en Middagspaus vara räddningen. 

Kör och musik

Musik har varit ett självklart inslag i kyrkan under flera hundra år och har en given plats inom Svenska kyrkan.

Altare Sjukhuskyrkan Skellefteå lasarett

Sjukhuskyrkan

Här hittar du kontaktuppgifter till Sjukhuskyrkan

Media

Ta del av våra församlingars digitala material i form av bland annat film och närradio.

En man håller fram en vit knapp med texten Störst av allt är kärleken.

En kyrka för alla

Svenska kyrkan arbetar aktivt för att alla ska känna sig välkomna och omslutna av Guds kärlek. En annan del kan vara känslan att bli sedd och bekräftad för den man är.

Skolkyrkan

Skolkyrkan i Skellefteå är Svenska kyrkans resurs för skolelever och skolpersonal

Begravning

Mitt i sorgen efter en anhörig, kan det vara mycket att tänka på. Inte minst det praktiska kring begravningen.

Välkommen in

Våra digitala rum.

För dig som av olika anledningar inte kan besöka en kyrka, våra verksamheter - eller helt enkelt vill ha lite av varje - finns våra digitala rum. Här hittar du helgmålsböner, musik och annat som fastnat på film.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen och skrattar. En manlig präst håller barnets hand.

Dop

Dopet - Livets första fest! ... eller största? Spädbarn, ung eller vuxen – åldern på den som döps spelar ingen roll. Dopet är både en fin tradition och ett särskilt tillfälle då Gud lovar oss sin omsorg.

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen! Här börjar din resa mot konfirmationen...

Vän i Skellefteå

Nya vänner väntar närmare än du tror! Hoppas ni längtar tillbaka till mötesplatsen Vän i Skellefteå. Torsdagar klockan 16-19 på S:t Olovsgården som vanligt. Välkommen!

Hjälp att hjälpa

En person står framför Sveriges flagga och EU-flaggan hållandes en text

Sveriges biståndspolitik

Sveriges biståndspolitik spelar roll för världen. Act Svenska kyrkan arbetar för att biståndet ska bli så bra som möjligt för de som ska gynnas av biståndet: människor som lever i fattigdom och förtryck.

Lastbil full med förnödenheter.

Stöd Act:s insatser i Ukraina. 

Kriget i Ukraina har gjort många till flyktingar i sitt eget land. Det nätverk av kyrkor som Act Svenska kyrkan är en del av gör att det finns goda möjligheter att vara med och hjälpa på plats.