Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Dädesjö nya kyrka

Dädesjö nya kyrka uppfördes under 1790-talet och är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil.

Ta en virtuell rundtur i Dädesjö nya kyrka - klicka på bilden

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

På gång i Dädesjö församling

Om Dädesjö nya kyrka

Dädesjö nya kyrka hör till Dädesjö församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger intill landsvägen mitt i Dädesjö socken, på rakt motsatt sida om vägen finns den äldre medeltida kyrkan bevarad. Vissa delar av den nya kyrkans interiör, såsom altaruppsats, predikstol och läktarbarriär kommer ursprungligen från den äldre kyrkan.

Historia

Dädesjö nya kyrka uppfördes på 1790-talet efter ritningar av Olof Tempelman. Den invigdes 1796 av biskop Olof Wallqvist.

Kyrkan byggdes då den äldre, medeltida kyrkan ansågs för liten för den växande befolkningen. Ritningarna följde ett planchverk med projekt som skulle tjäna som föredöme för såväl statligt som privat byggande. Dädesjö nya kyrka kan därför sägas vara uppförd efter ett slags 1700-tals typritning för kyrkobyggnader i Sverige, dock följdes inte ritningarna exakt eftersom sockenborna tyckte att det blev för kostsamt.

Dädesjö nya kyrka har varit ortens församlingskyrka sedan den byggdes och används fortfarande i församlingens gudstjänstverksamhet.

I kyrkan finns hörslinga.

Personal i Dädesjö församling