Söraby kyrka
Foto: Svenska kyrkan Växjö

Söraby kyrka

Söraby kyrka uppfördes under 1780-talet och är en välbevarad kyrka i tidig nyklassicistisk stil som har en tidstypisk gustaviansk inredning.

I Söraby kyrka firas det regelbundet gudstjänst och i Söraby församling finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Söraby kyrka, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

Strax intill Söraby kyrka ligger Söraby församlingsgård och Söraby kyrkogård.

Med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 50 personer åt gången vistas i Söraby kyrka.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Söraby kyrka

Sörabyvägen 3
363 31 Rottne

Karta (länk till Google maps)

Kyrkan är öppen kl 9.00-20.00 under sommaren 20/6-31/8.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, Tisdagar, Torsdagar 10:00-12.00, 13:30-15:30
Onsdagar: 13.30-15:30
Fredagar 10:00-12.00

Växjö pastorat på Youtube

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Söraby församling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Söraby församling finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Söraby kyrka

Söraby kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Den ligger på en slätt med närhet till sjön Söraby. Känslan av det sjönära läget har dock gått förlorad i och med att ny bebyggelse uppförts mellan sjön och kyrkan.

Tyvärr finns det inte hörslinga i kyrkan.

Historia

Söraby kyrka uppfördes 1780-1781 efter ritningar från Överintendentsämbetet och av byggmästare Peter Wiberg och murarmästare Håkan Krasse.

Kyrkan ligger nordost om den plats där den äldre kyrkan som tillhörde Södra Rottne församling låg. Nuvarande Söraby kyrka byggdes efter att församlingarna Norra Rottne och Södra Rottne år 1779 slagits samman till Rottne församling. I samband med kyrkobygget revs de båda församlingarnas medeltida träkyrkor. År 1825 bytte församlingen namn till Söraby församling.