Foto: Anett Olsen

Välkommen till Aneby pastorat

Aneby pastorat i nordvästra Småland består av de fem församlingarna Haurida-Vireda, Lommaryd, Frinnaryd, Aneby och Askeryd. Här finns nio vackra kyrkor i olika stil varav flertalet med medeltida anor.

En kyrkmur med en bänk framför till vänster i bild. De stängda grinden är i svart smide. Mitt i bild bakom muren mellan bänken och grinden ett grönskande träd. I bakgrunden skymtar vi en vit stenkyrka.

Aneby pastorat söker kyrkogårdsarbetare för säsongen 2024

Nu söker vi kyrkogårdsarbetare för säsongen 2024. Urval kan ske löpnade, vilket innebär att tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum, så skicka din ansökan redan idag!

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Messy church nu i Frinnaryd!

Torsdag 29 feb i församlingshemmet. Drop in från kl. 16.30. En kväll för alla åldrar - just du är välkommen. Och inget kostar det!

Frukost med föredrag om psykisk ohälsa av Thérèse Eriksson

Välkommen till Frinnaryds församlingshem lördagen den 2 mars kl. 09.00 där Thérèse Eriksson, författare och beteendevetare talar om psykisk ohälsa "Möt mig som jag är". Vi bjuder på frukost!

Kalender

Vill du veta vad som är på gång? Här kan du se vad som händer dag för dag i Aneby pastorat med tillhörande församlingar. Veckorna är fyllda av aktiviteter för alla åldrar och alla är varmt välkomna att delta. Hoppas vi ses!

Aktuella månads-programblad för kyrkorna i Aneby hittar du här

Aktiviteter, gudstjänster, konserter med mera i Svenska kyrkan, Allianskyrkan och Korskyrkan. Programbladet ges ut av Aneby Kristna råd.

Balsam för själen

Varje torsdag kl. 18.30 i Lommaryds församlingshem. Balsam för själen är goda samtal om viktiga ämnen i det lilla formatet. (Ingen anmälan behövs) Varmt välkommen.

Lunken och Lommalunken!

Lunken - Askeryd torsdagar kl. 14.00 - 15.30 och Lommalunken - Lommaryd onsdagar kl. 14.00 - 15.30! Gemensamt för de båda är att vi tar en skön, lagom lång promenad tillsammans, fikar och har en kort andakt. Välkommen!

Meditation

Tisdagar kl. 17.30 Capella Omnia. Meditationen leds av Peter Andreasson, f.d. kyrkoherde och författare av boken ”I Guds tystnad får jag vara”. Vi önskar nya och gamla deltagare varmt välkomna.

Ett litet utomhusdop i vintertid vid ett öppet vatten.

Dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Människor i nöd behöver vårt stöd

Situationen i Israel och Gaza orsakar enormt lidande för civilbefolkningen. Act Svenska kyrkan har partner på plats och vi står redo att anpassa våra insatser efter de behov som uppstår. Din gåva gör skillnad.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

Laddstationer för elbil

Nu erbjuder Aneby pastorat laddstolpar på fyra platser i kommunen. Laddstolparna finns vid kyrkorna i Askeryd, Frinnaryd och Lommaryd, samt vid Capella Omnia i Aneby (bredvid Aneby kyrkogård).

20 goda anledningar att vara medlem i Svenska kyrkan och Aneby pastorat...

Nästan alla som lever i Sverige kommer någon gång under sitt liv i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som allra bräckligast eller absolut bäst – och allt däremellan. Oavsett när ska mötet med Svenska kyrkan lyfta, stärka och ge hopp. Kyrkan är ett sammanhang att vara stolt över.

Trygga vuxna

Vill du göra något viktigt? Vill du känna dig behövd, ha kul och utvecklas i en inspirerande miljö? Då har du möjlighet att bli en Trygg vuxen i förskolan eller skolan. Insatserna är ideella och du kan delta på lektioner och raster, vara med på fritids eller hjälpa till med läxor.

Någon ska ringa ett samtal. Bredvid ligger en förpackning med visitkort till jourhavande präst.

Jourhavande präst

Akut samtals- och krisstöd. Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan. Det finns även samtalsjour för döva via bildtelefon samt Sverigefinska telefonjouren.

Ge en gåva till Act Svenska kyrkan

Vi lever alla under samma himmel. Vi har alla samma rättigheter. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv. Swisha din gåva till 9001223.

Närbild på guldfärgade kugghjul i ett urverk.

Årets högtider

Inom kristendomen finns det många högtider. Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.

En siluett av en person som kör parkour. Molnig grönblå himmel som bakgrund.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Ibland träffar jag på människor som tror att det här med tron och det kristna livet är lite som att gå till en läkare med ett problem som sedan löses med hjälp av en dos medicin. Ensamheten – borta! Rädslan – puts väck!" Läs tankar inför helgen.

Tänd ett digitalt ljus på bönewebben

Välkommen in på Svenska kyrkans böneweb. Här kan du skriva en bön eller tända ett digitalt ljus om du har lång till nära och käras gravplatser. Se kartan fyllas av prickar för de ljus som vi tänder över hela landet.

En datorskärm visar ett videomöte med många deltagare.

Digitala gudstjänster och evenemang i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan erbjuder en rad digitala gudstjänster och andra evenemang. Varmt välkommen att delta du också!

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas information om kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Expedition och öppettider

Pastorsexpeditionen och kyrkogårdsförvaltningens expedition är öppen för besök och telefonsamtal följande tider:
Tisdag 10.00-12.00
Ondag 10.00 - 12.00
Torsdag 10.00-12.00

Telefon: 0380 - 412 25
Knappval 1, pastorsexpedition
Knappval 2, kyrkogårdsförvaltningens expedition

E-post: aneby.pastorat@svenskakyrkan.se

Besöksadress:
Österlånggatan 30
578 31 Aneby

Fakturaadress för fakturor som kan skickas med epost:
Aneby pastorat
Österlånggatan 30
578 31 Aneby
Skickas till aneby.pastorat@svenskakyrkan.se

Fakturaadress för fakturor som skickas per post:
Aneby pastorat
c/o Linköpings domkyrkopastorat
Box 2037
580 02 Linköping

FACEBOOK
Klicka på länken nedan ”Svenska kykan, Aneby pastorat” för att komma direkt till pastoratets Facebooksida. Där kan du bland annat se livesända morgonböner som sänds helgfri tisdag och torsdagsmorgon kl. 09.00, information om verksamheten, bilder från verksamheten m.m.