Tolgs kyrka

Tolgs kyrka uppfördes under 1880-talet och är en välbevarad och tidstypisk traditionell sockenkyrka i historiserande blandstil med en del nyklassicistiska inslag.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Tolgs kyrka - klicka på bilden

Sommaröppet mellan 1/6-31/8, kl 9-18
Vägkyrka mellan 25/7-2/8 kl. 13-17 (andakt varje dag kl.15)
Kyrkan deltar i drakrundan

Maxantal i Tolgs kyrka under coronapandemin: 50 st

Om du vill boka Tolgs kyrka för dop, vigsel eller begravning eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar.

Församlingsexpedition för Gårdsby, Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar

E-post till Gårdsby församling: vaxjo.gardsby@svenskakyrkan.se
E-post till Söraby, Sjösås och Dädesjö församlingar: vaxjo.soraby@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag - Fredag 09.00-12.00

Gudstjänst och verksamhet

På gång i Söraby församling

Om Tolgs kyrka

Tolgs kyrka hör till Söraby församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Den ligger på ett dominerande höjdläge ett par kilometer öster om Tolgs by.

Historia

Tolgs kyrka uppfördes 1879-1881 och invigdes på Mikaelsdagen den 2 oktober 1881 av biskop Johan Andersson.

Socknen omnämns i de skriftliga källorna första gången 1282 och skrivs då ”Tholge” eller ”Tolge”. Det har funnits en kyrka i socknen sedan medeltiden, och den äldre medeltida kyrkan låg i Tolgs by ca 2 km från platsen där den nuvarande kyrkan finns. Under 1800-talet blev den gamla kyrkan för trång och församlingen bestämde att det skulle byggas en ny kyrka. I samband med bygget revs den äldre kyrkan.

I kyrkan finns hörslinga.

Följ Söraby församling på sociala medier

Personal i Söraby församling