Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Söraby kyrka

Söraby kyrka uppfördes under 1780-talet och är en välbevarad kyrka i tidig nyklassicistisk stil som har en tidstypisk gustaviansk inredning.

Ta en virtuell rundtur i Söraby kyrka - klicka på bilden

Om du vill boka Söraby kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen på telefonnummer 0470-70 32 20 eller via e-post till Söraby församling.

Telefontider
måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00, 13.30-15.00
onsdag 13.30-15.00
fredag 10.00-12.00

Om Söraby kyrka

Söraby kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Den ligger på en slätt med närhet till sjön Söraby. Känslan av det sjönära läget har dock gått förlorad i och med att ny bebyggelse uppförts mellan sjön och kyrkan.

Historia

Söraby kyrka uppfördes 1780-1781 efter ritningar från Överintendentsämbetet och av byggmästare Peter Wiberg och murarmästare Håkan Krasse.

Kyrkan ligger nordost om den plats där den äldre kyrkan som tillhörde Södra Rottne församling låg. Nuvarande Söraby kyrka byggdes efter att församlingarna Norra Rottne och Södra Rottne år 1779 slagits samman till Rottne församling. I samband med kyrkobygget revs de båda församlingarnas medeltida träkyrkor. År 1825 bytte församlingen namn till Söraby församling.

Tyvärr finns det inte hörslinga i kyrkan.