Välkommen till Gotlands kyrkvecka. Här samlas människor från hela landet som är engagerade i och för Svenska kyrkan, människor som vill mötas, lära, samtala och fördjupa sitt andaktsliv tillsammans med andra.

Gotlands kyrkvecka 2017 genomförs 23-27 augusti, med start på onsdagen med den gemensamma utflykten och avslut med mässan på söndagen.

I år kommer följande inspiratörer att lotsa oss genom förmiddagsseminarierna:

• Kyrkan mitt i livet – livet mitt i kyrkan
    Irma Schultz, Kristina Högdahl, Hans Vainikainen
    och Olle Carlsson
    Katarina församling i Stockholm har tagit fram modeller för exempelvis gudstjänstförnyelse och diakonalt arbete. Man har ett rikt gudstjänstliv som blivit ett vattenhål för många stockholmare och man har utvecklat ett arbete med socialt företagande. Församlingen går från ord till handling. Verksamheten återspeglar en förståelse för samtiden och en helhetssyn på människan. Katarina är en inspirationskälla för många andra församlingar och deras idéarbete går att omsätta även utanför storstaden. Församlingen fick 2016 priset Årets förnyare i Svenska kyrkan.
  • Att kommunicera kyrka och tro i vår tid
    Gunnar Sjöberg, tidigare kommunikationschef Svenska kyrkan och ny kyrkoherde i Spanien.
    Hur kommunicerar vi kristen tro och Svenska kyrkan i den tid som är? Finns det plats för annat än svart/vita budskap i det offentliga samtalet, hur når vi balans mellan yta och djup? Har organiserad andlighet någon framtid och hur kan församlingen bli ett rum för andligt sökande? Vilken teologisk grund kan en församlings kommunikationsstrategi vila på? Våra frågor blir ofta många när vi tänker kyrka och församling i det moderna kommunikationslandskapet. Hösten 2017 är det dessutom Kyrkoval – hur kan vi då arbeta mer medvetet med vår kommunikation?
  • Barnets mänskliga rättigheter i kyrkan
    Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson.
    Om barnkonsekvensanalyser på riktigt och om barnets rätt till andlig utveckling. Lars H Gustafsson har arbetat med barn hela sitt yrkesverksamma liv, också i internationella uppdrag. Sista tjänsten var som skolläkare på Rosengård i Malmö. Som författare har han mest skrivit om barn, föräldraskap, etik och livsfrågor. Han är medlem av Barnombudsmannens expertråd och var tidigare också med i den jury som utser litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Lars senaste bok "Barnets mänskliga rättigheter i kyrkan" handlar hur barnen har det i vår kyrka, om Barnkonsekvensanalyser och annat viktigt för oss vuxna.

Året seminarieprogram finns att ladda ner som pdf-dokument