Vänersborg och Väne-Ryrs församling

En del av ditt liv
Foto: Leif Helldin

Covid-19

Vänersborg och Väne-Ryrs församling följer de föreskrifter och allmänna råd som Folkhälsomyndigheten fortlöpande meddelar.

Från idag, 1:e december, gäller nya restriktioner för allmänna sammankomster som äger rum inomhus. Det berör gudstjänster och konserter.
I församlingens kyrkor gäller att det kan vara max 100 deltagare vid varje tillfälle. Personal och medverkande inräknas inte i de 100.
Vaktmästare kommer att räkna antalet personer. Covid-pass kommer inte att användas.

Vi vill på detta vis förtydliga hur Folkhälsomyndighetens beslut påverkar församlingens arbete och möjligheterna vid deltagande.

Klicka på bilden för att läsa mer och anmäla dig till Boda Borgs resan
Klicka på bilden för att läsa mer och anmäla dig till Jullovskul.
Vi sjunger in julen sänds på vår Youtube kanal 16 december kl. 20.00. Biljetterna till föreställningarna är tyvärr redan slut.
Klicka på bilden för att anmäla dig till Grötfesten i Onsjökyrkan
Läs månadsbladet på webben!

Prenumerera på månadsbladet

Här kan du anmäla dig för en prenumerations på Månadsbladet i digitalt format. Fyll i formuläret som du kommer till när du klickar på knappen här nedan så missar du inte när ett nytt kommer ut.

Prenumerera på Månadsbladet
Klicka på bilden för att komma till församlingens Youtube kanal.
Klicka på bilden för att läsa mer om gravskötsel.
Nu kan du använda "Kyrkguiden" i din mobil eller surfplatta!

Nej, kyrkan är inte stängd för begravningar.

Det är svårt att inte kunna vara med på en anhörigs begravning. Församlingens kyrkor är stora och alla besökare uppmanas sitta glest och att inte ha nära kontakt. Antalet besökare begränsas av regler från myndigheter.

Vi ser en tendens att allt fler vill flytta fram begravningen. Jag vill uppmana alla som hamnar i denna svåra situation att försöka ordna ett värdigt avsked för den avlidne inom en månad. Att samla alla som skulle vilja varit med är kanske inte möjligt. Åtgärder är vidtagna för att anhöriga ska kunna ta avsked på ett värdigt och säkert sätt. Kanske kan man ordna en minnesstund för alla anhöriga längre fram när situationen är en annan.

Men då dyker andra frågor upp. Var och hur kan den döde förvaras innan begravning skett? Svenska kyrkan har ansvaret och under normala förhållanden finns kapacitet att klara det. I Sverige finns regeln som säger att gravsättning eller kremering ska ske inom 30 dagar. Sker kremering ska gravsättning ske inom ett år. I många andra länder ska gravsättning ske inom samma vecka som dödsfallet ägt rum. Låt oss hjälpas åt att ge alla avlidna ett värdigt slut.

Gunilla Martinsson, kyrkoherde

Om Coronaviruset

Med anledning av Coronaviruset följer Svenska kyrkan utvecklingen och för en pågående dialog med ansvariga myndigheter. Vad gäller verksamheten följs de råd och riktlinjer som ges av dessa myndigheter.

BEHÖVER DU NÅ OSS AKUT!

Gunilla Martinsson 0521-26 55 01

Annars kan du klicka här för att komma till vår kontaktsida.