Söraby kyrka

Söraby kyrka uppfördes under 1780-talet och är en välbevarad kyrka i tidig nyklassicistisk stil som har en tidstypisk gustaviansk inredning.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Söraby kyrka - klicka på bilden

Kyrkan är under sommaren öppen. Mellan perioden 20/6-31/8
kl. 9-20. Söraby kyrka deltar i drakrundan.

Maxantal i Söraby kyrka under coronapandemin: 50 st

Om du vill boka Söraby kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag - Fredag 09.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

På gång i Söraby församling

Om Söraby kyrka

Söraby kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Den ligger på en slätt med närhet till sjön Söraby. Känslan av det sjönära läget har dock gått förlorad i och med att ny bebyggelse uppförts mellan sjön och kyrkan.

Historia

Söraby kyrka uppfördes 1780-1781 efter ritningar från Överintendentsämbetet och av byggmästare Peter Wiberg och murarmästare Håkan Krasse.

Kyrkan ligger nordost om den plats där den äldre kyrkan som tillhörde Södra Rottne församling låg. Nuvarande Söraby kyrka byggdes efter att församlingarna Norra Rottne och Södra Rottne år 1779 slagits samman till Rottne församling. I samband med kyrkobygget revs de båda församlingarnas medeltida träkyrkor. År 1825 bytte församlingen namn till Söraby församling.

Tyvärr finns det inte hörslinga i kyrkan.

Följ Söraby församling i sociala medier

Personal i Söraby församling