Foto: Stefan Måsbäck

Lunds kyrkogårdar

I Lunds Pastorat finns tolv kyrkogårdar med över 16 000 gravplatser. Våra begravningsplatser är öppna för alla, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Kyrkogårdsexpeditionen ÖPPEN för besök

Från och med den 1 mars 2022 har kyrkogårdsexpeditionen återigen ÖPPET för besökare. Det går även bra att fortsättningsvis kontakta oss via telefon och mail. Du når vår kundtjänst på 046-71 87 20 eller lpkyrkogard@svenskakyrkan.se

Telefontider för kundtjänst är 10:00 - 15:00 alla dagar, lunchstängt mellan 12:00 - 13:00.

Klicka här för att läsa mer om våra öppettider

NYHETER

Allhelgonatid på Norra kyrkogården

Välkommen att besöka kyrkogårdarna under Allhelgonahelgen.

Vallkärra kyrkogård

Digital kulturvandring på kyrkogården

Nu finns det möjlighet att gå en digital kulturvandring på några av Lunds kyrkogårdar.

Restaurering av gravstenar

Tycker du att det har försvunnit gravstenar, eller har du sett de svarta boxarna på våra kyrkogårdar och undrat vad de är?

Lediga tjänster

Vill du bli en av de anställda medarbetarna på kyrkogårdsavdelningen i Lund? Välkommen med en ansökan. Här har vi samlat de tjänster som är lediga just nu.

Begravningsverksamheten

Lunds Pastorat är huvudman för begravningsverksamheten i våra sju församlingar. I huvudmannaskapet ingår att anordna och hålla ett tillräckligt antal gravplatser, även för de som inte tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund, att ta emot stoft för förvaring och visning, att sköta gravsättning och kremering och att tillhandahålla lokaler för begravningsceremonier. Dessutom ingår att sköta kyrkogårdar och begravningsplatser.

Lunds Pastorat ansvarar för kyrkogårdarna i centrala Lund; Norra och Östra kyrkogården, Klosterkyrkogården och Fredentorps begravningsplats, samt de 8 kyrkogårdarna i Stora Råby, Nöbbelöv, Vallkärra, Stångby, Västra Hoby, Håstad, Igelösa och Odarslöv.

På Norra kyrkogården finns två begravningskapell, ett krematorium samt en kyrkogårdsexpedition. Personalen på kyrkogårdsexpeditionen handlägger alla administrativa uppgifter i samband med begravningar, gravplatsskötsel m.m.

Aktuellt från Lunds kyrkogårdar

Cyklamen till Allhelgona

Publicerad:

Krysantemum byts ut mot cyklamen i höst

Tusen Trädgårdar

Publicerad:

I år medverkar Norra kyrkogården på Sveriges största trädgårdsvisning, nämligen evenemanget Tusen Trädgårdar som genomförs söndag 3 juli.

Våren är här - och vattnet likaså!

Publicerad:

Nu slår vi på sommarvattnet på Norra kyrkogården.

Revidering av Vård- och underhållsplan

Publicerad:

Vi har uppmärksammats på en felaktighet i Vård- och underhållsplanen för Norra Nöbbelövs kyrkogård.

Expeditionen öppen för besökare igen

Publicerad:

Från och med den 1 mars öppnar vi upp vår expedition för besökare.

Var finns gravplatsen?

Sök efter graven via Svenska Gravar

Kartbild över kyrkogårdar Lund

Hitta kyrkogårdar

Här finner du en karta över kyrkogårdar samt kyrkoplaner i Lund

Öppettider - körgrindar och besökstoaletter

Tiderna gäller för Norra kyrkogården samt Fredentorps begravningsplats.

Begravningsceremoni (gravkapellet i Hässleholm)

Begravning

Vad gör man när någon dör? Alla kommer vi en dag att behöva ordna med begravning, vår egen eller anhörigas. Vi kommer att behöva sörja och kanske också ta hjälp, för att kunna hitta glädjen och kraften i livet igen.

Gravplatser

Det finns olika typer av gravplatser att välja mellan. Har du funderingar eller frågor om vilken typ som passar just dig är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Gravskötsel - service & tjänster

En vacker begravningsplats är en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke, men om du inte kan, hinner eller orkar ta hand om graven själv - låt oss hjälpa till.

Kapellen

Kyrkogårdar och kapell

Lunds pastorat har 12 kyrkogårdar och begravningsplatser. På Norra kyrkogården i centrala Lund finns även två kapell.

Östra kyrkogården

Om Lunds kyrkogårdar

Lunds Pastorat har vanliga kistgravar, urngravplatser, askgravplatser och minneslundar och vi strävar hela tiden efter att tillgodose allmänhetens krav på ett modernt gravskick.

Personal Kyrkogårdsavdelningen

På kyrkogårdsavdelningen arbetar ca 50 personer året om. Under säsong (april-nov) är vi däremot närmare 75 anställda.

Kyrkogårdsavdelningen - Lunds kyrkogårdar

Kyrkogårdsavdelningens expedition

Besöksadress: Kävlingevägen 40, 222 40 Lund
Postadress: Lunds kyrkogårdar, Box 1096, 221 04 Lund

Telefon kundtjänst:

Kyrkogårdsexpeditionens telefontid:

Alla vardagar kl. 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Övrig tid hänvisar vi till Lunds Pastorats växel: 046-71 87 00

Expeditionens öppettider:

Mån: Stängt
Tis, Ons, Tors: kl. 10.00-15.00
Fre: kl. 10.00-12.00

Lunchstängt alla vardagar mellan 12.00-13.00.

E-post:

lpkyrkogard@svenskakyrkan.se

Läs mer om kyrkogårdsavdelningens personal