Foto: Anna Hållams

Årets förnyare i Svenska kyrkan

Frida Ohlsson Sandahl och Erik Gyll är Årets förnyare i Svenska kyrkan 2019. De har tillsammans med Katarina Hedqvist skapat redskapet Regnbågsnyckeln för församlingar och driver podden Behåll hatten på, bägge om hbtq-frågor.

Årets vinnare aktiva på ny arena

Frida och Erik får priset för sitt arbete med podden ”Behåll hatten på” och för processmodellen Regnbågsnyckeln i syfte att alla människor ska känna sig välkomna i Svenska kyrkan.

Inkluderingsarbetet är den kristna trons centrum, i evangeliets mittfåra

Katarina Hedqvist

Nomineringen till priset

”I podden reflekterar programledarna med inbjudna gäster kring teologi, normer och hbtq och genom samtal söker de befrielse även i de bibelord som skaver. Regnbågsnyckeln vänder sig till församlingar som vill öka sin förståelse i hbtq-frågor och arbeta aktivt för öppenhet, mångfald och inkludering.

Genom sitt nydanande arbete och teologisk reflektion samt valet av arena för kommunikation bidrar de till normkritik samt frågor om identitet och makt. Regnbågsnyckeln med tillhörande hbtq-märkning erbjuds nu samtliga församlingar i Svenska kyrkan.”

En intervju med årets vinnare finns hos Kyrkans Tidning

Årets förnyare i Svenska kyrkan 2010-2019

Framsidan till boken "Årets förnyare i Svenska kyrkan 2010-2019".
Boken "Årets förnyare i Svenska kyrkan 2010-2019". Foto: Flera fotografer

Förnyarna som du möter i den här boken har på olika sätt bidragit till att förmedla en ny tro på kyrkans framtid. Genom goda exempel beskriver boken de första tio åren med priset Årets förnyare i Svenska kyrkan.

Ladda hem boken Årets förnyare i Svenska kyrkan 2010-2019 (pdf, 4,5 MB)

Tidigare års pristagare

Om priset Årets förnyare i Svenska kyrkan

Teologi lockar till samtal och reflektion. I sina bästa stunder är det en hisnande resa som vi gör tillsammans. Intresset vittnar om att det finns en längtan efter teologi långt utanför prästernas led.

Därför har Kyrkans Tidning, tillsammans med Gotlands kyrkvecka och Visby domkyrkoförsamling, instiftat priset Årets förnyare i Svenska kyrkan. Det delades ut för första gången 2010.

Lyfter fram det som inspirerar och ger hopp

Priset delas ut en gång om året till en person eller grupp som verkat för en gränsöverskridande och framåtvänd kyrka. Årets förnyare i Svenska kyrkan visar att teologi är en skapande verksamhet – något man gör tillsammans. Priset vill lyfta fram teologi och kyrkoliv som inspirerar andra och gjuter nytt hopp i Svenska kyrkan.

Prissumman är på 15 000 kronor.

Så nominerar du

Vem som helst kan nominera en person eller en grupp till priset. Mejla din nominering till aretsfornyare@kyrkanstidning.se eller skicka ett brev till:

Årets förnyare
Kyrkans Tidning, att: Gudrun Råssjö
Box 22 543
104 22 Stockholm

Juryn i stort sett samma genom åren

Juryn som delar ut priset har bestått av samma personer nästan alla tio åren; Gudrun Råssjö, Marie Nordström, Fredrik Hedlund och Mats Hermansson. De representerar tillsammans de tre som ligger bakom förnyelsepriset; Visby domkyrkoförsamlingen, Kyrkans Tidning och Gotlands kyrkvecka.