12 steg om vår stund på jorden

Vad tror du händer när vi dör? Finns det någon som tar emot oss? Och vad är viktigt för oss att hinna med innan livet är över. För oss som funderar över hur livet kan levas. Vi delar utifrån de tolv stegen med ett tema varje vecka.

Välkomna att vara med i en grupp där vi delar lite om döden - och mycket om livet. Våren 2024 är grupperna fulla. För information om senare grupper, anmäl ditt intresse längre ner på sidan! 

Mer information om tider och lokaler får du efter anmälan.

Underlag för samtal om liv och död

12 steg om vår stund på jorden

 1. Maktlöshet – Hur gärna vi än vill så är vi maktlösa inför döden. Även om vi försöker  kontrollera livet så vet vi inte när vårt liv är över. 
 2. Tillit – Ingen vet vad som händer när vi dör. Vad tror jag på? Vad tror jag händer när jag dör? Kan jag känna lugn i min tro?
 3. Överlämnande – Kan jag släppa taget och tro? 
 4. Självrannsakan – Hur har jag levt mitt liv så här långt? Lever jag så som jag vill leva mitt liv? Skulle jag känna mig nöjd om mitt liv tog slut idag?
 5. Bekännelse – Vad är viktigt för mig att andra vet om mig? Vad vill jag att andra säger om mig när jag inte längre finns?
 6. Förberedelse – Jag gör mig redo att börja leva som om livet har ett slut. Finns det något jag vill förändra i mitt liv? 
 7. Förändring – Vem vill jag vara i relation till min familj, mina vänner, mitt arbete? Hur vill jag uttrycka mig till världen för att bli ihågkommen som jag hoppas. 
 8. ”Bucket list”– finns det konflikter eller livssituationer som jag vill gottgöra? Finns det människor som jag behöver möta. Finns det någon jag vill förlåta för något? Finns det något särskilt som jag vill göra innan livet är slut?
 9. Gottgörelse – Hur kan jag gottgöra? Vilka vill och behöver jag möta eller räcker det att jag gör mig själv medveten?
 10. Dagligt arbete – Hur kan jag ödmjukt hålla mig medveten i min vardag om hur jag behöver/vill leva mitt liv utifrån det ansvarsfulla arbete jag lagt ner i dessa steg? 
 11. Hälsa – Hur kan jag ta hand om mig själv så att jag mår bra och gläds över det liv jag fått? 
 12. Dela med sig - Hur vill jag ge det jag fått i detta liv vidare till någon annan?

Ur tidningen Spira

Samtal om livet som börjar med döden

Hur vill jag leva innan jag dör? Det är fokus i en ny tolvstegs-grupp som startar i höst. Kikki Högdahl skapade konceptet efter att ha svävat mellan liv och död i 40 dagar.

12-stegs anda

Här hittar du det samlade 12-stegsarbetet i Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.