Foto: JS Sverige

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Ett välsignat bröllop

En kyrklig vigsel är en gudstjänst där ni i Guds och alla vittnens närvaro lovar varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

Ni kan välja kyrka och datum

Ni har kanske funderat över i vilken kyrka eller på vilken plats ni vill gifta er. Vi har nio vackra kyrkor att välja mellan. Om ni vill gifta er på en annan plats än i en kyrka, kan ni tala med prästen om det.

De flesta lördagar finns bokningsbara tider kl 13.30 eller 16.

Marbäcks kyrka Foto: JS Sverige

Sätt er personliga prägel på vigseln

Vigselgudstjänsten har en fast ordning men det finns möjlighet att sätta sin egen prägel på vigseln genom att välja psalmer, musik och texter i samråd med präst och musiker.

I församlingarna finns det flera vackra brudkronor. Det finns möjlighet att låna en om ni önskar. 

Annat som är bra att veta

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket.

Om svenska inte är det självklara språket för er vigsel kan det finnas möjlighet att använda andra språk. Tala med prästen för att få veta mer.

Om ni redan har vigts borgerligt eller i en annan kyrka, kanske i ett annat land, kan ni få en kyrklig välsignelse. Ceremonin är väldigt lik vigselgudstjänsten, men den har ingen betydelse i lagens mening.

Ordning för vigselgudstjänsten
https://www.svenskakyrkan.se/vigselgudstjansten

Här kan du läsa mer om Vigsel

Brudkronor

Till alla våra äldre kyrkor finns det tillhörande brudkronor. Brudkronorna lånar vi gärna ut till er vigsel om ni önskar. Foto: Karin Dahlin.

Brudkrona Bälaryd

Brudkrona Bredestad

Brudkrona Bälaryd

Brudkrona Lommaryd

Brudkrona Haurida

Brudkrona Frinnaryd

Brudkrona Marbäck

Brudkrona Marbäck (2)

Brudkrona Vireda