Dädesjö nya kyrka

Dädesjö nya kyrka uppfördes under 1790-talet och är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil.

I Dädesjö nya kyrka firas det regelbundet gudstjänst och i Dädesjö församling finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Dädesjö nya kyrka, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om antal sittplatser, tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

Strax intill Dädesjö nya kyrka ligger Dädesjö sockenstuga och Dädesjö kyrkogård.

med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 50 personer åt gången vistas i Dädesjö nya kyrka.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Dädesjö nya kyrka

Marknadsvägen
Dädesjö
360 42 Braås

Karta (länk till Googel maps)

Kyrkan är sommaröppen mellan 1/6-31/8 kl 10.00-18.00.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, Tisdagar, Torsdagar 10:00-12.00, 13:30-15:30
Onsdagar: 13.30-15:30
Fredagar 10:00-12.00

Växjö pastorat på Youtube

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Dädesjö församling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Dädesjö församling finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Dädesjö nya kyrka

Dädesjö nya kyrka hör till Dädesjö församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger intill landsvägen mitt i Dädesjö socken, på rakt motsatt sida om vägen finns den äldre medeltida kyrkan bevarad. Vissa delar av den nya kyrkans interiör, såsom altaruppsats, predikstol och läktarbarriär kommer ursprungligen från den äldre kyrkan.

I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Dädesjö nya kyrka uppfördes på 1790-talet efter ritningar av Olof Tempelman. Den invigdes 1796 av biskop Olof Wallqvist.

Kyrkan byggdes då den äldre, medeltida kyrkan ansågs för liten för den växande befolkningen. Ritningarna följde ett planchverk med projekt som skulle tjäna som föredöme för såväl statligt som privat byggande. Dädesjö nya kyrka kan därför sägas vara uppförd efter ett slags 1700-tals typritning för kyrkobyggnader i Sverige, dock följdes inte ritningarna exakt eftersom sockenborna tyckte att det blev för kostsamt.

Dädesjö nya kyrka har varit ortens församlingskyrka sedan den byggdes och används fortfarande i församlingens gudstjänstverksamhet.