Tjureda kyrka

Tjureda kyrka uppfördes under 1860-talet och är en traditionell sockenkyrka i historiserande blandstil med ett dominerande inslag av nyklassicism.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Tjureda kyrka - klicka på bilden

Om du vill boka Tjureda kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

Om Tjureda kyrka

Tjureda kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger högt belägen på ett centralt läge i socknen i nära anslutning till sockenstugan och Norrvidinge gamla tingshus.

Tillgänglighet

Tjureda kyrka är tillgänglighetsanpassad med en utvändig ramp till vapenhusets entré. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Tjureda kyrka uppfördes mellan åren 1860-1862. Den invigdes 1862 av biskop Henrik Gustaf Hultman.

Tjureda nämns första gången i de skriftliga källorna år 1341 och skrivs då ”Tyuradha”. Det har funnits en kyrka i socknen sedan medeltiden. Medeltidskyrkan stod ungefär mitt på den nuvarande kyrkogården med koret i öster. Under 1800-talet blev den gamla kyrkan för trång och församlingen bestämde att det skulle byggas en ny kyrka. I samband med bygget revs den äldre medeltidskyrkan.

Följ Söraby församling på sociala medier

Personal i Söraby församling