Vänersborg och Väne-Ryrs församling

En del av ditt liv
Foto: Leif Helldin

Webbsändning av gudstjänst, under julhelgen och fram till trettonhelgen kommer det inte att publiceras någon predikan här nedan. Första predikan efter julhelgen blir den för söndagen den 10 januari. Gudstjänsterna kommer att visas på församlingens YouTube kanal under jul- och nyårshelgen.

Predikan kommer du att kunna läsa här måndagen efter.

Du ser den på församlingens YouTube kanal, du klickar här: Till YouTube kanalen

Klicka på bilden för att komma till församlingens Youtube kanal.
Klicka på bilden för att komma till församlingens YouTube kanal.

våra kyrkogårdar, Gudstjänster och firande av mässa

Folkhälsomyndigheten har i samråd med Västra Götalandsregionen tagit fram nya och mer begränsade anvisningar än tidigare.

Vänersborg och Väne-Ryrs församling tillämpar och anpassar vår verksamhet i enlighet med dessa anvisningar. Din och vår trygghet kommer i första hand i alla våra aktiviteter och det är därför viktigt att vi tillsammans tar ansvar för detta.

Du kan läsa mer här: Folkhälsomyndigheten

Under den tid som gudstjänster inte kan firas p.g.a. Covid19 kommer det att Webbsändas gudstjänster från Vänersborgs kyrka. Dessa kommer att visas på församlingens Youtube kanal. Det kommer att finnas en länk här på hemsidan till YouTube kanalen.

Kyrkan kommer också att vara öppen på vardagar utom onsdag kl. 12.00 - 16.00, onsdagar kl. 16.00 - 18.00 och söndagar kl. 9.00 - 13.00.

Gunilla Martinsson, kyrkoherde

Uppdaterad 2020-10-30

Läs månadsbladet på webben!
Nu kan du använda "Kyrkguiden" i din mobil eller surfplatta!
Många frågor om begravningar, artikel från VGR Fokus. Klicka på bilden för att läsa mer...

Nej, kyrkan är inte stängd för begravningar.

Det är svårt att inte kunna vara med på en anhörigs begravning. Församlingens kyrkor är stora och alla besökare uppmanas sitta glest och att inte ha nära kontakt. Antalet besökare begränsas av regler från myndigheter.

Vi ser en tendens att allt fler vill flytta fram begravningen. Jag vill uppmana alla som hamnar i denna svåra situation att försöka ordna ett värdigt avsked för den avlidne inom en månad. Att samla alla som skulle vilja varit med är kanske inte möjligt. Åtgärder är vidtagna för att anhöriga ska kunna ta avsked på ett värdigt och säkert sätt. Kanske kan man ordna en minnesstund för alla anhöriga längre fram när situationen är en annan.

Men då dyker andra frågor upp. Var och hur kan den döde förvaras innan begravning skett? Svenska kyrkan har ansvaret och under normala förhållanden finns kapacitet att klara det. I Sverige finns regeln som säger att gravsättning eller kremering ska ske inom 30 dagar. Sker kremering ska gravsättning ske inom ett år. I många andra länder ska gravsättning ske inom samma vecka som dödsfallet ägt rum. Låt oss hjälpas åt att ge alla avlidna ett värdigt slut.

Gunilla Martinsson, kyrkoherde

Klicka på bilden för att läsa mer om gravskötsel.

Om Coronaviruset

Med anledning av Coronaviruset följer Svenska kyrkan utvecklingen och för en pågående dialog med ansvariga myndigheter. Vad gäller verksamheten följs de råd och riktlinjer som ges av dessa myndigheter.