Tjureda kyrka

Tjureda kyrka uppfördes under 1860-talet och är en traditionell sockenkyrka i historiserande blandstil med ett dominerande inslag av nyklassicism.

I Tjureda kyrka firas det regelbundet gudstjänst och i Söraby församling finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Tjureda kyrka, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om antal sittplatser, tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

Med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 50 personer åt gången vistas i Tjureda kyrka.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Tjureda kyrka

Tjureda kyrka
363 34 Tjureda

Karta (länk till Googel maps)

Under sommaren 20/6-31/8 är kyrkan öppen kl 9.00-20.00

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, Tisdagar, Torsdagar 10:00-12.00, 13:30-15:30
Onsdagar: 13.30-15:30
Fredagar 10:00-12.00

Växjö pastorat på Youtube

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Söraby församling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Söraby församling finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Tjureda kyrka

Tjureda kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Kyrkan ligger högt belägen på ett centralt läge i socknen i nära anslutning till sockenstugan och Norrvidinge gamla tingshus.

Tillgänglighet

Tjureda kyrka är tillgänglighetsanpassad med en utvändig ramp till vapenhusets entré. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Tjureda kyrka uppfördes mellan åren 1860-1862. Den invigdes 1862 av biskop Henrik Gustaf Hultman.

Tjureda nämns första gången i de skriftliga källorna år 1341 och skrivs då ”Tyuradha”. Det har funnits en kyrka i socknen sedan medeltiden. Medeltidskyrkan stod ungefär mitt på den nuvarande kyrkogården med koret i öster. Under 1800-talet blev den gamla kyrkan för trång och församlingen bestämde att det skulle byggas en ny kyrka. I samband med bygget revs den äldre medeltidskyrkan.