Foto: Renée Backe

Eslövs kyrka

Eslövs kyrka

Hitta till Eslövs kyrka (Fredsgatan 3, Eslöv) >>

Hör oss berätta om Eslövs kyrka >>

Ladda ner en folder om Eslövs kyrka >>

Kyrkan är öppen dagligen kl 8-15

Rymmer 400 besökare

Färdtjänst: ange adressen Fredsgatan 3 vid beställning av färdtjänst

Sinnesromässa

Sinnesromässan är en enkel mässa med ljuständning, bön, musik och stillhet. Vi får vila från det som tynger oss och hämta styrka att gå vidare.

Konserter & lördagsmusik

Här hittar du kalendarium för konserter, lördagsmusik och andra musikevenemang. Fri entré om inget annat anges.

Klicka på bilden nedan för en virtuell rundvandring i Eslövs kyrka! 

Klicka på bilden för en virtuell rundvandring i Eslövs kyrka! Länk till GoogleMaps

Eslövs kyrka är en röd tegelkatedral byggd i gotisk stil med högt spetsigt torn i väster. 

Historia:

Året 1875 blev det växande stationssamhället Eslöv en köping och samma år beslutade man att utlysa en arkitekttävling om att rita en ny kyrka. Den närmaste kyrkan fanns i byn Västra Sallerup och tanken var att riva den gamla kyrkan när den nya invigts.

Arkitekten Salomon Sörensen vann tävlingen med sitt förslag på en kyrka i utpräglat nygotisk stil. Förslaget blev dock inte godkänt vid överintendentsämbetet, kanske för sin okonventionella placering av kyrktornet vid sidan av långhuset eller för att det helt enkelt blev för dyrt. Istället fick stockholmsarkitekten Carl Möller, som hade kopplingar till överintendentsämbetet, rita den nya kyrkan. Resultatet blev en röd tegelkatedral i gotisk stil med högt spetsigt torn åt väster.

Kyrktornet hade i november 1890 nått full höjd och tornspiran kunde sättas på plats. Den levererades från Åkermans Gjuteri och Mekaniska Verkstad, ett av de första uppdragen för det då nybildade företaget.

Den 29 november 1891 (första söndagen i advent), invigdes kyrkan av Ored Palm, kontraktsprost i Harjagers härad. Kyrkoherde Lorentz Edelberg predikade andra söndagen i advent, 6 december.

Kyrkan fick namnet ”Vestra Sallerups kyrka” och ovanför dörren till kyrkan står texten ” Denna Vestra Sallerups kyrka uppfördes under konung Oscar IIs regering”. Namnet användes ända fram till 1952 då Remmarlövs och Västra Sallerups församlingar gick samman med Eslövs Pastorat och bildade Eslövs församling. Samtidigt döptes kyrkan om till Eslövs kyrka.

Interiör:

Dopfunten är från 1962, ett verk av konstnären Stig Ryberg.
Predikstol från 1955, utförd i kalksten och ritad av domkyrkoarkitekten Eiler Graebe.
Kyrkorgeln som fanns i kyrkan 1891 var byggd av Åkerman & Lund i Stockholm, och hade 17 stämmor. 3 maj 1953 invigdes en ny orgel med 35 stämmor, byggd av orgelfabriken Flentrop i Zaandam, Holland.

I kyrkan finns Mariakapellet, lämpligt för veckogudstjänster, vigslar m m för ett mindre antal personer.

Kororgel, 1988, tillverkad av Mårtenssons Orgelfabrik i Lund, har sex stämmor fördelade på en manual och pedal.

Kyrkklockorna gjöts av Göteborgs mekaniska verkstad och levererades sommaren 1891. En tredje kyrkklocka skänktes till kyrkan 1961.

Kormattan framför altaret är designad av Barbro Nilsson och tillverkad vid Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad.

Nya entrén klar

Äntligen kan vi välkomna er till Eslövs kyrkas nya tillgänglighetsanpassade huvudingång som nu är både säkrare, snyggare och tryggare. 

Drop in-dop/vigsel

Lika stort, men lite enklare. Att bli döpt eller vigd – enkelt och stämningsfullt – utan stor planering eller massor av förberedelser är något många väljer idag.

Orglarna i Eslövs kyrka

Utdrag ur Lunds stifts orgelinventering

Nyfikna ekorrar i kyrkan

Eslövs kyrka fick finbesök av barn från Skogsgläntans förskolegrupp Ekorrarna som i sitt projekt “I dialog med staden” valt kyrkan som offentlig plats att studera närmare.

Eslövs kyrkas nya tak

2013 byttes taket på Eslövs kyrka – från koppar till den mer miljövänliga skiffern. Skiffer var också det material kyrkan hade när den var nybyggd.

KONTAKTA EXPEDITIONEN

– när du vill fråga något eller boka dop, vigsel, hyra lokal

0413-34 70 00 • eslov@svenskakyrkan.se

Besöksadress: Utvägen 9, 241 31 Eslöv
Postadress: Box 61, 241 21 Eslöv

Öppet

  • Mån, tis, tor 9-15 (lunchstängt 12-13)
  • Ons, fre 9-12

Söker du någon enskild anställd – se här >>