Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Så arbetar vi i Sverige med människor på flykt

Svenska kyrkan har en lång tradition av att stödja människor på flykt, både i Sverige och ute i världen. Vi vill bidra till ett samhälle där människor av olika tro och identitet kan leva tillsammans.

Svenska kyrkan består av drygt 1 300 församlingar och det är i församlingarna runt om i landet som asylsökande och nyanlända möter Svenska kyrkan. Möten sker i församlingarnas lokaler, vid asylboenden eller förvar, eller kanske i lokaler som tillhör kommunen eller andra organisationer.  

Verksamheten är en del av Svenska kyrkans diakonala arbete, som handlar om att stödja och bistå medmänniskor. Arbetet med asylsökande och nyanlända kan engagera hela församlingen, med förtroendevalda och ideellt engagerade som bidrar med tid och kunskap. Ofta samarbetar församlingen med kommunen eller andra organisationer i civilsamhället. 

Religion skapar igenkänning

För många som flytt till Sverige är religion en självklar del av livet. Kyrkan kan därför kännas som en välbekant plats, oavsett vilken religion man tillhör. På så sätt har kyrkan en fördel i mötet med människor som är nya i Sverige. Församlingen kan bli en bro till resten av samhället.

Svenska kyrkan arbetar med förföljda kristna och utsatta troende

Kyrkan är öppen för alla

Svenska kyrkan är öppen för alla – vi frågar inte efter någons tro eller bakgrund. Dessutom är kyrkan van vid svåra samtal och frågor om livet, som kan väckas hos den som behöver fly och vistas i ett nytt land.  

I kyrkan finns samtalsgrupper och möjlighet till enskilda samtal med präst eller diakon för den som behöver någon att prata med. Det kallas ofta för själavårdssamtal. I kyrkan får vi dela glädje, vardagsbekymmer och sorg.

Många asylsökande och nyanlända med en kristen bakgrund deltar i Svenska kyrkans gudstjänster och andakter. De berikar Svenska kyrkans verksamhet. I gudstjänsten kan alla delta på lika villkor, för även den som inte förstår språket kan känna sig hemma i gudstjänstens ritualer och symboler. Gudstjänstens språk är universellt.

Det här arbetar Svenska kyrkan med

Svenska kyrkan vill bidra till att göra tiden som asylsökande meningsfull och ge stöd både till dem som beviljas uppehållstillstånd och till dem som inte får stanna.

Mötesplatser för samtal, språkträning och samhällsinformation

Svenska kyrkans församlingar har verksamheter som blir mötesplatser för asylsökande och nyanlända. Dessa ger till exempel möjlighet att  

  • lära sig svenska
  • få vänner  
  • förstå hur det svenska samhället fungerar.

För den enskilda kan församlingen  

  • hjälpa till i kontakter med myndigheter
  • ge samtalsstöd till den som fått ett svårt besked, som avslag på asylansökan eller nekad rätt till familjeåterförening.  

Kontakt med arbetsmarknaden

Många församlingar ger stöd i etableringsprocessen för dem som har fått uppehållstillstånd. Ibland erbjuds praktikplatser.

Besök på asylboende och förvar

Svenska kyrkan besöker många av Migrationsverkets asylboenden. För många asylsökande är besöket från Svenska kyrkans personal eller ideellt engagerade ett välkommet avbrott. Ibland är det kanske också det enda besök de får. Under besöken anordnas aktiviteter som klädutdelning, språkkafé eller lek med barnen.

Svenska kyrkan finns också på Migrationsverkets förvar. Förvaren är låsta enheter och många som vistas där har fått avslag på sin asylansökan och väntar på utvisning. Behovet av att få samtala är ofta stort och Svenska kyrkan finns där för att lyssna, prata över en kopp kaffe eller kanske bara spela ett spel tillsammans. 

Att få komma till säkerheten i Sverige är ofta förknippat med en stor lättnad och glädje. Men många bär också på erfarenheter av våld, förlust och osäkerhet.  

Styrka att gå vidare 

Psykosocialt stöd handlar i grunden om att skapa förutsättningar och stärka människors egen förmåga att återhämta sig. Med rätt stöd klarar de allra flesta av att bearbeta svåra erfarenheter.  
Gemenskap med andra är en viktig del i att känna sig trygg. Därför organiserar Svenska kyrkan aktiviteter som bidrar till en känsla av normalitet, struktur och mening i tillvaron. Dessutom erbjuder präster och diakoner samtalsstöd och de kan även hjälpa till med kontakter inom vård eller psykiatri. 

Mottagande och integration fungerar bäst när många hjälps åt. Därför samråder Svenska kyrkan med andra för att stärka asylsökandes och nyanländas förutsättningar och rättigheter.

Nationellt samråder Svenska kyrkan med myndigheter, till exempel Migrationsverket, Länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen. Lokalt samråder församlingarna med kommuner. De samråden kan röra konkreta verksamheter och projekt som asylsökande och nyanlända deltar i. Det kan också vara i form av kunskapsutbyten och nätverkande.

Både på nationell nivå och lokalt samarbetar Svenska kyrkan med andra organisationer i civilsamhället, till exempel Rädda barnen, Röda korset och idrottsföreningar. Vi samarbetar även med andra kyrkor och samfund, inte minst genom Sveriges kristna råd. 

Svenska kyrkan värnar religionsfriheten, som innebär att varje människa är fri att välja eller avstå en religiös tillhörighet.  Det är med glädje Svenska kyrkan välkomnar dem som vill närma sig den kristna tron och döpas. Men det är viktigt att tänka på att när en person är asylsökande eller papperslös befinner hen sig i en svår och sårbar situation.  

Då är det viktigt att Svenska kyrkan med omsorg hanterar de följder som bytet av tro kan innebära för individen och visar respekt för den tidigare trostillhörigheten.  

För den som inte har så stor kunskap om kristen tro är undervisning inför ett dop särskilt angeläget.

Biskopsbrevet De kyrkliga handlingarna i en mångreligiös kontext

Kyrkorna samverkar 

Genom Sveriges kristna råd, SKR, samarbetar kyrkorna i Sverige om frågor som rör migration och konvertiter. Samarbetet omfattar till exempel

  • debattartiklar
  • förbönsgudstjänster
  • ljusmanifestationer  
  • utbildningar
  • mötesplatser  
  • riktlinjer  
  • intyg i asylärenden  
  • möten med myndigheter och politiker.

Om arbete för konvertiter på Sveriges kristna råds webbplats

Avslag på asylansökan och tvångsutvisningar 

Svenska kyrkans församlingar får på nära håll bevittna och dela den förtvivlan och vanmakt som drabbar när människor får avslag på asylansökan och när tvångsutvisningar verkställs.  

En del av dessa människor har under tiden i Sverige konverterat till kristen tro, varit aktiva i församlingslivet, fått vänner där och kanske till och med blivit delar av familjer i församlingen. Inför Migrationsverkets beslut om avslag är den ansökandes konversion till kristen tro en av många faktorer i en komplex bedömning av personens skyddsbehov.

Varje persons berättelse är unik och Svenska kyrkan på nationell nivå har inte alltid insyn i de olika fallen. Det gör det svårt att uppmana till landsomfattande protester mot enskilda utvisningar. Däremot reagerar och agerar många av Svenska kyrkans församlingar när människor som de har följt och står nära ska utvisas.

Svenska kyrkan finns närvarande på Migrationsverkets förvar och erbjuder själavård och samtal för dem som befinner sig där och ska utvisas. 

Många asylsökande behöver juridisk rådgivning. För att kunna erbjuda rådgivning är Svenska kyrkan en av huvudmännen i organisationen Asylrättscentrum. Asylrättscentrum ger kostnadsfri juridisk rådgivning i frågor om asyl, familjeåterförening, svenskt medborgarskap och annat som rör den svenska utlänningslagen.  

Organisationen är även en viktig samverkanspartner vid utbildningar, remissvar, opinionsbildning och uppvaktningar av politiker. 

Asylrättscentrums webbplats

Människor på ett språkkafé sitter och pratar och skriver vid ett bord.

Språkkafé

Språkkaféer finns i en del församlingar för dem som vill ha hjälp och stöd i att lära sig ett nytt språk.

Förföljda kristna och utsatta troende

Som kyrka och medkristna ser vi med sorg och förtvivlan på hur kristna förföljs för sin tro. Här berättar vi vad vi gör för människor som är i utsatta situationer på grund av sin tro.

Publikationer

Brobyggare

Klicka på bilden för att komma till tidskriften.

I nitton artiklar från olika delar av Sverige intervjuas medarbetare i Svenska kyrkan, asylsökande, nya svenskar och forskare. Det är nedslag i Svenska kyrkans flykting- och integrationsarbete hösten 2020.

Ladda ned Brobyggare (pdf)

En tid av möten

En tid av möten belyser omfattningen av Svenska kyrkans arbete med asylsökande och nyanlända i Sverige under åren 2015 och 2016. Rapporten är baserad på en nationell enkätstudie och fallstudier av fem församlingar med olika förutsättningar. Den producerades av asylenheten på Svenska kyrkans kyrkokansli i Uppsala.

Framsida till studien En tid av möten. En svartvit bild som föreställer två kvinnor som omfamnar varandra i ett kök.
Foto: Linda Maria Thompson

Ladda ned En tid av möten (svenska, pdf)

Download A time of Encounters (English, pdf)