Käringöns kyrka
På Käringön ligger denna vita träkyrka, och har så gjort sedan 1700-talet.
Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
På Käringön ligger denna vita träkyrka, och har så gjort sedan 1700-talet.
Käringön har varit bebodd sedan 1500-talet och 1795 blev ön kapellförsamling. 1796 togs kyrkan i bruk och gjorde det möjligt för de omkring 300 invånarna att fira gudstjänst i en egen kyrka.
Kyrkan har ett 20 meter högt torn med en kopparklädd spira. I omkring 100 år var kyrkan rödmålad på utsidan, men idag är den vit.
Altartavlan från 1670 är från början ett epitafium, en minnestavla, över kyrkoherden i Morlanda, Nils Holger Anctander (död 1667). Understycket föreställer instiftandet av nattvarden. Den renoverades 2008 av Anders Darwall, som försökte återskapa den ursprungliga färgsättningen.
Vid korets sydsida finns en gråvit dopfunt från 1901.
Predikstolens korg är från 1600-talet och är en gåva från Fiskebäckskil. Ljudtaket är snidat av Olle Eliasson.
Kyrkans första orgel köptes av medel donerade av änkan Anna J. Pettersdotter vid hennes död 1875. På orgelläktarens barriär är de fyra evangelisterna samt Moses och Aron avbildade. Dessa målningar gjordes antagligen när kyrkan byggdes, men målades i något sammanhang över. De togs fram igen på 1900-talet. Länk till orgelns disposition.
Nattvardskärlen, kalken och paten är i förgyllt silver. På dem finns en gravyr från 1796 som avslöjar att det är gåvor från ”Fem rederliga män på Käringön”.
Från början hängde det en klocka i tornet från 1797. Den var gjuten av Gerhard Horner och skänkt av ett fiskeribolag på ön. Den klockan ersattes senare av en större och en mindre klocka.
Den första församlingsbon som begravdes på öns kyrkogård var änkan Cecilia Olofsdotter, född 1715 och gravsatt den 11 juni 1797.
Utanför kyrkan finns en sten och ett ankare, och inuti finns det minnestavlor. Dessa invigdes under Kristi Himmelsfärdshelgen 1993. De är till minne av de öbor som mist sina liv i havet.
Riksantikvarieämbetet har mer fakta om Käringöns kyrka i sitt bebyggelseregister.
Boka lokaler, dop och vigslar eller beställ gravskötsel via webben!
Här kan du läsa mer om allt från gravrätt till gravskötsel, varför det står små skyltar vid gravarna och vad en gravrättsinnehavare är.
Käringöns kyrkas första orgel köptes med hjälp av medel donerade av änkan Anna J. Pettersdotter vid hennes död 1875. Den nuvarande orgeln är byggd av Eskil Lundén, Göteborg 1915.
Välkommen till Morlanda församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.
Ett råd - många kyrkor