Other languages with Google Translate

Harlösa kyrka

Kyrkan är byggd av gråsten och sandsten på senare delen av 1100-talet med flera tillbyggnader under 1700- och 1800-talen. Av inventarierna är dopfunten, som är av sandsten, äldst från kyrkans byggningstid. Altaruppsatsen är från 1500-talet. Själva altartavlan har dock skiftat i olika omgångar. Predikstolen är ett verk av den berömde träsnidaren Kremberg. Den blev uppsatt 1641 och målad och förgylld 1658. Ursprungligen har den varit en läktarpredikstol. I den utbyggnad som är åt norr, kallad nykyrka, finns många epitafier av släkter som varit knutna till det närbelägna Hjularöds slott.I januari 2006 stängdes Harlösa kyrka för renovering och öppnades åter annandag påsk 2008.

Källa: Kyrkor i Mellanskåne, MSK

Klicka här för karta