Foto: Maria Bergendahl

Om oss

En nära, öppen och inbjudande kyrka

Vi vill vara en kyrka där människor möts, i livet – precis som det är. En nära, öppen och inbjudande kyrka som människor känner glädje över att tillhöra, och där alla kan bidra.

Skellefteå tror på framtiden. Staden växer, bostäder, skolor och förskolor byggs och näringslivet satsar. Staden omringas av byar och samhällen med livskraft, närhet och samverkan. Här finns förutsättningarna att leva tryggt och samtidigt utforska nya drömmar.

Mitt i allt detta står Svenska kyrkan. Vi har kyrkor och församlingar både i centralorten och i kringliggande orter i kommunen. Vi delar evangeliet i närvaro, öppenhet och hopp. Medvetna om att livet består av ljusa och mörka dagar, och att både glädje och sorg är något som är bättre tillsammans med andra. Vi tror på en närvarande Gud som skapar, befriar och ger liv.

Den kristna tron har i långa tider präglat Skellefteå och bidrar aktivt i kommunens arbete för medmänsklighet, framtidstro och en hållbar framtid. Det arbetet vill vi fortsätta och förstärka.

Kyrkor och församlingar

Oavsett var i skelleftebygden du bor, finns Svenska kyrkan nära dig.

Organisation och ledning

I skelleftebygden finns sammanlagt nio församlingar och flera kyrkor och bönhus där människor samlas för bland annat gudstjänster, dop, barngrupper, ungdomsaktiviteter, körsång, caféer och andra mötesplatser.

En vuxen och ett barn sitter i gräset och hjälps åt att plantera krasse i en kruka.

Vår tro

I Svenska kyrkan finns det plats för dig, oavsett hur din tro ser ut. Gud har inte bråttom. Gud har tid med dina frågor, din tvekan och din längtan. Kom ihåg att det aldrig beror på hur stor tro du har, utan hur stor Gud är. Och Gud tror på dig.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Att vara medlem i Svenska kyrkan är att vara med och möjliggöra mycket gott. Det är ett sammanhang att känna stolthet över. Genom ditt medlemskap erlägger du en kyrkoavgift som används till många och uppskattade verksamheter. Kanske deltar du själv i någon av dem?

Fönster på bonnstakammare i Skellefteå

Kulturarvet

Svenska kyrkans vagga i Skelleftebygden står på Prästbordet i centrala Skellefteå. – Det finns ingen exakt uppgift om när den första kyrkan byggdes på platsen, men man tror att det var i övergången till 1330-talet, berättar prosten Lars Jonsson.

Gåvor

Att ge en gåva är att ge en annan människa ett hopp, en möjlighet och en framtid.

Två gröna pratbubblor.

Samverkan

Svenska kyrkan Skellefteå – fem församlingar i samverkan och många fler goda samarbeten både ekumeniskt, lokalt och internationellt.

Lediga tjänster

Här hittar du alla lediga tjänster och information om dessa i Svenska kyrkan i Skellefteå. Saknas dokument så finns det inga lediga tjänster här för tillfället, men du är alltid välkommen att höra av dig med en intresseanmälan.

Tre glada kvinnor med olika frisyrer.

Personuppgiftsbehandling

Du är mycket viktig för oss och det är en självklarhet att värna om din integritet när vi hanterar dina personuppgifter. Genom dataskyddsförordningen (som trädde i kraft 25 maj 2018) stärks skyddet av dina personuppgifter .

Bild av en utskriven församlingsinstruktion mot grå bakgrund

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen beskriver hur vi vill arbeta som kyrka för att utföra den grundläggande uppgiften: Fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva diakoni och mission.