Tolgs kyrka

Tolgs kyrka uppfördes under 1880-talet och är en välbevarad och tidstypisk traditionell sockenkyrka i historiserande blandstil med en del nyklassicistiska inslag.

I Tolgs kyrka firas det regelbundet gudstjänst och i Söraby församling finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Tolgs kyrka, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om antal sittplatser, tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

Med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 50 personer åt gången vistas i Tolgs kyrka.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, Tisdagar, Torsdagar 10:00-12.00, 13:30-15:30
Onsdagar: 13.30-15:30
Fredagar 10:00-12.00

Växjö pastorat på Youtube

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Söraby församling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Söraby församling finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Tolgs kyrka

Tolgs kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Den ligger på ett dominerande höjdläge ett par kilometer öster om Tolgs by.

I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Tolgs kyrka uppfördes 1879-1881 och invigdes på Mikaelsdagen den 2 oktober 1881 av biskop Johan Andersson.

Socknen omnämns i de skriftliga källorna första gången 1282 och skrivs då ”Tholge” eller ”Tolge”. Det har funnits en kyrka i socknen sedan medeltiden, och den äldre medeltida kyrkan låg i Tolgs by ca 2 km från platsen där den nuvarande kyrkan finns. Under 1800-talet blev den gamla kyrkan för trång och församlingen bestämde att det skulle byggas en ny kyrka. I samband med bygget revs den äldre kyrkan.