Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Tolgs kyrka

Tolgs kyrka uppfördes under 1880-talet och är en välbevarad och tidstypisk traditionell sockenkyrka i historiserande blandstil med en del nyklassicistiska inslag.

Ta en virtuell rundtur i Tolgs kyrka - klicka på bilden

Om du vill boka Tolgs kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

Om Tolgs kyrka

Tolgs kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Den ligger på ett dominerande höjdläge ett par kilometer öster om Tolgs by.

Historia

Tolgs kyrka uppfördes 1879-1881 och invigdes på Mikaelsdagen den 2 oktober 1881 av biskop Johan Andersson.

Socknen omnämns i de skriftliga källorna första gången 1282 och skrivs då ”Tholge” eller ”Tolge”. Det har funnits en kyrka i socknen sedan medeltiden, och den äldre medeltida kyrkan låg i Tolgs by ca 2 km från platsen där den nuvarande kyrkan finns. Under 1800-talet blev den gamla kyrkan för trång och församlingen bestämde att det skulle byggas en ny kyrka. I samband med bygget revs den äldre kyrkan.

I kyrkan finns hörslinga.

Personal i Söraby församling