Svenska kyrkan i Norrköping

Svenska kyrkan i Norrköping Besöksadress: Nya Rådstugugatan 7, 60242 NORRKÖPING Postadress: BOX 263, 60104 NORRKÖPING Telefon: +46(11)241000 E-post till Svenska kyrkan i Norrköping Webbplats

Norra begravningsplatsen

Att vandra runt på Norra begravningsplatsen är lite som att gå i en labyrint. Häckarna är planterade i cirklar som omsluter varandra. Bland häckarna finns en gräsmatta med små stenar och kors. Det vittnar om att det var vanligt förr att det fanns speciella rader eller kvarter för barnen, de äldsta här är från 1920-talet.

Minneslunden är stilren och smakfull med sitt höga monument mitt på gräsmattan. Intill kapellet är en stor sten rest över dem som förolyckades vid tågolyckan i Getå 1918. Lite längre in står en samling svarta kors resta över människor som lyckades fly koncentrationslägren, men som avled när de kom till Sverige.

Här sker gravsättning i kistgrav, urngrav, minneslund, askgravlund och i askgravplats.

Här finns också den muslimska begravningsplatsen. Olika buskar och träd gör platsen vilsam.