Lyssna

Skog och mark

Kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet 11 juni: En ny gemensam ram och inriktning för kyrkans förvaltning där bland annat biologisk mångfald, kulturmiljö och klimatnytta framhävs, medan kravet på ekonomisk avkastning tonas ned.

Nya förutsättningar för ett hållbart skogsbruk

Svenska kyrkan får nya möjligheter att utveckla ett hållbart skogsbruk, enligt det förslag som en enhällig kyrkostyrelse fattade beslut om onsdagen 11 juni.

Förslaget om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk innehåller ändringar i kyrkoordningen, Svenska kyrkans eget regelverk. 

Exempel är:

  • En ny gemensam ram och inriktning för kyrkans förvaltning av skog och mark. Förvaltningen ska ta hänsyn till och balansera andlig, ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Flera olika värden ska värnas och främjas, t.ex. klimatnytta, biologisk mångfald och social välfärd. Syftet är att bidra till ettvarierande och multifunktionellt landskap med en mångfald av brukningsmetoder.
  • Stärkt respekt för urfolksrätten, där bland annat principen och fritt och informerat förhandssamtycke införs i kyrkans regelverk.
  • Övergripande planering av skog- och markförvaltning ska ske i dialog med berörda församlingar.

Förslagen är i linje med intentionerna i kyrkostyrelsens utredning Kyrkan och skogen - ansvar, handling och hopp (pdf) och genomförs stegvis, i samverkan mellan stiften och kyrkostyrelsen.   

Verksamhetsnära mål sätts lokalt

Kyrkostyrelsens förslag förutsätter en utvecklad tillsyn och samverkan. Kyrkostyrelsen föreslår att

  • kyrkomötet beslutar om övergripande ram och inriktning
  • stiften förvaltar skogen och sätter verksamhetsnära mål  - utifrån lokala förutsättningar och ny gemensam ram och inriktning
  • kyrkostyrelsen utvecklar sin tillsyn genom uppföljning och årlig rapportering till kyrkomötet.

Detaljerade mål kring hur många procent av skogen som ska brukas enligt olika metoder eller avsättas, ingår i stiftens uppgift när de sätter verksamhetsnära mål.

Tidplan för förslaget

Förändringarna i regelverket föreslås träda i kraft 1 januari 2026.

Principen om fritt, informerat förhandssamtycke föreslås träda i kraft 1 januari 2027. Detta för att kyrkostyrelsen, i samråd med bland andra samiska företrädare, ska kunna utforma närmare bestämmelser kring rutiner och samplanering som krävs för att leva upp till principen. 

Kyrkostyrelsens arbete framåt

Kyrkostyrelsen bedömer att två områden behöver beredas ytterligare, innan styrelsen lämnar förslag om dem.

Dels gäller det frågan om ekonomiska konsekvenser av att utveckla ett hållbart skogsbruk. Intäkter från skogen påverkas av många faktorer och det är för tidigt att säga vilka ekonomiska konsekvenser en förändrad förvaltning får och hur de bäst kan hanteras.

Dels handlar det om förslag på processer och rutiner för verksamhetsnära mål, uppföljning och rapportering till kyrkomötet. Kyrkostyrelsen bedömer att detta bör utformas i samråd med stiften och andra berörda parter.

Förslaget behandlas av kyrkomötet i höst

Kyrkomötet behandlar kyrkostyrelsens förslag under höstens sammanträde. Den intresserade kan följa debatt och beslut via webbsändning 17–19 november. 

Kyrkomötets webbplats

Andlig, ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet​ ska balanseras.

Ur kyrkostyrelsens skrivelse Hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk

Tack för dina åsikter

Kyrkostyrelsen riktar ett varmt tack till alla dem som har tagit sig tid att framföra sina åsikter om utredningen Kyrkan och skogen – ansvar, handling och hopp.

Förutom inbjudna remissinstanser har 900 spontanremisser skickats in till kyrkostyrelsen. Dessutom har flera hundra mejl skickats till ärkebiskop Martin Modéus och andra ledamöter i kyrkostyrelsen. 

Kyrkostyrelsen är positiv till engagemanget i skogsfrågan och har tagit del av budskapen både från ordinarie remissinstanser och andra.

Sammanfattning av kyrkostyrelsens förslag

Ny ram och inriktning för kyrkans skogs- och markförvaltning

Kyrkoordningen föreslås innehålla nya ramar för förvaltningen av prästlönetillgångarna.

De fyra hållbarhetsdimensionerna – andlig, ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet – ska balanseras i förvaltningen och flera olika värden ska finnas med i den sammanvägda bedömningen inför beslut. 

Alla dimensioner utvecklas kort i skrivelsen, men kyrkostyrelsen konstaterar att andlig hållbarhet är ett dynamiskt och levande begrepp som kan omprövas och utvecklas över tid.

Övergripande ram konkretiseras 

Rambestämmelsen konkretiseras genom förslag att i kyrkoordningen införa en gemensam inriktning för Svenska kyrkans förvaltning av prästlönefastigheter.

Inriktningen innebär att förvaltningen av prästlönefastigheterna utifrån lokala förutsättningar ska bidra till att skapa ett varierande och multifunktionellt landskap med en mångfald av brukningsmetoder. 

Förvaltningen ska värna och främja flera värden samtidigt, såsom andliga värden, biologisk mångfald, kulturmiljö, klimatnytta, ekosystemtjänster i övrigt, social välfärd och uthållig totalavkastning.

Byta ut äldre bestämmelse

Kyrkoordningen innehåller i dag en bestämmelse som handlar om att beakta naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen i skälig omfattning. Förslaget innebär att den bestämmelsen byts ut, dels för att undvika otydlighet och överlappande reglering jämfört med allmän lagstiftning (främst miljöbalken, kulturmiljölagen och skogsvårdslagen), dels till förmån för inriktningen som ger ett landskapsperspektiv och tydliggör att det finns många värden, vilka bör främjas och värnas. 

Om förslaget 

Kyrkostyrelsen bedömer att kyrkomötet bör beskriva ett gemensamt förhållningssätt för kyrkans skog- och markförvaltning. Den föreslagna inriktningen blir utgångspunkten för när stiften sätter verksamhetsnära mål  och beslutar om förvaltningen utifrån lokala förutsättningar. 

Stärkt respekt för urfolksrätten

Kyrkostyrelsen anser att urfolksrättens principer ska få genomslag i Svenska kyrkans markförvaltning.

Kyrkostyrelsen föreslår därför att det i kyrkoordningen införs en ny paragraf med en principiell bestämmelse om hänsyn till urfolk. Denna bestämmelse innebär att det vid förvaltningen av prästlönefastigheter ska vidtas särskilda åtgärder för att främja dels renskötselrätten och koncessionsrenskötseln, dels den rätt urfolk har till att utöva sina andliga och kulturella traditioner i de områden där de traditionellt har bott och verkat.

Bestämmelsen innebär att på principiell nivå reglera ramarna för förvaltningen av prästlönefastigheter, men innehåller inte detaljerade bestämmelser om exempelvis brukningsmetoder. Bestämmelsen ger vidare stöd för olika former av åtgärder och hänsyn. 

Som en ytterligare del av hänsynen till urfolk förs även i samma paragraf en bestämmelse in om att den urfolksrättsliga principen om fritt och informerat förhandssamtycke ska tillämpas vid markanvändningsåtgärder som har en direkt och betydande påverkan för renskötselns bedrivande.

Under förutsättning att kyrkomötet beslutar i enlighet med detta förslag avser kyrkostyrelsen att snarast – och i samråd med bland annat samiska företrädare – utfärda närmare bestämmelser om den samplanering eller samråd som behöver ske för att leva upp till urfolksrättens princip om fritt och informerat förhandssamtycke. 

Om förslaget 

Kyrkostyrelsen gör bedömningen att det är nödvändigt med den ambitionshöjning som det innebär att tillämpa principen om fritt och informerat förhandssamtycke i kyrkoordningen. 

Kyrkostyrelsen aviserar däremot att om detta införs kommer närmare bestämmelser behöver reglera mer i detalj hur detta sedan ska tillämpas. 

För att för att nödvändiga processer och regelverk för tillämpningen ska hinna utformas, föreslås bestämmelsen som gäller fritt, informerat förhandssamtycke att börja gälla först från 1 januari 2027.

Dialog med berörda församlingar vid övergripande planering

Kyrkostyrelsen föreslår att det i kyrkoordningen införs en bestämmelse som innebär att stiften vid övergripande planering som avser förvaltningen av en präst­löne­fastighet av särskild betydelse för en församling ska föra dialog med berörd församling.

Syftet med denna bestämmelse är att etablera processer för dialog redan i planeringsstadiet som kan ge en ökad förståelse för församlingarnas behov och intressen.

Om förslaget

Kyrkostyrelsen gör bedömningen att den lokala förankringen av förvaltningen behöver stärkas. Exakt hur en dialog ska föras med berörda församlingar bör dock utvecklas i samråd mellan stiften och församlingarna. 

Ekonomiska konsekvenser av att utveckla ett hållbart skogsbruk

Kyrkostyrelsen ska vidare tillämpa nya konsolideringsregler, i enlighet med utredningens förslag, för prästlönetillgångarna från och med bokslutet på 2025 års förvaltning av tillgångarna.

Kyrkostyrelsens avsikt är att detta ska medföra förenklingar och ökad flexibilitet i tillämpningen samt underlätta stiftens förvaltning.

Stiften ansvarar för att fördjupa arbetet med utvecklingen mot en mer hållbar förvaltning av prästlönetillgångarna. Kyrkostyrelsen gör bedömningen att finansieringen av omställningen mot ett mer hållbart skogsbruk behöver utredas vidare innan ett förslag kan läggas fram vid kyrkomötet.

Om förslaget

De ändrade konsolideringsreglerna har diskuterats en längre tid och syftar till att möjliggöra att stor variation i avkastningen kan hanteras med god förutsägbarhet. 

I kyrkostyrelsens utredning Kyrkan och skogen - ansvar, handling och hopp föreslogs en hållbarhetsavgift.  Kyrkostyrelsen bedömer dock att de ekonomiska konsekvenserna av att utveckla ett hållbart skogsbruk måste utredas vidare innan styrelsen kan lägga fram förslag på lösningar.

Styrning, uppföljning och samverkan

Förslagen förutsätter att stiften utarbetar verksamhetsnära mål för förvaltningen, vilket ger utrymme för nödvändiga överväganden och anpassningar utifrån lokala förutsättningar.

Kyrkostyrelsen avser att genom samråd vara delaktig i framtagandet av dessa mål. För att säkerställa att den samlade förvaltningen av prästlönetillgångarna över hela landet sker i enlighet med hållbarhetsdimensionerna och inriktningen ska kyrkostyrelsen utveckla sin tillsyn till att omfatta både samråd och uppföljning av förvaltningen.

Kyrkostyrelsen föreslår också att iakttagelser från tillsynen årligen redovisas till kyrkomötet, som är ytterst ansvarigt för Svenska kyrkans förvaltning av prästlönetillgångarna.

För att skapa tydliga förutsättningar för kyrkostyrelsen att vidareutveckla tillsynen av förvaltningen föreslås även ett klargörande i kyrkostyrelsens bemyndigande om att utfärda närmare bestämmelser om tillsynen. 

Om förslaget

Kyrkostyrelsen bedömer att verksamhetsnära mål behöver sättas av stiften, utifrån den nya gemensamma ram och inriktning som föreslås. 

Kyrkostyrelsen går inte vidare med utredningsförslaget att kunna hålla inne delar av stiftsbidrag på grund av hur förvaltningen bedrivits, utan avser att på andra sätt utveckla stöd och tillsyn av kyrkans förvaltning av skog och mark.

Bakgrund 

Kyrkomötet beslutade i november 2021 att utformningen av stiftens fortsatta förvaltning av skog behöver utredas.

Det handlade bland annat om hur den skog som Svenska kyrkan förvaltar kan göra bästa klimatnytta, hur skyddet av biologisk mångfald kan utvecklas och hur kyrkan i sitt skogsbruk lever upp till åtagandena i Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket.  

Utredningen om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk överlämnades till kyrkostyrelsen i september 2024. I uppdraget ingick bland annat att se över kyrkans regelverk för att säkerställa en så ekologiskt, ekonomiskt, socialt samt andligt och existentiellt hållbar skogsförvaltning som möjligt.

Förvaltning av skog och mark 

Svenska kyrkan förvaltar skog och mark  över hela landet. Tillgångarna går under namnet prästlönetillgångar, eftersom de en gång i tiden kom till för att avlöna prästerna.

Den förvaltade arealen av skog och mark motsvarar ungefär en yta stor som Vänern – omkring 530 000 hektar. Det utgör 1,3 procent av Sveriges landareal. Ungefär 403 000 hektar är produktiv skogsmark och 46 000 hektar är betes- och åkermark. 

Det är reglerat i svensk lag att tillgångarna ska förvaltas av Svenska kyrkan. De ska bidra till de ekonomiska förutsättningarna för församlingarnas verksamhet.

Läs mer om kyrkans arbete för hållbarhet

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande i Svenska kyrkans verksamhet. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands.

Vårt arbete för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.

Prästlönetillgångarna

Svenska kyrkan förvaltar skog och mark över hela Sverige – från Karesuando i norr till Smygehuk, landets sydligaste udde. Tillgångarna går under namnet prästlönetillgångarna, eftersom de en gång i tiden kom till för att avlöna prästen.

Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket

Ärkebiskopen framförde Svenska kyrkans offentliga ursäkt till det samiska folket en andra gång i Luleå domkyrka. Se gudstjänsten i sin helhet eller som sammandrag.