Foto: Anders Gustafsson

Svenska kyrkan Skellefteå

Livet är enklare tillsammans. Därför vill Svenska kyrkan i Skellefteå vara en mötesplats för tro, gemenskap, tvivel, glädje, tröst, trygghet och någon att prata med om det som är viktigt i ditt liv. Just där du bor. Just där du är. Just nu.

En god jul!

Julen samlar oss och Här hittar du ett urval av allt som händer i våra församlingar under advents- och jultiden med fokus på konsert- och musikgudstjänster.

Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där

Välkommen till julkonsert med ALMA Vokalensemble i Landskyrkan lördag 10 december kl 18.00. Arrangemanget görs till förmån för Act Svenska kyrkans julinsamling.

Det andra ljuset i adventsljusstaken är tänt. Till höger i bild ser vi en julgran med en röd julgranskula och till höger i bild adventsljusstaken som står på altaret i Stensjöns bönhus.

Adventsandakt från Stensjöns bönhus

En bit väster om Byske hittar vi byn Stensjön, här gör vi ett besök i bönhuset från 1937 där Stensjöns EFS huserat sedan starten.

Bryt en tradition - Julinsamlingen 2022

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

Jullunchmusik i Sankt Olovs kyrka

Välkommen till jullunchmusik i Sankt Olovs kyrka torsdag 8/12 kl 12.00. Personalkören med solister hälsar julen välkommen!

Julton i Finnträsk

Välkommen till Finnträsk kyrka och den traditionella Julton med Aroniakören! Tisdag 6 december kl 18.00 Fika i Bygdegården efter musiken!

Oktavakörens julkonsert med luciabesök

Välkommen till Byske kyrka söndag 11 december kl 18.00 och Oktavakörens årliga julkonsert med solister och luciabesök av barnkör och barn från MIX-gruppen i Drängsmark.

Julmarknad på Morö Backe

Välkommen till vår traditionella julmarknad på Morö Backe kyrka, fredag 9 december mellan 16-18. Vid 18.00 sjunger vi julens sånger i kyrkan tillsammans med barn från Barnkören.

Julkalender på teckenspråk

Medarbetare i församlingarna i Luleå stifts teckenspråkiga verksamhet presenterar en julkalender på svenskt teckenspråk med pålagt svenskt tal!

En halmängel hänger som dekoration i en julgran.

Jul tillsammans

I år bjuder Sankt Olovs församling och Skellefteå landsförsamling gemensamt in till julfirande i Församlingsgården vid Landskyrkan på julafton. Varmt välkommen att fira tillsammans.

In english

Svenska kyrkans flagga vajar mot en blå himmel.

About us

Welcome to Church of Sweden in Skellefteå! Here you can find general information in English about the Parish of Skellefteå.

En halmängel hänger som dekoration i en julgran.

Christmas together

This is an open invitation to christmas celebrations in Församlingsgården on Christmas eve!

Services in English

Take part in digital devotionals and services with English as the main language.

Jobba hos oss!

Lediga tjänster

Här hittar du alla lediga tjänster och information om dessa i Svenska kyrkan i Skellefteå. Saknas dokument så finns det inga lediga tjänster här för tillfället, men du är alltid välkommen att höra av dig med en intresseanmälan.

Nyheter i korthet

Juldagskör för vuxna

Publicerad:

Sankt Olovs församling önskar vuxna sångfåglar till en Juldagskör – en pop-up-kör – som ska ta ton under gudstjänsten kl 11.00 på juldagen (25/12) i Sankt Olovs kyrka.

Advent firas in på Erikslid

Publicerad:

Onsdag den 7 december kl 13.00 är det dags för sista Mötesplats Café Erikslid för terminen.

Anna-dagen firas i Stiftsgården

Publicerad:

Museum Anna Nordlander bjuder in till att fira Anna-dagen på plats i Anna Nordlanders barndomshem – Stiftsgården – kl 16.00-19.00 den 9 december.

Ekumenisk manifestation

Publicerad:

Böneveckan för kristen enhet, som är världens största ekumeniska manifestation, genomförs samtidigt i cirka 120 länder den 18-25 januari 2023.

”Lokala kanalen uppåt”

Publicerad:

– Församlingsråden värnar om församlingarnas bästa och är den lokala kanalen uppåt i organisationen för församlingsborna. Det säger Thomas Burström och Kersti Karlsson, ledamöter i var sitt församlingsråd.

Hjälp att hjälpa

Kvinna sitter på huk och pratar med en liten flicka. De befinner sig på en marknad.

En hundradel för världen

Nedskärningar i biståndet får förödande konsekvenser när världen ropar. Coronapandemin, följderna av kriget i Ukraina och klimatförändringarna handlar om liv. Vi står upp för att fortsätta ge en hundradel av våra gemensamma resurser till världens utsatta.

Förstörda radarstationer.

Stöd Act:s insatser i Ukraina. 

Kriget i Ukraina har gjort många till flyktingar i sitt eget land. Det nätverk av kyrkor som Act Svenska kyrkan är en del av gör att det finns goda möjligheter att vara med och hjälpa på plats. 

Välkommen in

En vuxen och ett barn hjälps åt att sticka ner ett tänt ljus i sanden i en stor ljusbärare.

Öppen kyrka

Välkommen in i kyrkan för att tända ett ljus och be en bön

Digitala gudstjänster

Välkommen att fira gudstjänst på webben! Här hittar du helgmålsböner, söndagsgudstjänster och kortare andakter.

Musik på webben

Välkommen att njuta av kortare och längre konserter, där du är, när du vill.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Veckans annonssida

Varje fredag (med vissa undantag för storhelger) publiceras kommande veckas gudstjänster och möten på en helsida i Norran.

Kyrkans klassiker

En svenskkyrklig klassiker är en inbjudan att under ett kalenderår upptäcka delar av kyrkans tro och liv. Innehållet är enkelt och centralt.

Kyrkor och församlingar

Oavsett var i skelleftebygden du bor, finns Svenska kyrkan nära dig.

Kontakta oss

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, eller har du fått brev från kyrkogårdsförvaltningen? Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.

Bokning

Här kan du boka samkväm eller hyra våra lokaler

Två gröna pratbubblor.

Kontakta oss för samtal

Här hittar du kontaktuppgifter till präster, diakoner och diakoniassistenter i församlingarna.

Vår verksamhet

En liten tjej hoppar hage.

Barn och familj

Familjen - hur den än ser ut - är viktig för ditt barns trygghet. Välkommen till olika mötesplatser där vi får dela erfarenheter och mötas i livets glädjeämnen och utmaningar.

Tonåring och äldre

Vill du hänga med kompisar, spela i band, lära dig mer om Gud, sjunga eller behöver du någon att prata med? Här hittar du just sådana saker.

Mötas och umgås

Det finns något för alla i kyrkan. För dig som är dagledig finns till exempel flera caféer och lunchträffar. När livspusslet är svårt att lägga, kan en Middagspaus vara räddningen. 

Kör och musik

Musik har varit ett självklart inslag i kyrkan under flera hundra år och har en given plats inom Svenska kyrkan.

Altare Sjukhuskyrkan Skellefteå lasarett

Sjukhuskyrkan

Här hittar du kontaktuppgifter till Sjukhuskyrkan

Media

Ta del av våra församlingars digitala material i form av bland annat film och närradio.

En man håller fram en vit knapp med texten Störst av allt är kärleken.

En kyrka för alla

Svenska kyrkan arbetar aktivt för att alla ska känna sig välkomna och omslutna av Guds kärlek. En annan del kan vara känslan att bli sedd och bekräftad för den man är.

Skolkyrkan

Skolkyrkan i Skellefteå är Svenska kyrkans resurs för skolelever och skolpersonal

Begravning

Mitt i sorgen efter en anhörig, kan det vara mycket att tänka på. Inte minst det praktiska kring begravningen.

Vän i Skellefteå

Nya vänner väntar närmare än du tror! Hoppas ni längtar tillbaka till mötesplatsen Vän i Skellefteå. Torsdagar klockan 16-19 på S:t Olovsgården som vanligt. Välkommen!