En skylt på en dörr med texten Kyrkan öppen välkommen in.
Foto: Alex & Martin /Ikon

Välkommen till Svenska kyrkan i Luleå! Här finns två församlingar: Luleå domkyrkoförsamling och Nederluleå församling.

Luleå domkyrkoförsamling

Välkommen till Luleå domkyrkoförsamling! Domkyrkans torn är ett landmärke i centrala stan och i bostadsområdena runt omkring finns Örnäsets kyrka, Hertsökyrkan och Mjölkuddskyrkan. Läs här om församlingens verksamhet.

Nederluleå församling

Välkommen till Nederluleå församling med sin medeltidskyrka och kyrkstad som är ett av Sveriges världsarv.

En vit adventsstjärna lyser upp ett fönster.

Advent i Luleå domkyrkoförsamling 2022

Välkommen till adventsgudstjänster, konserter, luciatåg, julmarknad, syltsöndag, med mera!

Närbild på en ljusgul genomskinlig julgranskula i en gran. B

Advents- och jultid i Nederluleå församling

Varmt välkommen till bland annat gudstjänster, konserter, allsång, julmarknad, julspel och luciafirande.

Stickade julklappar

Vill du vara med och förgylla någons jul med stickade värmande vantar, mössor, halsdukar och sockar?

Julklappar till alla

Alla barn i Luleå kan få julklappar den här julen. Köp en julklapp och lämna till församlingarnas diakoner som ser de till att den hittar till rätt barn.

Ett luciatåg.

Lucia i Luleå domkyrkoförsamling 2022

Torsdag 8 december kl. 10.30 blir det sittande Luciatåg för de allra minsta och 12 december kröns Norrbottens Lucia i domkyrkan. 13 december är det Lucia för alla kl. 18 i Örnäsets kyrka. Välkommen!

Vi vill fira julafton med dig!

Julafton, 24 december kl. 11-14 i Porsökyrkan

En samisk flagga sitter inkilad i ett staket.

Ságastallamat 2 i Luleå

Här finns de filmade programpunkterna från Ságastallamat i Luleå, den 21–22 oktober 2022.

Ärkebiskop Antje Jackelén, bakifrån, och sametingets president, Håkan Jonsson, framifrån, ser på varandra när Håkan Jonsson talar.

Försoningsprocessen

Svenska kyrkan har varit delaktig i det koloniala förtryck och övergrepp som skett gentemot det samiska folket. Nu pågår ett försoningsarbete som innebär en offentlig ursäkt och en handlingsplan för försoning.

Ungdomsverksamheter

Välkommen till Svenska kyrkan i Luleås och EFS:s verksamheter för unga!

Ungdomar

Fredagsgudstjänster i domkyrkan

KUL - Kyrkans Unga Luleå, medverkar. Sång, musik och bön!

Kors i nacken

Ledarkurs 2022-2023

För dig som vill bli ung ledare för barn, ungdomar och konfirmander.

Utsikt över bergen.

Gymnasiekonfa

För dig som inte konfirmerade dig på högstadiet.

För dig som valde att inte konfirmeras i åttan eller som hoppade av, men ångrat dig.

Här får du en andra chans! Du som är mellan 15 och 17 år. Anmäl dig till Speedkonfa senast måndag 19 december 2022.

Ripari - Sverigefinsk konfirmandläsning 2023 - Ilmoittaudu NYT!

Unik möjlighet för dig som kan finska! Nationell konfagrupp som samlas ett antal gånger under vårterminen 2023 och åker på ett härligt läger den 3-7 juli. Anmäl dig senast 31/10.

Bli stödperson eller stödfamilj

Kan du tänka dig att hjälpa en familj eller ensamkommande person på flykt? Anmäl ditt intresse här så kontaktar vi dig när behovet finns. Behärskar du även ett annat språk kan du behövas som tolkhjälp.

Livsstegen

Tolv steg för oss som vill hitta vår väg i livet. Livsstegen är ett självhjälpsprogram.

Nödrop för Ukraina

Stöd de som drabbats av kriget.

Ge en gåva
Kollage kyrkor

Digitalt

Här kan du hålla utkik efter inspelningar och livesändningar av musik, gudstjänster och andakter från Luleå domkyrkoförsamling.

Håller i mobiltelefon

Vid en kris

Här hittar du kontaktuppgifter vid kriser.

Diakonins Hus, gult trähus vid Nygatan i Luleå.

Diakoni i centrum

En öppen verksamhet, på Nygatan 12 i Luleå, där vi välkomnar människor oavsett tro eller nationalitet. Här finns diakoner, som kan ge dig stöd, råd och hjälp i livets olika utsatta livssituationer.

Sinnesro

I Boden och Luleå firar vi sinnesromässor och sinnesrogudstjänster regelbundet. Välkommen till en varm gemenskap med musik, bön, delningar, nattvard, fika och ljuständning.

Universitetskyrkan Luleå

Välkommen till Universitetskyrkan Luleå. Här är rum för dig! Vi finns till för alla, både studenter och personal. Till oss kan du vända dig oavsett religion, livsåskådning eller tro.

Under regnbågen står du inte ensam!

Här hittar du vår överlevnadsguide för kristna queer kids. Den har tagits fram av Västerås stift tillsammans med Svenska Kyrkans Unga Camelots regnbågsläger.

Tillsammansgrupp

Luleå kommun och Svenska kyrkan erbjuder stödgruppen Tillsammans för barn, ungdomar och deras föräldrar där det finns beroendeproblem och/eller psykisk ohälsa.

Nyinflyttad - välkommen till Svenska kyrkan i Luleå!

Här finns plats för dig - precis som du är.

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Sjukhuskyrkan

Här finns präster och diakoner med erfarenhet av samtal, själavård i tider av sjukdom, ensamhet och olika kriser. Sjukhuskyrkan arbetar i första hand inom den slutna vården, alltså på sjukhus. Vi förmedlar kontakt med företrädare för andra religioner/kyrkor.

Frostiga löv.

Suomenkielinen seurakuntatoiminta / Sverigefinsk verksamhet

Tule jakamaan arkea ja juhlaa kotoisassa porukassa!

Skolkyrkan Luleå

Gymnasietiden är unik och viktig, då det händer mycket i livet. Vi vill finnas till för både elever och personal ute på skolan.