Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan på Orust Besöksadress: Vid Tegneby kyrka, 47397 Henån Postadress: Tegneby 508, 47397 Henån Telefon:+46(304)26400 E-post till Svenska kyrkan på Orust

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Torps kyrka och församlingshem

Den vackra vita kyrkan på kullen.

Torps kyrkas HISTORIA

Bakgrund

Torps vita stenkyrka byggdes 1868-1871. Den ersatte en äldre medeltida kyrka från 1300-talet, som blev för liten för den växande församlingen. Ännu längre tillbaka var där förmodligen en kultplats. I ett berg nära Torps kyrka finns en grotta som kallas Lundeberga kyrka. Enligt legenden höll de första kristna sina gudstjänster där. I grottans ände finns en stor sten där det sägs att prästen stod och predikade, som därför kallas Predikostolen.

Kyrkans arkitekt var A.R. Petterson och den byggdes av L. H. Arvidsson. Den består av ett rektangulärt långhus med ett rakt avslutat kor i öster. Sakristian är inrymd i en halvrund absid öster om koret. Vid västra sidan finns tornet med vapenhus i bottenvåningen.  

Altartavla

Altaruppsatsen är troligen från 1645, gjord i ek och rikligt dekorerad. Den består av tre tavlor ovanpå varandra som föreställer Maria bebådelse, Jesu födelse och Jesus på korset. Bredvid tavlorna finns skulpturer som föreställer Moses och Aron. Mellan 1933 och 1950 fungerade en oljemålning av Gerda Höglund som altartavla.  

Dopfunt

Den åttkantiga dopfunten är av ek och i nygotisk stil. Den har ett dopfat i nysilver och är från 1920.  

Predikstol

Predikstolen tillverkades liksom altartavlan 1645 och fanns tidigare i gamla kyrkan. Den kom på plats i den nuvarande kyrkan först 1950. Den är snidad i ek, målad och förgylld. På sidorna syns de fyra apostlarna.  

Orgel

Kyrkans huvudorgel gjordes 1885 av Molander & Co. Samma år tillkom den stora orgelfasaden av Gustaf Pettersson. Orgeln har renoverats flera gånger, senast 1987, då den restaurerades av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping. Kororgeln från 1870-talet installerades i kyrkan 2004. Tidigare har den stått i en metodistkyrka i Falun. Länk till orgelns disposition.

Krucifix

Kyrkan har ett krucifix från 1200-talet som är deponerat hos Göteborgs museum. Det kors som finns i kyrkan är en kopia.      

Kyrkklockor

I tornet hänger tre klockor. Den äldsta från 1774 är gjuten av Abraham Wetterholtz, men är dock sprucken och tagen ur bruk. Den näst äldsta klockan är gjuten 1903 eller 1904 av Beckmans klockgjuteri i Stockholm. Den yngsta klockan är gjuten i Stockholm 1947.  

Kyrkogård

Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan har varit i bruk sedan medeltiden. Den första kända utvidgningen av kyrkogården är från 1884. Kyrkogårdens yngsta del invigdes 1984.

Audioguide och Kyrkfolder

Ladda ner, spara och skriv ut denna information om Torps kyrka.
Lyssna på informationen om Torps kyrka.

Mer fakta

Riksantikvarieämbetet har mer information om Torps kyrka i sitt bebyggelseregister. 

Torps församlingshem

Torps församlingshem ligger bredvid kyrkan. Den stora salen som rymmer 75 personer och används till gemenskap, fika och andakt. På övervåningen finns lek- och mysrum för barnen.

Det finns möjlighet att hyra församlingshemmet. Ta kontakt med expeditionen för mer information.

Torps församlingshem
Torps församlingshem ligger bredvid kyrkan Bild: Anna Dahl