Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon: +46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Dädesjö nya kyrka

Dädesjö nya kyrka uppfördes under 1790-talet och är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil.

Ta en virtuell rundtur i Dädesjö nya kyrka genom att klicka på bilden nedan.

Om du vill boka Dädesjö nya kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen på telefonnummer 0470-70 32 20 eller via e-post till Dädesjö församling.

Telefontider
måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00, 13.30-15.00
onsdag 13.30-15.00
fredag 10.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

Dädesjö nya kyrka är en del av Svenska kyrkan Växjö. Klicka här för att ta del av gudstjänstprogrammet eller för att läsa mer gruppverksamheter för alla åldrar.

Här kan du läsa mer om Dädesjö gamla kyrka, Dädesjö sockenstuga, Dädesjö kyrkogård och Dädesjö församling.

Om Dädesjö nya kyrka

Dädesjö nya kyrka hör till Dädesjö församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger intill landsvägen mitt i Dädesjö socken, på rakt motsatt sida om vägen finns den äldre medeltida kyrkan bevarad. Vissa delar av den nya kyrkans interiör, såsom altaruppsats, predikstol och läktarbarriär kommer ursprungligen från den äldre kyrkan.

Historia

Dädesjö nya kyrka uppfördes på 1790-talet efter ritningar av Olof Tempelman. Den invigdes 1796 av biskop Olof Wallqvist.

Kyrkan byggdes då den äldre, medeltida kyrkan ansågs för liten för den växande befolkningen. Ritningarna följde ett planchverk med projekt som skulle tjäna som föredöme för såväl statligt som privat byggande. Dädesjö nya kyrka kan därför sägas vara uppförd efter ett slags 1700-tals typritning för kyrkobyggnader i Sverige, dock följdes inte ritningarna exakt eftersom sockenborna tyckte att det blev för kostsamt.

Dädesjö nya kyrka har varit ortens församlingskyrka sedan den byggdes och används fortfarande i församlingens gudstjänstverksamhet.