Ingela Hagemans utställning "Hans ansikte".

Konstutställning: Hans ansikte

Nyhet Publicerad Ändrad

Upplev konstnären Ingela Hagemans färgskimrande Kristusporträtt i Skärholmens kyrka under påsken. Invigning sker i samband med söndagsmässan den 9 april kl. 11.00 och utställningen pågår till och med den 25 april.

Konstutställning: Hans ansikte.
Ingela Hagemans utställning "Hans ansikte" i Skärholmens kyrka. Foto: Ingela Hageman

Jag fick en vision om att gestalta en färgkontemplativ pilgrimsvandring för påskhögtiden, där man kan följa passionsdramat genom de olika Kristusporträtten.

Ingela Hageman, konstnär

Om utställningen med konstnärens egna ord:

”För många år sedan hittade jag en ikonografiskt universell bild i DN, inspirerad av Kristi svetteduk. Den berörde mig mycket djupt – och jag klippte ut den och sparade. Det sägs att en stor andlig mästare höll sin hand över ett fotografi som föreställde den sägenomspunna svetteduken från Turin och då öppnade Kristusbilden sina ögon. Många är de som upplevt och berörts av Kristi närvaro genom den intensiva blicken i denna bild.

Jag började därefter – på ett meditativt och sökande sätt – ett konstnärligt experimenterande med utgångspunkt i Kristusbilden. Efterhand växte ett flertal olika färgkompositioner fram. Under arbetets gång har jag ofta känt Kristus närvaro på ett gåtfullt sätt vibrerande och genomlysa bilderna, som hela tiden fått nya betydelser beroende på färgnyans.

Konstnären Ingela Hageman.
Konstnären Ingela Hageman framför ett av Kristusporträtten.

Jag fick en vision om att gestalta en färgkontemplativ pilgrimsvandring för påskhögtiden, där man kan följa passionsdramat genom de olika Kristusporträtten. Bilderna kan påminna om de faser/ fasor Kristus upplevde i sin vandring på Golgata, men även om Pånyttfödelse, Uppståndelse och det Nya Hoppet. Porträtten ger utrymme för mångfacetterade, kreativa tolkningsmöjligheter och får en unik betydelse i varje betraktares ögon, även beroende på bildens färgklang.

På en invigning i Katarina Kyrka på min utställning ”Uppståndelse” våren 2013 kom en kvinna fram till mig och sa att hon blev så glad över att se dessa Kristusbilder då hon själv hade varit med “när miraklet med fotografiet inträffade”.

Det är en stor ära och Glädje för mig att ställa ut i den vackra Skärholmens kyrka påsken 2017.”

Om konstnären:

Ingela Hageman arbetar med andlig konst i ekumenisk anda. Hon är en modern konstnär som gärna jobbar med högteknologisk utrustning. Hon har sin ateljé i Enkehuset vid Odenplan.

I Skärholmens kyrka visar hon så kallade Giclée-tryck (digitala tryck) i storformat på canvas och akvarellpapper. Hon har haft cirka 50 separatutställningar, bland annat i Tibble Kyrka, St. Katarina kyrka, Gustav Vasa kyrka, Hedvig Eleonora kyrka och Årsta kyrksal, samt deltagit i över 90 samlingsutställningar i till exempel Stigtomta kyrka och Stefanskyrkan i Stockholm. Hon har även varit verksam som curator och skapat två större samlingsutställningar: “Den Blomstertid nu kommer” (Gustaf Vasa Kyrka, 2010) samt “Påskens Mysterier” (St Matteus kyrka, 2008).