Martin Johansson och Gustav Backström från Örebro Hockey tillsammans med Svenska kyrkans Therese Blixt!
Foto: Cecilia Andersson

Matchen gav 128 423 kronor!

Nyhet Publicerad Ändrad

Barn i krig har rätt att gå i skolan. Det var temat för insamlingsmatchen på Behrn Arena, som Örebro Hockey genomförde i samarbete med Svenska kyrkan. Tisdagen den 13 december lämnades pengarna över till Musikhjälpen. Barn i krig har rätt att gå i skolan!

3–0 till Örebro. Men matchen den 17 novemberm, när Örebro mötte Djurgården i SHL, hade fler vinnare än segerglada örebroare, säger Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg för Svenska kyrkan:

– De här pengarna kommer att göra skillnad för massor av barn som inte får den utbildning de har rätt till. Det kan kännas tröstlöst att veta att 30 miljoner barn inte kan gå i skolan på grund av krig och konflikter. Men också väldigt hoppfullt att veta 50 kronor räcker till 250 blyertspennor. Det går att göra skillnad och vi vill göra det.

Cirka 40 ungdomar från Svenska kyrkan gick runt med bössor under matchen.

– Resultatet 71 193 var vad vi hade fått in tillsammans klockan 9 dagen efter matchen, men det fortsatte att komma in pengar även efter det, säger Sara Jonsson, eventkoordinator på Örebro Hockey. Vi är så tacksamma över att så många hjälper till och det var superkul med de härliga ungdomarna som skramlade på arenan.

Totalt slutade insamlingen på 128 423 kronor. Den 13 december besökte Örebro Hockey och Svenska kyrkan glasburen på Stortorget i Örebro och lämnade över ett symboliskt pepparkakshjärta med slutsumman i glasyr.

Körmusik och orgel på plats

Matchkvällen gick i musikens tecken. Utanför entrén välkomnades besökarna av en kör från Svenska kyrkan, som sjöng julsånger under ledning av Mats Bertilsson. Karl Magnus Jansson, organisten som gjort succé i sociala medier när han spelar hockeyorgel på isen för Musikhjälpen, var på plats med sin orgel och spelade både innan match och vid spelavbrott.

Svenska kyrkans ungdomar Isabelle, Hanna, Tilde och Filippa tillsammans med Tina från Svenska kyrkans internationella arbete!
Svenska kyrkans ungdomar Isabelle, Hanna, Tilde och Filippa tillsammans med Tina från Svenska kyrkans internationella arbete! Foto: Cecilia Andersson

”Jätteimponerad av Örebro”

Robert Frisk, projektledare för Musikhjälpen, hade åkt till Örebro för att närvara under matchen:

– Det var fantastiskt kul att se engagemanget bland alla unga som var ute och skramlade med bössorna och härligt att så många av de som kom på matchen valde att bidra till Musikhjälpen 2016. Tänk att engagemanget för Musikhjälpen är så stort i Örebro redan nu!

Tina Sandkvist jobbar åt Svenska kyrkans internationella arbete, som Global Funding Officer. Även hon hade rest till Örebro denna kväll, bland annat för att berätta hur Svenska kyrkans internationella arbete jobbar på plats med att hjälpa barn i krig- och konfliktområden:

– Personligen är jag extremt överlycklig. Det var en helt fantastisk kväll med så god stämning, jättetrevliga människor, många som gick runt i gula västar med bössor och många som ville ge. Och vilket resultat. Jag är jätteimponerad av Örebro och det engagemang jag mött.

 

För mer information, vänligen kontakta:

  • Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg Svenska kyrkan i Örebro, 072-531 66 40
  • Sara Jonsson, eventkoordinator Örebro Hockey, 070-414 76 02

Värme, engagemang och massor av människor som tycker att barn i krig har rätt att gå i skolan – det fylldes Behrn Arena av den 17 november 2016.

Musikhjälpen kommer till Örebro 12 december 2016

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. En vecka om året, i december, sänder P3 och SVT/SVT Play dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. Musikhjälpen har ett nytt tema varje år och 2016 är det ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad och i år har alltså turen kommit till Örebro. Under veckan i glasburen kommer programledarna att få besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.

Nattöppet i S:t Nicolai kyrkan under Musikhjälpen!

2016 samlade vi in 420 870 kronor till Musikhjälpen!

Välgörenhetsmatch med Örebro Hockey, insamlingskampanj med Nerikes Allehanda, Go'fika, nattöppet och olika konserter. Under Musikhjälpenveckan samlade Svenska kyrkan in hela 420 870 kronor för att barn i krig ska få gå i skolan. Här ser du alla insamlingar och hur mycket de gav.

Musikhjälpen, skola, flicka, Sydsudan, välgörenhetsmatch

Svenska kyrkan skapar hopp för skolbarn i Sydsudan

En miljon barn i Sydsudan går inte i skolan. Inbördeskriget gör vägarna till skolan farlig och soldater förvandlar skolbyggnader till militärbaracker. Här kan du läsa om vårt arbete för att fler ska få gå i skola i Sydsudan – och om den livsviktiga skolan.