Planera en vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Förberedelser

För att vigas i Svenska kyrkan krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln i kyrkan är helt avgiftsfri. Sedan kyrkostyrelsens beslut 2009 erbjuder Svenska kyrkan även vigselgudstjänsten för par av samma kön. Naturligtvis gäller det även i våra församlingar.

Hindersprövning

Innan ni gifter er behöver ni en giltig hindersprövning. Den utfärdas av skatteverket. Intyget är giltigt 4 månader. Kontakta Skatteverket (öppnas i nytt fönster) för mer information.

Boka tid och plats

Tillsammans med bokningen i Skellefteå pastorat kommer ni överens om tid och plats för vigsel, därefter bokas präst och musiker utifrån deras arbetschema. Kontaktuppgifter till bokningen finner du längre ner på sidan. Kanske har ni särskilda önskemål om just präst och musiker? Då försöker vi i möjligaste mån att tillgodose dom! Har ni särskilda önskemål gällande musik, är det klokt att kontakta kyrkans musiker i i god tid. Om ni har egna musiker och sångare som kommer att medverka under vigseln kanske de vill öva i kyrkan i förväg. Berätta gärna det när ni bokar tid för vigseln, så kan vi boka in en tid för övning också.

Förslag på musik

Musik som kan passa vid en vigsel hittar du förslag på längre ner på sidan. Kanske kommer du att bli förvånad över hur vissa musikstycken kan låta på en orgel.

Vad händer efter bokningen?

Innan ni ska gifta er, kommer ni att få träffa prästen för att samtala om vigselns innebörd och om vigselgudstjänsten. Den har en fast struktur men ni har möjlighet att till en del anpassa den efter egna önskemål.

Vill ni veta mer?

Klicka dig vidare längre ner på sidan för mer information om vigsel på Svenska kyrkans webbplats.

Mer inför ert kommande bröllop

Läs mer om vigsel

Läs mer om vigsel på svenskakyrkan.se

Boka vigsel

Närbild på två vigselringar som tillsammans med en blomkvist ligger på en uppslagen bok med rubriken Vigselgudstjänst.

Vigselförfrågan

Genom att fylla i formuläret på denna sida skapas en förfrågan om datum, tid och plats för vigsel.