Malin Strindberg, tf. kyrkoherde i Skärholmens församling.

”Jag blev omedelbart förälskad i Skärholmens församling”

Nyhet Publicerad Ändrad

Hon brinner för en öppen kyrka med en tydlig röst i samhället – möt Malin Strindberg, tf. kyrkoherde i Skärholmens församling.

Det har bara gått några veckor sedan Malin Strindberg tillträdde som tillförordnad kyrkoherde i församlingen, men hon har redan hunnit utveckla varma känslor för människorna och området.
– Det är en fantastisk församling, som jag blev förälskad i omedelbart, säger hon.
Hon tilltalas av kyrkornas centrala lägen – tanken om ”kyrkan mitt i byn” – och beskriver hur mångfalden lämnat ett starkt avtryck hos henne.
– Det sägs att hela världen ryms på Skärholmstorget och det stämmer verkligen. Jag har aldrig varit i en församling där det har varit en sådan underbar mångfald, inte bara i gudstjänsterna, utan även i arbetslaget.

Genom kyrkornas centrala placering menar Malin att Skärholmens församling har ett stort försprång mot andra församlingar. Dessa geografiska lägen gör att kyrkorna blir en naturlig del av människors medvetna.
– Vi har kanske inte den där lilla, söta förrättningskyrkan ute på åkern, den som man ser genom bilfönstret på semestern. Däremot har vi kyrkor som finns bland människorna, mitt i vardagen – precis som jag tänker att det ska vara.

Malin säger att hon vill bidra till att göra församlingen till en god arbetsplats och lära känna församlingsmedlemmarna bättre. Hon vill att församlingen ska bli ännu mer synlig och en positiv kraft att räkna med i närområdet.
– Såhär i början är det många nya ansikten att ta in, så kom gärna fram till mig och börja prata. Jag vill höra hur du ser på Skärholmens församling och vår uppgift.

En av Malins hjärtefrågor är att predika. Hon har en amerikansk doktorsexamen i predikan och vurmar för Svenska kyrkans ordning, där det finns en given text att förhålla sig till varje söndag.
– Texten väljer sin predikant istället för det omvända, som är vanligt i andra traditioner. Det ger förhoppningsvis en igenkänning som gör att människor kan känna sig hemma, även de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Som präst är min främsta uppgift att förmedla det budskap vi fått oss givet, genom att tolka och förhoppningsvis göra det begripligt och relevant. Ibland måste man slå in paketet på ett nytt sätt.

Om fem år hoppas Malin att Skärholmens församling ska vara en plats som erbjuder mängder av möjligheter för människor att finna sin plats i kyrkan. Precis lika öppen som kyrkan är idag ska den fortsätta att vara – om möjligt, ännu mer öppen.
– Alla ska känna sig välkomna. Tillsammans ska vi vara en tydlig röst i samhället och bidra med det vi kan och med det som behövs just här, säger hon.