Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När ett par gifter sig i kyrkan och tar emot välsignelsen säger de ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, de lägger den i Guds händer. Det uttrycks med läsning av bibelord, brudparets löften inför Gud, bönen över ringarna och välsignelsen över de som ska gifta sig.

I de flesta fall äger vigseln rum i kyrkan. Många tycker att kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Alla våra kyrkor i församlingarna står öppna för vigsel, men vi är även öppna för era egna förslag på vigselplats. Utomhusvigslar under sommaren är ofta omtyckta, det enda som egentligen behövs för att vigseln ska bli juridisk giltig, är vigselparet, prästen, hindersprövning och ett par vittnen.

De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. Innan ni gifter er behöver ni en giltig hindersprövning(öppnas i nytt fönster) Den utfärdas av skatteverket. (öppnas i nytt fönster) Var gärna ute i god tid för att boka, särskilt om ni ska gifta er under sommaren. Bokar vigsel gör ni via bokningen i Skellefteå pastorat.

För att vigas i Svenska kyrkan krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln i kyrkan är helt avgiftsfri. I kyrkohandboken finns olika typer av vigselordningar. 2009 antog kyrkostyrelsen ändringar i kyrkoordningen som innebär att vigsel även kan gälla par av samma kön. Naturligtvis gäller det även i våra församlingar.