Other languages with Google Translate

Kontakt

Svenska kyrkan Eslöv Besöksadress: Utvägen 9, 24131 ESLÖV Postadress: Box 61, 24121 ESLÖV Telefon: +46(413)347000 E-post till Svenska kyrkan Eslöv

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Skarhults kyrka

Historia:

Kyrkan byggdes 1150-1175 i romansk stil och är helgad åt S:t Nikolaus. Det välbevarade långhuset är från denna tid. Omkring 1565 bytte slottsfrun Mette Rosencrantz utdet gamla absidkoret mot ett större rakt kor. Hon lät också bygga om tornet. Under koret gjordes ett gravvalv för Sten Rosensparre.
När kyrkan restaurerades 1940 återställdes den romanske mästarens tympanon med springande lejon över den profilerade sandstensportalen (se bildspelet nedan).

Interiör:

Spetsbågsornerad dopfunt och predikstol tillverkades i början av 1700-talet av Johan Ullberg. Altaret är från 1500-talet.

Slottsfrun Mette Rosencrantz skänkte det dopfat i mässing som används än idag, samt två malmljusstakar. Hon ska enligt uppgift också ha beställt några av de vackra takmålningarna.

Takvalven tillkom under 1400-talet och försågs med dekormålningar omkring 1460 och figurmålningar omkring 1550.

Fredrik II:s glasfönster från 1658 finns numera på Kulturen i Lund.