Ljusets kapell
Foto: Renée Backe

Ljusets kapell

Ljusets kapell

Kapellet på Eslövs kyrkogård byggdes ursprungligen 1975 som krematoriekapell, och ritades av arkitekt Birger Larsson som var född och uppvuxen i Älmhult men bosatt och verksam i Skåne under i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. Från 1950-talet och fram till mitten av 1990-talet var han på deltid stadsarkitekt i många skånska kommuner, som Simrishamn och mindre Österlenkommuner

krematorium

Planerna på att låta uppföra ett krematorium fanns redan på 1940-talet, men det dröjde till slutet av 1960-talet innan man på allvar tog tag i planerna. Efter att man gjort studiobesök vid kremationerna i Kalmar, Oskarshamn och Ronneby inbjöds två arkitekter, förutom Birger Larsson även Carl-Ossian Klingspor i Lund att upprätta förslag till ett krematorium. Uppdraget gick alltså till arkitekt Birger Larsson, bland annat för att hans förslag kostade minst att genomföra. Det visade sig sedan i slutändan att bygget ändå blev ytterligare en halv miljon kronor billigare än man beräknat.

textiltavla

I kapellet finns en stor textiltavla skapad av den ungerskfödde mångsidige konstnären och författaren Lenke Rothman-Arnér med motivet "Gränsbild mellan mörkt och ljust”. Konstverket som utfördes 1975 av Handarbetets Vänner har inspirerats av en dikt: ”Den som kommer från jorden” av Nelly Sachs.

Skulpturen ”Flow"

Skulpturen ”Flow" är gjord i keramik av Anna R. Kinman, vars verk finns över hela världen, bland annat i USA, Australien, Japan, Schweiz. Anna är också musiker och har tillsammans med koreografen och dansaren Madeleine Karlsson, lärare vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm skapat scenografin till en dansföreställning med namnet Flow.

bårtäcke

På ena väggen finns ett bårtäcke designad och sömnad 1994 av Gull Nilsson och Hjördis Sjöberg i Eslöv.

Fönstret med glasmosaik

Fönstret med temat ”Ljusbågar" är skapad av över 2000 bitar i hårdbränt glasmosaik av Karl-Einar Andersson, som gick bort kort tid efter att han var färdig med fönstret.

kors

I ett litet sidokapell finns ett kors skapat av 1977 som en gåva till minne av Emma och Edvard Nilsson. 

ceremonihall

Kapellet upphörde att vara krematoriekapell 1999, och används sedan dess som ceremonihall, där man också kan hålla borgerliga begravningar. I byggnaden finns också administrationslokaler.

  • Byggt 1975
  • Rymmer ca 100 sittande och 50 stående
  • Arkitekt: Birger Larsson
  • Textiltavla "Gränsbild mellan mörkt och ljust" av Lenke Rothman
  • Fönstret "Ljusbågar" i över 2000 bitar i hårdbränd glasmosaik av Karl-Einar Andersson
  • Skulpturen "Flow" i keramik av Anna R. Kinman

Orgeln i Ljusets kapell

Utdrag ur Lunds stifts orgelinventering

Ny orgel i Ljusets kapell

För att bättre kunna möta önskemål av musik vid begravningsgudstjänster har en ny orgel till Ljusets kapell införskaffats.

Begravningsverksamheten (även kallad kyrkogårdsförvaltningen) hittar du här i Ljusets kapell 

Allt som har med kyrkogårdar, gravrätter, gravskötsel med mera att göra sköts härifrån. Klicka på pilarna på bilden för fler bilder från kapellet!