Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-169600 E-post till Svenska kyrkan

Konfirmation

Varför finns det olika religioner? Blir jag lycklig om jag blir smal? Kommer kriget till Sverige? Du är inte ensam att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Det år du fyller fjorton får du en inbjudan till konfirmation från Svenska kyrkan. Ordet konfirmation betyder bekräftelse och i kyrkan står det för att du hör ihop med Gud genom dopet och att just du är värdefull och viktig. Men du behöver inte vara döpt för att börja i en konfirmandgrupp. Många konfirmander döps under sin konfirmandtid.

Träffas ofta eller åka på läger

Konfirmandtiden kan se ut på olika sätt. Du kan följa en konfirmandgrupp som träffas regelbundet under ett läsår, antingen varje vecka eller en hel helg i månaden. Eller så åker du på ett konfirmationsläger med en inriktning som intresserar dig.

När man ses på konfirmandträffar eller läger pratar man om olika frågor i små eller stora grupper. Det kan handla om allt mellan himmel och jord. Ofta hittar man på olika aktiviteter och provar nya saker tillsammans. Man får vara med och fira gudstjänst och andakt, veta mer om vad Bibeln och Psalmboken innehåller och hur det kan hänga ihop med vårt liv här idag.

De som leder konfirmationen är präster, pedagoger, musiker och unga ledare från kyrkan, och de är nyfikna på dig och vad du funderar på. Inga frågor eller funderingar om tro eller livet är dumma eller konstiga, du kan fråga om vad du vill.

Här kan du konfirmeras

Konfirmationsgudstjänsten formas av konfirmander och ledare

Konfirmandtidens höjdpunkt och avslutning är konfirmationsgudstjänsten. Det är då man samlas i kyrkan tillsammans med släkt och vänner. Konfirmanderna medverkar på olika sätt, församlingen ber för konfirmanderna och tillsammans läser man med i kyrkans trosbekännelse. Ofta firas också nattvard.

Bild: Alex&Martin/Ikon

Hur konfirmationsgudstjänsten blir beror på hur konfirmander och ledare utformar den, men några moment ingår alltid:

• En redovisning förberedd av konfirmanden eller konfirmanderna själva.
  • Trosbekännelse, sammanfattar den kristna tron i korta satser. I snart 1700 år har människor läst samma trosbekännelse.
  • Bön med handpåläggning, är en bön om Guds välsignelse över dig och dina kamrater. Att ni ska få den kraft som behövs i olika situationer i livet.
  • Sändning, betonar att vi är sända ut i världen för att göra den bättre både för oss själva och för våra medmänniskor.

Här hittar du hela gudstjänstens ordning

Om du behöver särskilt stöd

Konfirmationen i Svenska kyrkan vänder sig till alla tonåringar i Sverige. Om du behöver särskilt stöd vill vi som arbetar med konfirmation försöka ordna så att du kan vara med på ett sätt som passar dig. Ta kontakt med Svenska kyrkan där du vill konfirmeras eller maila till infoservice@svenskakyrkan.se och ställ dina frågor.

Nya kompisar och mer kunskap

Om du väljer att konfirmera dig hoppas vi att du efteråt ska känna att du fått fundera på frågor som du tycker är viktiga tillsammans med andra, att du fått många nya kompisar och haft en jätterolig tid, och att du lärt dig mer om Gud, Jesus, livet och världen.

Kanske blev du mer nyfiken på kyrkan och kristen tro, och vill fortsätta i en ungdomsgrupp eller som ung konfirmandledare. Eller så var inte kristen tro något för dig, men nu du vet vad det handlar om.

Följ @ungatankar på Instagram

Man kan lätt känna sig ensam om sina tankar. Är det bara jag som känner så här? Det är det inte, många funderar på samma saker som du. Följ kontot @ungatankar på Instagram och diskutera små och stora frågor.

Rapporten Unga tankar om vad 14-åringar funderar på

Under våren 2016 gjorde Svenska kyrkan en undersökning om vad svenska 14-åringar idag funderar på. Undersökningen genomfördes av Ungdomsbarometern och antropologen Katarina Graffman. Vill du veta mer om vad andra funderar på kan du ladda ner undersökningen här nedan.

Ladda ner hela Rapporten Unga tankar här

Är du nyfiken på hur det är att vara konfirmand? Då kan du följa Snapchatkontot @konfirmand. Kontot sköts av unga ledare i olika församlingar, en vecka var.

Följ @konfirmand på Snapchat