Foto: Mattias Wahlgren

Gotlands kyrkvecka 2020 blev digital

På grund av den pågående Coronapandemin och dess restriktioner blev det ingen traditionell kyrkvecka 2020. Gotlands kyrkvecka bestod av de tre förmiddagsseminarier som var planerade – men de genomfördes digitalt.

Foto: Mattias Wahlgren

Seminarier som genomfördes under kyrkveckan 2020:
Onsdag 9 september 09.00-11.30
Kyrkliga skavsår – tillsammans med Erik Gyll och Frida Ohlsson Sandahl prövas olika hattar för en normkritisk och inkluderade kyrka.
Frida och Erik är Årets förnyare i Svenska kyrkan 2019 för sitt arbete med podden ”Behåll hatten på” samt processmodellen Regnbågsnyckeln. Syftet är att alla människor ska känna sig välkomna i Svenska kyrkan.
Genom deras nydanande arbete och teologisk reflektion samt valet av arena för kommunikation, bidrar de till normkritik och frågor om identitet och makt. Regnbågsnyckeln med tillhörande hbtq-märkning erbjuds nu samtliga församlingar i Svenska kyrkan.

Torsdag 10 september 09.00-11.30
ACT Svenska kyrkan – vår gemensamma plattform för internationellt arbete. Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, inspirerar och ger oss verktyg att utveckla arbetet för en mänskligare värld.

Fredag 11 september 09.00-11.30
Svenska kyrkan i ett förändrat samhälle tillsammans med David Thurfjell.
Svenska kyrkan utgjorde en gång i tiden det övergripande ramverket för liv, kultur och samhällsadministration i ett enhetligt stormaktssverige. Sedan dess har mycket hänt. Under den här förmiddagen diskuterar David Thurfjell de förändrade förutsättningarna för att vara kyrka i vår tid. David Thurfjell är religionshistoriker, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och författare.

Arrangörer av Gotlands kyrkvecka är Svenska Kyrkan Visby domkyrkoförsamling, Svenska Kyrkan Visby stift, Sensus, Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation, Svenska Kyrkans Internationella avdelning och Verbum.