Foto: Alex & Martin/IKON

Välkommen till Aneby pastorat

Vårt pastorat i nordöstra Småland består av de fem församlingarna Haurida-Vireda, Lommaryd, Frinnaryd, Aneby och Askeryd. Här finns nio vackra kyrkor i olika stil varav flera med medeltida anor.

Gemenskapsjul

Varmt välkommen att fira gensamskapsjul i Aneby församlingshem på julafton, lördag 24 december, kl. 13.30-17.30. Eftermiddagen bjuder på god mat, trevligt sällskap, dans kring granen och besök av tomten. Eftermiddagen avslutas med julbön i Aneby kyrka kl. 17.00. Arrangör: Aneby kristna råd.

Julkonsert i Aneby kyrka

Varmt välkommen till Aneby Symphonic Bands julkonsert i Aneby kyrka lördagen den 10 december kl. 18.00. Dirigent: Daniel Hedström. Fri entré.

Act Svenska kyrkans julinsamling: BRYT EN TRADITION!

Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut. Mellan första advent och trettondag jul pågår Act Svenska kyrkans julinsamling - för allas rätt till ett värdigt liv. Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor

Öppna kyrkor

Samtliga kyrkor i pastoratet är under advent och fram till och med 8/1-2023 öppna dagligen mellan kl. 10.00-18.00. (Aneby kyrka öppnar redan 08.00). Varmt välkommen in!

Biskop Martin Modéus lägger ned biskopsstaven och blir Sveriges nya ärkebiskop

”Tacksam, glad och omtumlad”. Så beskrev Martin Modéus sig själv efter att i juni blivit vald till Sveriges nya ärkebiskop. 26 november la han ned biskopsstaven vid en mässa i Linköpings domkyrka, och nu väntar ett helt nytt liv i Uppsala.

Trygga vuxna

Vill du göra något viktigt? Vill du känna dig behövd, ha kul och utvecklas i en inspirerande miljö? Då har du möjlighet att bli en Trygg vuxen i förskolan eller skolan. Insatserna är ideella och du kan delta på lektioner och raster, vara med på fritids eller hjälpa till med läxor.

VI VILL SOM KYRKA TA VÅRT ANSVAR

På grund av rådande situation angående vårt lands elförsörjning måste vi som kyrka agera

Marina Markovits är vald till ny biskop i Linköpings stift.

Marika Markovits är Linköpings stifts nästa biskop. Vid biskopsvalets andra omgång i början av november fick hon 63,4 procent av rösterna.

Kalender

Vill du veta vad som är på gång i pastoratet? Här kan du se vad som händer dag för dag i våra församlingar, vackra kyrkor och kapell.

20 goda anledningar att vara medlem i Svenska kyrkan och Aneby pastorat...

Nästan alla som lever i Sverige kommer någon gång under sitt liv i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som allra bräckligast eller absolut bäst – och allt däremellan. Oavsett när ska mötet med Svenska kyrkan lyfta, stärka och ge hopp. Kyrkan är ett sammanhang att vara stolt över.

Någon ska ringa ett samtal. Bredvid ligger en förpackning med visitkort till jourhavande präst.

Jourhavande präst

Akut samtals- och krisstöd. Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan. Det finns även samtalsjour för döva via bildtelefon samt Sverigefinska telefonjouren.

En man står med en insamlingsbössa som någon lägger en gåva i.

Ge en gåva till Act Svenska kyrkan

Vi lever alla under samma himmel. Vi har alla samma rättigheter. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.

Närbild på guldfärgade kugghjul i ett urverk.

Årets högtider

Inom kristendomen finns det många högtider. Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.

Biskop Martin om kriget i Ukraina

"Vi ber om besinning och utsträckta händer."

Trött kvinna lutar sig tillbaka och tittar på ett barn.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Guds rike känns inte som det riktigt är i närheten, ärligt talat. Särskilt inte om det kräver en motinsats av mig. Att jag ska hålla mig alert, uthållig och frimodig." Läs Tankar inför helgen med prästen Maria Birgitta Agstam Häggkvist.

Tänd ett digitalt ljus på bönewebben

Välkommen in på Svenska kyrkans böneweb. Här kan du skriva en bön eller tända ett digitalt ljus om du har lång till nära och käras gravplatser. Se kartan fyllas av prickar för de ljus som vi tänder över hela landet.

En datorskärm visar ett videomöte med många deltagare.

Digitala gudstjänster och evenemang i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan erbjuder en rad digitala gudstjänster och andra evenemang. Varmt välkommen att delta du också!

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas information om kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Pastorsexpeditionen: 0380-412 25, knappval 1, telefontid tis-tors 10-12.

Kyrkogårdsförvaltningen: 0380-412 25, knappval 2, telefontid tis-tors 10-12.

Epost: aneby.pastorat@svenskakyrkan.se

Adress: Österlånggatan 30, 578 31 Aneby