Meny

Teckenspråkigt arbete

Finns för alla teckenspråkiga som bor och vistas i Strängnäs stift (landskapen Närke och Södermanland). Det mesta av verksamheterna sker i Nikolai församling i Örebro men ibland även på andra platser. Vill du veta mer och få kontakt med de teckenspråkiga medarbetarna hittar du alla uppgifter här nedan. Välkommen!

Information med anledning av Coronaviruset

En del av Strängnäs stifts teckenspråkiga verksamhet är omställd och annan verksamhet är inställd på grund av Coronaviruset. Vi ger information fortlöpande. Följ oss gärna i Facebookgruppen Teckenspråk i Svenska kyrkan, Strängnäs stift

Var rädd om dig själv och också andra! Känner du dig minsta förkyld eller sjuk stanna hemma. Varm välkommen att möta Gud och dina medmänniskor i Nikolai församling!

Teckenspråkiga gudstjänster

På grund av läget med Coronaviruset är det svårare att träffas för att fira gudstjänst tillsammans. Här är en grupp och en sida på facebook där det regelbundet läggs ut andakter på teckenspråk från olika delar av Sverige:

 • Välkommen att delta i digital andakt varje vecka i facebookgruppen Teckenspråk i Svenska kyrkan, Strängnäs stift ett samarbete med Växjö, Västerås, Göteborg, Skara och Uppsala stifts teckenspråkiga arbete. Läggs oftast ut torsdagar.
 • Välkommen till den gemensamma facebooksidan Teckenspråk i Svenska kyrkanHär hittar du förutom andakter också annat intressant på teckenspråk från hela Sverige.

Välkommen med att delta i den digitala Svenska kyrkan!

Gudstjänster i S:t Nicolai kyrka i Örebro, höstens datum:

 • 23/8 kl. 14
 • 20/9 - mer information kommer om denna gudstjänst som firas i samband med dövas dagar. 
 • 11/10 kl. 14
 • 1/11 kl. 14 (minnesgudstjänst)
 • 29/11 kl. 14
 • 25/12 kl. 9 (julotta).

Gudstjänster i Fors kyrka i Eskilstuna. Datum för gudstjänsterna i Eskilstuna under hösten kommer inom kort.

Mötesplatser i Nikolai Prästgård

Café Nikolai sommarcafé

Tre konfirmander
Bild: Ulla-Carin Ekblom

Under sommaren har Café Nikolai sommaröppettider måndag 15 juni-fredag 14 augusti kl. 12–16. Den här sommaren kommer vi endast att ha öppet på uteserveringen. Det finns leksaker i trädgården för barnen. Skötbord och WC finns inomhus. 

Vi ber alla besökare att respektera möbleringen i trädgården och att hålla avstånd till varandra. Tillsammans kan vi hjälpas åt att träffas så att det blir så säkert det är möjligt. Välkommen! 

Utställning i S:t Nicolai kyrka i Örebro 27/6-8/8

Nya, ännu inte visade presenningsikoner av prästen, konstnären och före detta örebroaren Mats Hermansson på temat "Händer och kors" ställs ut i S:t Nicolai kyrka i sommar.

Temat är händer och kors. Händer som välsignar och berör i en tid då beröring är problematisk – och kors som talar om det som är svårt i livet, men som framför allt berättar om hoppet. Utställningen är öppen samma tider som kyrkan. Välkommen!

Öppettider i S:t Nicolai kyrka i Örebro

S:t Nicolai kyrka har öppet alla dagar under juni och juli, i augusti är det stängt på måndagar. Här kan du tända ljus, ha en stilla stund eller enskild andakt. Välkommen!

 • måndag (t.o.m. 27/7), tisdag, torsdag, fredag 9.00 - 17.00
 • onsdag 7.30-17.00
 • lördag och söndag 10.00 - 17.00

Konfirmander/Ungdomar

Läs mer om teckenspråkig konfirmation. Kontaktperson för Strängnäs stift Gun.Carlsson@svenskakyrkan.se

Du kan också vara med på...

Teckenspråkskör Om du vill vara med och teckna psalmer & sånger i teckenspråkig gudstjänst. Kontaktperson Pernilla.Folebo@svenskakyrkan.se

Kyrkliga handlingar - dop, vigsel, begravning

För att boka dop, vigsel eller begravning kontakta informationsservice 019-15 45 00 eller orebro.pastorat@svenskakyrkan.se

Samtal

Vill du samtala om livet och om tro går det bra att ha själavårdssamtal med diakon Pernilla Folebo eller pedagog Gun Carlzon. Medarbetare för Teckenspråkigt arbete finns på Nikolaigatan 8 i Örebro, 702 10 Örebro.

Tidningen "Händer i kyrkan"

Du som är teckenspråkig och vill ta emot tidningen som pdf-fil, meddela din e-postadress till Gun.Carlsson@svenskakyrkan.se Vill du ha tidningen som papperstidning meddela din postadress via sms 070-644 68 69 eller brev till Gun Carlzon, Nikolaigatan 8, 702 10 Örebro. Du kan också ladda ner det senaste numret via Strängnäs stifts webbplats.

Teckenspråk i Strängnäs stift

Länk till teckenspråkigt arbete i Strängnäs stift:
www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/teckensprak 

Du hittar oss också i Facebookgruppen Teckenspråk i Svenska kyrkan, Strängnäs stift och Teckenspråkig ung i kyrkan: Länk till Facebookgruppen

Välkommen att besöka oss!

Gun Carlzon

Gun Carlzon

Svenska kyrkan i Örebro

Strängnäs stift, Stiftspedagog, Örebro pastorat, Teckenspråkigt arbete

Pernilla Folebo

Pernilla Folebo

Svenska kyrkan i Örebro

Strängnäs stift, Örebro pastorat, Teckenspråkigt arbete, Diakon

Vill du läsa mer om Teckenspråkigt arbete i svenska kyrkan