Ekers kyrkogård
Foto: Maria Gustavsson

Örebro kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen tar hand om kyrkogårdarna i Örebro pastorat. Har du en fråga om gravplats, kyrkogård och gravskötsel eller vill boka gravsättning? Ring oss på telefon 019-15 45 60. Telefon- och expeditionstid är: måndag-onsdag klockan 9-12 och 13-14:30 och torsdag–fredag klockan 9–12. Det går också bra att mejla oss på: orebro.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se eller orebro.gravskotsel@svenskakyrkan.se

Kyrkogårdsförvaltningen är den enhet som under kyrkorådet administrerar begravningsverksamheten och svarar för underhåll och förvaltning av pastoratets tolv kyrkogårdar samt verksamheten vid krematoriet i anslutning till Norra kyrkogården.

Kyrkogårdsförvaltningens målsättning är att erbjuda olika slag av gravplatser i skilda natur- och kulturmiljöer och ge allmänheten bästa tänkbara service samt hålla en hög standard på förvaltningens kyrkogårdar.

Plantering av penséer på kyrkogårdarna i Örebro pastorat

Målet är att alla penséer i beställda planteringspaket ska var i jorden tills den första maj. De startar som små plantor som sedan växter till en mer tät blommande grönska.

Olaus Petri kyrkogård

Gravstenar till återanvändning

Att välja en återanvänd gravsten är ett mer miljö-, kultur- och privatekonomiskt vänligt alternativ. De gravstenar som går att välja hos Örebro kyrkogårdsförvaltning kan du se nedan.

Längbro kyrkogård

Våra kyrkogårdar

Kyrkogårdarna i Örebro pastorat är vackra minnesplatser för dem vi älskar och saknar. Det är kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för dessa platser.

Linden

Gravplats, gravsättning och gravskötsel i Örebro

Här kan du läsa mer om olika gravplatser i Örebro pastorat, våra gravsättningstider och olika typer av gravskötsel. Har du en fråga är du välkommen att ringa oss på telefon 019-15 45 60. Måndag–fredag klockan 9–12 & måndag-onsdag klockan 13-14:30.

Solen lyser igenom de gröna och gula trädkronorna.

Blanketter och information

Här hittar du blanketter och informationsblad gällande begravningsceremoni, kremation och gravsättning samt broschyrer med aktuella priser för beställning av gravskötselarbeten. Blanketterna kan mejlas till orebro.begravning@svenskakyrkan.se. Du kan också ringa oss på 019-15 45 60 så skickar vi blanketterna till dig.

Närbild på en blå vårblomma.

Begravningsavgift

Begravningsavgiften betalas av alla som är folkbokförda i områden där Svenska kyrkan sköter begravningsverksamheten. Den ska bekosta anläggningen samt skötsel och underhåll av allmänna ytor och byggnader på kyrkogårdarna.

Örebro kyrkogårdsförvaltnings miljö- och klimatarbete

Vår gemensamma miljö är viktig för oss på Örebro kyrkogårdsförvaltning. Här kan du läsa om vårt arbete för en mer miljömässigt hållbar utveckling och framtid.

Konst och kulturhistoria på kyrkogårdarna i Örebro pastorat

På våra kyrkogårdar finns massvis av kulturhistoriska gravplatser och byggnader – och konstinstallationer. Du hittar några av dem här. Men välkommen in på kyrkogården också!

Årshjul för Örebro kyrkogårdsförvaltning

Här kan du hitta information om vad som händer på våra kyrkogårdar under året. Som när vår- och höststädningen sker samt när de sista beställningsdagarna för få olika former av skötsel inträffar.

Ceremoni- och meditationsplats

Örebro krematorium

Krematoriet ligger i anslutning till Örebro Norra kyrkogård. Här finns flera kapell och ceremoniplatser för begravning, och rum för minnesstunden efter.

Solen lyser igenom ett träd på en kyrkogård.

Behandling av personuppgifter inom begravningsverksamheten i Örebro pastorat

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

Fjädervåg, används vid belastningstester på gravstenar.

Provdragning och stensäkring

Örebro kyrkogårdsförvaltning är ansvariga för att kontrollera att gravstenar är säkert monterade och inte utgör en säkerhetsrisk.

Söker du efter någon gravsatt?

Sök efter graven på Svenska gravar

Gravplatser som återgår till kyrkogårdsförvaltningen

Många gravplatser har varit skyltade i minst två år med uppmaningen att kontakta kyrkogårdsförvaltningen.

Information med anledning av erbjudanden från privat gravskötselföretag

Just nu får Örebro kyrkogårdsförvaltning många frågor om erbjudanden från ett privat företag angående tvätt av gravsten. Detta erbjudande har ingenting med Örebro kyrkogårdsförvaltning att göra.

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro

Plantering av penséer på kyrkogårdarna i Örebro pastorat

Publicerad:

Målet är att alla penséer i beställda planteringspaket ska var i jorden tills den första maj. De startar som små plantor som sedan växter till en mer tät blommande grönska.

Allhelgonahelgen på Norra kyrkogården

Publicerad:

I allhelgonahelgen möter du medarbetare från Svenska kyrkan och Örebro kyrkogårdsförvaltning runt om i hela Örebro pastorat, i kyrkor och på kyrkogårdar. På Norra kyrkogården i Örebro finns vi lördagen den 4 november med information, ljusförsäljning och kaffe. Det ordnas guidade visningar och andakter i Nya krematoriet.

Därför kontrollerar Svenska kyrkan Örebro kyrkogårdsförvaltning gravstenars säkerhet

Publicerad:

Svenska kyrkan Örebro kyrkogårdsförvaltning har enligt lag ansvar för att kontrollera att gravstenar är säkert monterade och inte utgör en säkerhetsrisk. Det måste ske vart femte år. De stenar som inte klarar kontrollen läggs ned direkt och gravrättsinnehavaren kontaktas via brev.

Örebro kyrkogårdsförvaltning är nu miljödiplomerad och har fått märkningen Regnbågsnyckeln

Publicerad:

Örebro kyrkogårdsförvaltning har som en del av Örebro pastorat blivit miljödiplomerat och fått märkningen Regnbågsnyckeln för genomgången utbildning och arbete med inkludering, öppenhet och HBTQI+.

Byggnadsvårdspris till Gamla krematoriet

Publicerad:

Gamla krematoriet på Norra kyrkogården har fått 2021 års Byggnadsvårdspris av Örebro Hembygdsförening.

Örebro kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen i Örebro pastorat

Adress: Storgatan 27, 703 63, Örebro

Telefon: 019-15 45 60, måndag-onsdag klockan 9-12 och 13-14:30 och torsdag–fredag klockan 9–12.

E-post: orebro.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se
E-post gravskötselbeställningar: orebro.gravskotsel@svenskakyrkan.se

Krematoriet: Mäster Olofs-, Befrielsens-, Hoppets- och Stillhetens kapell samt tre minnesstundsrum
Adress: Kyrkogårdsvägen 4, 703 75 Örebro
Telefon: 019-15 45 95

Kyrkogårdschef
Daniel Kullman, 019-15 46 28

Driftchefer
Maria Gustavsson, 019-15 45 65
Susanna Pajula, 019-15 45 71
Bo Fritzson, 019-15 45 42