Kyrkor och andra byggnader

Vi har många vackra byggnader i Svenska kyrkan på Orust. Kyrkor för gudstjänster, glädje och sorg. Församlingshem för spring i benen, högtider och företagsarrangemang.

Alla lokaler inom Svenska kyrkan på Orust

Flatö kyrka är en träkyrka i funkisstil, ljus, enkel och ändamålsenlig. Ibland kallad Flatö kapell.

Flatö kyrka

På lilla Hermanö, i en dalgång med skydd för vindarna, ligger Gullholmens kyrka.

Gullholmens kyrka

Ett hus för alla åldrar

Kyrkans hus Fridäng, Svanesund

Ett hus för alla åldrar

Centralt i Ellös ligger detta vackra hus med samlingslokaler, personalutrymmen, barnlokaler med tillhörande lekkyrka.

Kyrkans hus i Ellös

En samlingspunkt för alla.

Kyrkans Hus, Henån

En samlingspunkt för alla.

Hälleviksstrands kyrka skiljer sig från många andra kyrkor med sin röda färg och fornnordiska inspiration.

Hälleviksstrands kyrka

På Käringön ligger denna vita träkyrka, och har så gjort sedan 1700-talet.

Käringöns kyrka

På Käringön ligger denna vita träkyrka, och har så gjort sedan 1700-talet.

Långelanda har haft en kyrka sedan medeltiden, innan samhället Svanesund fanns. Därför ligger Långelanda kyrka utanför sitt tillhörande samhälle.

Långelanda kyrka och församlingshem

På väg ner till Mollösund ligger denna vackra träkyrka. Kyrkorummet är ljust och går i ljusa ockragula toner.

Mollösunds kyrka

Morlanda kyrka har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Än idag används kyrkan flitigt, både till gudstjänstfirande, dop, bröllop och begravningar.

Morlanda kyrka och församlingshem

Kyrkan står på samma plats som 1100-tals kyrkan en gång gjorde.

Myckleby kyrka och församlingshem

Kyrkan står på samma plats som 1100-tals kyrkan en gång gjorde.

Nösunds fina lilla kapell är byggt 1912. Kapellet är numera enbart öppet sommartid och är mycket populärt för bröllop.

Nösunds kapell

Mellan Tegneby och Henån ligger Röra kyrka, troligen den tredje kyrkan på samma plats.

Röra kyrka

Rörastugan är byggd i syfte att vara en neutral lokal för den som önskar en borgerlig begravningsceremoni.

Rörastugan

Stala kyrka är den största kyrkan på Orust.

Stala kyrka och församlingshem

Stala kyrka är den största kyrkan på Orust.

Tegnebys vita kyrka ligger upphöjt i ett öppet landskap på Orust. Kyrkan består av ett långhus i sten och ett torn i sten och trä.

Tegneby kyrka och församlingshem

Den vackra vita kyrkan på kullen.

Torps kyrka och församlingshem

Den vackra vita kyrkan på kullen.

Läs mer om varje kyrka

Ladda ner, spara och skriva ut varje kyrkas folder. De innehåller information om kyrkan, dess historia och föremål, orgel, dopfunt m.m.