Skötsel Norra kgd
Foto: Kenneth Ruona

Kyrkogårdsavdelningens uppdrag

Begravningsverksamheten är en samhällelig uppgift som innefattar myndighetsutövning.

Bland våra svenska lagar finns också en begravningslag (1990: 1144) som reglerar den svenska begravningsverksamheten. Begravningsverksamhet är enligt lagens definition alla de olika åtgärder som har direkt samband med förvaltningen av de allmänna begravningsplatserna.

I detta ingår att anordna och hålla med tillräckligt antal gravplatser, även för dem som inte tillhör något kristet trossamfund (särskilda gravplatser), att ta emot stoft för förvaring och visning, att sköta gravsättning och kremering samt tillhandahålla en värdig lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler. Vidare ingår att hålla personal, byggnader, maskiner och allt annat som behövs för verksamheten, anlägga, sköta och vårda de allmänna ytorna på kyrkogårdar och begravningsplatser. Skötsel av enskild grav ingår dock inte i uppdraget eftersom det är gravrättsinnehavarens ansvar.

Begravningslagen säger så här i 9 kap. 1 §:

Den som är folkbokförd i Sverige skall betala en avgift för begravningsverksamheten (begravningsavgift).

Begravningsverksamheten skall ha ett eget diarium, eget arkiv och protokoll som rör verksamheten. De skall bindas in i egna serier, åtskilt från församlingen eller den kyrkliga samfällighetens övriga protokoll. Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för begravningsverksamheten. Länsstyrelsen förordnar begravningsombud att granska hur huvudmannen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan. Länsstyrelsen utser begravningsombud på förslag från kommunen.

De beslut som fattas med stöd av begravningslagen i enskilda ärenden är överklagningsbara till länsstyrelse, allmän förvaltningsdomstol, kammarrätt och högsta förvaltningsdomstolen.